Sărbătoare la Bistriţa, binecuvântată de episcopul Macarie. Lansarea volumului „ În misiune pe tărâmul vikingilor” şi a albumului Corneliei Ardelean Archiudean

În Duminica "Întoarcerii Fiului Risipitor", cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Andrei, Preasfințitul Părinte Episcop Macarie a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească în Biserica de la Coroana din Bistrița, alături de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte protopop Alexandru Vidican, pr. prof. Nicolae Feier, pr. Vasile Beni, pr. dr. Emanuel Vidican, pr. Liviu Şugar.
"Să-i cercetăm cu dragoste pe frații noștri, chiar dacă pentru aceasta am fi nevoiți să mergem până la capătul lumii! Aceasta este chemarea și datoria noastră de păstori, de frați din același neam! Este o chemare urgentă în aceste vremuri grele pentru neamul nostru, când ne aflăm împrăștiați în atâtea colțuri ale lumii.... La 100 de ani de la Marea Unire, din nefericire, ne aflăm risipiți și despărțiți fizic unii de alții. Așadar, să ne cercetăm frații, oriunde s-ar afla, să fim solidari, să întețim dragostea dintre noi, să ne aducem aminte că atâția strămoși s-au jertfit ca noi să trăim în demnitate și libertate. Să cinstim jertfa lor, a celor care au urmat exemplul Mântuitorului, Cel care a spus ucenicilor Săi: "Mai mare dragoste decât aceasta nimeni nu are, ca sufletul lui să și-l pună pentru prietenii săi" ( Ioan 15 ,13 ). Cu adevărat doar dragostea ne poate aduna din prea multele noastre împrăștieri lăuntrice și din afară" a spus în predică Macarie Drăgoi, episcopul românilor din Europa de Nord.
După Sfânta Liturghie a avut loc lansarea albumului aniversar Cornelia Ardelean Archiudean - „Doruri şi doriri din inima Ardealului”, realizat cu binecuvântarea PS Macarie de Radio Trinitas şi Editura Felicitas. La marcarea a 70 de ani de viaţă, îndrăgita interpretă a cântecului popular românesc, Cornelia Ardelean Archiudean, a primit un mare dar de la Episcopul Macarie al Europei de Nord, originar de pe meleagurile bistriţene. În parteneriat cu trustul Trinitas al Patriarhiei Române, Episcopul a adunat nu mai puţin de 101 cântece populare, opt ritualuri, 42 pricesne şi 51 colinde pe care le-a aşezat în cadrul unui album de gală. Materialul de mare valoare a fost aşezat şi pe un stick, astfel încât să poată fi ascultat cu drag şi în maşină de către doritori.
Imaginile ce însoţesc albumul au fost realizate la Casa din Spermezeu, de la Muzeul Satului Bucureşti, donată de Episcopul Macarie care a mai donat încă trei gospodării, una la Muzeul Astra din Sibiu, alta la Muzeul Etnografic din Cluj, iar alta a rămas in sit, la Spermezeu.
„Întoarcerea la izvoare este o chemare, un dat ontologic ascuns în fiinţa noastră. Eforturile Corneliei Ardelean Archiudean reprezintă căutările valorilor nepieritoare ascunse în cuvinte şi melos pentru că aşa trăiau odinioară strămoşii noştri simplitatea şi transcendenţa. Nimic nu este mai de valoare decât recuperarea filonului autentic, neatins de undele derizoriului sau pervertit de kich-ul mercantilismului. De aceea ne bucurăm că doamna cântecului bistriţean descoperă nu doat sieşi ci semenilor darurile înaintaşilor, spre bucuria urmaşilor. În cântec şi cuvânt ni se împărtăşesc trăirile profunde şi luminoase ale ţăranului de odinioară, lucrător al pământului, ostaş al hotarelor şi dătător de fii acestui neam binecuvântat. Cu prilejul împlinirii a 70 de ani de viaţă, trăită cu noimă, ostenind cu smerenie şi statornicie în cultivarea valorilor perene româneşti, o binecuvântez din inimă şi-i adresez cele mai frumoase urări de gânduri şi admiraţia pentru nobleţea sufletească deosebită, mulţumindu-i din adânc de suflet şi pentru această ladă de zestre muzicală”, spune părintele episcop Macarie.
„Revine acasă singurul ierarh contemporan cu noi, pe care l-a dat pământul sfânt al Bistriţei şi Năsăudului. Preasfinţitul Macarie Drăgoi este profund legat de aceste locuri minunate unde Bunul Dumnezeu a făcut să vină pe lume un copil ce peste vremi a ajuns în ierarhia Bisericii Ortodoxe. Este foarte apropiat de lumea satului năsăudean şi din această mare dragoste a donat cinci case tradiţionale unor instituţii de specialitate. Preasfinţia Sa ne face această surpriză de a ne oferi un album, în premieră. Nu ştiu ca un alt artist din România să aibă un asemenea album ca al Corneliei Ardelean Archiudean. Găsim aici o viaţă de artist dedicată promovării cântecelor, colindelor, pricesnelor. Tot ce a imprimat pe parcursul unei vieţi, începând de acum 50 de ani, se găseşte pe acest album. Este un lucru extraordinar şi Preasfinţitul Macarie ne demonstrează încă odată dragostea pe care o poartă ţăranului român”, a spus Alexandru Pugna, managerul Centrului Judeţean pentru Cultură.
„Pornind din Ţinutul Năsăudean departe, în ţările de gheaţă, acolo unde a dus soarele credinţei, Episcopul Macarie ne aduce acest dar nu doar pentru Cornelia Ardelean Archiudean, ci pentru noi, românii. Ca gest de recunoştinţă, am ţinut ca prima dată acest album să fie lansat în Biserică, în prezenţa Episcopului Macarie. Nu este întâmplătoare această dragoste pentru cântecul popular a Episcopului Macarie, pentru că este doctor în etnologie şi are cele mai frumoase teze în care adună izvoarele tradiţiilor bistriţene. Pe doamna Cornelia o iubeşte şi o preţuieşte întreaga ţară, dar ce binecuvântare este să fie purtată în dreptul inimii de un episcop. Rugăm pe bunul Dumnezeu să dea sănătate Episcopului nostru şi tuturor artiştilor pentru a duce mai departe credinţa şi tradiţia ce fac parte din fibra identitară a acestui popor” a declarat scriitorul Menuţ Maximinian.
„Sunt profund impresionată că Preasfinţitul Macarie s-a gândit la mine, să editeze acest album care cuprinde toată munca mea de-o viaţă. L-am cunoscut şi în Europa de Nord pe Episcopul nostru care mereu este alături de fiecare credincios. Mulţumesc Bunului Dumnezeu că mi-a dat sănătate şi prin rugăciunea Preasfinţitului”, a spus Cornelia Ardelean Archiudean.
Printre cei prezenţi au fost primarul Bistriţei, Ioan Turc, prefectul Teofil Cioarba, deputatul Bogdan Ivan, vicepreşedintele CJ Camelia Tabără, adjunctul Finaţelor-Cristian Parasca, prof. univ. Mircea Gelu Buta, inspector şcolar Doina Macarie, prof. dr. Dorel Cosma.
După amiază, Preasfințitul Părinte Macarie, a fost prezent în Biserica "Sfinții Trei Ierarhi" din Bistrița, unde după Slujba Vecerniei a urmat evenimentul lansării volumului său recent: În misiune pe tărâmul vikingilor. Mărturiile unui episcop pelerin, Editura Polirom.
Volumul a fost prezentat de părintele Ioan Pintea, Directorul Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud.
„Întâmplările și oamenii pe care i-am cuprins în aceste mărturii mi-au pătruns în suflet și au rămas în memoria afectivă a celor cincisprezece ani petrecuți deja în misiune pe tărâmurile vikingilor. Din marile terminale ale aeroporturilor, de-a lungul numeroaselor călătorii prin aer, pe apă sau pe uscat și al întâlnirilor providențiale cu frații și surorile de credință cu care am împărtășit bucurii și dureri, am simțit întotdeauna prezența Atotmilostivului Dumnezeu. În lucruri care aparent sunt mici și smerite: surâsul unui copil după Cuminecare, sufletul străluminat de pocăință al unui muribund, bucuria regăsirii celuilalt în ipostaza de „aproape”, deși acasă ne era străin, și altele. Am experiat în toate acestea pronia lui Dumnezeu, care ne răscolește uneori sufletele spre a ne reaminti de cerul din noi. În cei doi ani haotici ai crizei pandemice am avut nedoritul răgaz de a cugeta și de a readuce la lumină multe asemenea amintiri de suflet provenite din trăirile, împlinirile, greutățile și încercările mele de episcop pelerin în diaspora românească din Europa de Nord și din alte locuri. Și m-am gândit că ar fi de folos să le aștern în scris, spre a le împărtăși cu tine, ca într-o convorbire de taină la ceasul de acum. Să așez toate aceste înscrisuri ale „degetului” lui Dumnezeu și înaintea inimii tale, spre pildă, pentru a-ți reaminti la rându-ți, în propria ta existență, multiplele prilejuri în care L-ai trăit pe Cel ce este în împrejurările concrete ale vieții. Iar prin acest volum de mărturii nădăjduiesc să deschid o modestă cale spre înțelegerea generală a spiritualității creștine în contextul modernității, în special a Ortodoxiei boreale, pe care am cunoscut-o dinlăuntru” declarată episcopul Macarie Drăgoi.
În cadrul evenimentului, părintele Macarie i-a urat, împreună cu credincioşii, la mulţi ani, părintelui Ştefan Borodi, în ceas aniversar. Sesiunea de autografe a fost prelungită pe câteva ore, episcopul Macarie bucurându-se de un succes deosebit la Bistriţa.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5