Sărbătoarea Limbii Române
Și în anul acesta am așteptat data de 31 august, pentru a participa la Sărbătoarea Limbii Române, desfășurată de data aceasta, la Moneasa, județul Arad.
Onoare și bucurie, prețuire și respect organizatorilor, distinsei doamne Ligya Diaconescu-directoarea Revistei de Informație și Cultură Româno- Canado –Americană ,,Starpress’’, condusă de,,Doamna Limbii Române’’așa cum au numit- o cei prezenți, cea care, alături de d- l Al Florin Țene, președintele Ligii Scriitorilor Români a semnat Petiția către Parlamentul României, privind propunerea Sărbătoririi limbii române. A limbii vorbite de românii din interiorul țării , dar și de cei din Diaspora.
Ca în fiecare an, cu ocazia evenimentului, d- na Ligya Diaconescu lansează Antologia,,Limba noastră cea română’’, care cuprinde două secțiuni: una de proză și alta de poezie. În ea sunt așezate creațiiile literare ale scriitorilor din țară dar și din străinătate: Canada, Italia, Germania, Olanda, Londra, Spania.
În cuvântul de prefață, domnul Al .F. Țene subliniaza faptul că,,diapazonul exprimării fiecărui scriitor vibrează în limbajul poetic românesc’’ și că ,, Toate antologiile editate de scriitoarea Ligya Diaconescu formează o istorie a literaturii române, ce se scrie sub ochii cititorilor,un omagiu adus graiului românesc, dulce ca mierea sau ca laptele mamei iar limba noastră este melodia bătăii inimii pe care o ascultă iubirea ce se numește suflet’’.
De asemenea, doamna Ligya Diaconescu lansează aici și cele două volume ,,Cavaleri ai scrisului românesc la început de secol XXI- Starpress 2017 și ,,Doamne ale scrisului românesc la început de secol XXI. Domnul Al F Tene lansează cartea,,La braț cu Andromeda’’ și ,,Veniți ,privighetoarea cântă’’, apărute la editura Napoca –Nova, ca și cartea doamnei Titina Nica Țene ,,Clipe pe puntea vieții’,prezentate de către d- na Voichița Palacean-Vereș și d- na Antonia Bodea, președinta cenaclului , Artur Silvestri- filiala Cluj a Ligii Scriitorilor Români.
Nu se putea ca un astfel de eveniment să nu înceapă cu intonarea Imnului de Stat și să nu fie presărat cu alte cântece de suflet ...românesc, interpretate de d- na Camelia Florescu- București, Maria Brădean-Sebiș, de Gheorghe Cărbunescu –Râmnicu-Valcea sau de Adrian Borcea- Pecica- Arad. Cântece patriotice și religioase,, ca o rugăciune pentru românii din toate timpurile și din toate locurile!’’.Nu poți să nu fii pătruns de un profund sentiment patriotic! Trăim într- o țară atât de frumoasă, în care ,,Chiar și sufletul și dorul /Au și ele limba lor/ Limba vechilor cazanii/ E limba românilor! -Vladimir Potlog.
Cea în care poți să exprimi cu mândrie,,,Romania [este] o eternă poveste!’’
Ce titlu potrivit! Ce carte de suflet! Ce cadou valoros, bagaj dorit ,dăruit de către domnul
Al. Florin Roman, amfitrionul și directorul executiv al evenimentului! Am început să- i citesc cartea și n- am putut să nu parcurg tot, din copertă în copertă! Atâtea texte reprezentative ,din literatura română, din Tradiția populară românească, din lucrări cu caracter teologic ,studiii istoriografice, texte culese cu grijă...Cu grijă și cu trăire...românească! O amintire, o prezență, un condei...
Am urmărit apoi prezentări ale unor cărți de valoare, utile la clasă și dorite de către cititori [Al. F Roman,, Omnia vincit amor!’’,Olimpia Sava,, Limba noastră- i minunată’’,Tudosia Lazar,,Vaza cu povești’’] dar și acordarea de diplome celor prezenți: scriitori, critici de artă, redactori-șefi, redactori de reviste culturale, din țară și străinătate... O expoziție de pictură pe sticlă a încântat privirea, învăluită în acel miraj de forme și culori, lumini și umbre. Îi mulțumim doamnei Ligya Diaconescu, Maria Gabor și Aneta –Beatrice Filip, pentru lucrările expuse! Recitare, cântec, toate cuprinzând în ele dragostea de neam și țară, de valorile culturale românești, susținute de către formația ,,Rapsozii Zarandului’’condusă de maestrul Petrica Pașca , avandu le ca soliste pe Voichița Suba și Malvina Nagy sau interpretate atât de frumos de către bistrițeanul nostru, avocatul și scriitorul George Echim.
Mesajele venite de dincolo de ocean sau de departe, ale scriitorilor ce n- au putut fi prezenți, au fost transmise direct, prin telefon. Cu drag pentru oameni și pentru pământul românesc...Ne- au fost alături, d- na Elena Buica- Toronto- Canada, Smaranda Cazan-Livescu- prof univ. Virginia- SUA- președintele UNIFERO, Teresia Bolchiș Tătaru- Ausburg, Germania, Maria Rusu-Caragioiu- Montreal, Canada, d- na Galina Mantea-Amsterdam, d- na Elena Buldum, Spania. Iar cei prezenți în sală au întărit îndemnul: ,,Vă doresc să dansați cu dragostea de limba română, așa cum facem noi, seară de seară, viață de viața! Poate, așa a vrut D-zeu! Doamne ajută!’’,cuvinte calde spuse de doamna Ionela Flood,-președinta societății Românca din Londra- Marea Britanie.
Diplomele pentru înalta măiestrie literară, contribuție substanțială a promovării limbii române-au fost acordate participanților-colaboratori din toate colțurile țării, de catre d-na Ligya Diaconescu și
d- na Voichița Vereș, directoarea editurii Napoca- Nova. Ce prietenii de suflet poate aduce scrisul! Ce bucurie sinceră poate apropia și lega oamenii! Fără nici un alt motiv, decât …limba română! Cu onoare, le rostesc numele: D- na Ligya Diaconescu, d- l Florin T. Roman, Al. F.Tene, d-na Titina Nica Țene, d -na Mariana Popa- Brașov- redactor Starpress, d- na Voichița Vereș- dir. Editurii Napoca – Nova- Cluj, d-na Rodica Calota, d -na Camelia Florescu-București, d- l George Echim-Brașov, d-na Neluța Stăicuț, d- na Olimpia Sava și d-na Tudosia Lazar, Galați, d-na Smaranda Livescu, d-na Ionela Flood- Anglia, directoarea filialei LSR, din Londra, d- na Antonia Bodea- Cluj- critic literar, preot Constantin Mănescu -președintele Filialei Vâlcea a LSR.
Cuvintele sunt prea puține, pentru a exprima bucuria și entuziasmul cu care s- a trăit evenimentul!
Rămân înscrise în cărți, dăruite cititorilor și sufletului acestora, ca dovadă că timpul nu- l șterge nici uitarea nu- l spală…Limba romănă!...Dăltuită în evenimente culturale , de către acești șlefuitori ai cuvăntului.
PS Limba română este limba în care s- a recitat , s -a citit sau s- a cântat… românește, îmbrăcați în frumoasele costume populare, acompaniați de formațiii celebre, în continuarea sărbătorii, la Serata Muzicală organizată în cadrul Hotelului Parc, în sala festivă. S -a simțit și s- a sărbătorit romănește!
,,Limba dulce I/ Viers de cruce,/ Freamăt plin de melodie/ Cu flori prinse- n pălărie / Și la pieptul de pe ie’’[ Valeriu Mahoc] Iar ,pentru toate acestea, e nevoie, înainte de toate, de suflet! De suflet …românesc!
Trăiască limba română! Trăiască neamul românesc! La mulți ani, celor care pun suflet, an de an, în organizarea acestei sărbători! Onoare, prețuire și respect, d –na Ligya Diaconescu, sufletul acestei sărbători, tuturor organizatorilor și participanților la Sărbătoarea Limbii Române!
,,Cât de greu te- ar bate vantul/ Române, nu- ți da pământul!/ Căci cu el dai și năframa,/ Casa, neamul și cu mama’’[Ana Ilca Mureșan]
Citiţi şi:
- Ligya Diaconescu a plecat... pandemia încă nu
- Eveniment: OGLINDA LIGII SCRIITORILOR ROMÂNI LA 10 ANI DE LA ÎNFIINȚARE. O ALTFEL DE ISTORIE A LITERATURII ROMÂNE
- Bistriţeni în Antologia scriitorilor români contemporani din întreaga lume
- ANTOLOGIA STARPRESS, în limba franceză
- Bistriţeni prezenţi în Antologia Limba noastră cea română
Comentarii
In loc de comentariu, mai bine poezia lui Grigore Vieru, intitulata "Limba noastră cea română"
Sărut vatra şi-al ei nume
Care veşnic ne adună,
Vatra ce-a născut pe lume
Limba noastră cea română.
Cânt a Patriei fiinţă
Şi-a ei rodnică ţărână
Ce-a născut în suferinţă
Limba noastră cea română.
Pre pământ străvechi şi magic
Numai dânsa ni-i stăpână:
Limba neamului meu dacic,
Limba noastră cea română.
În al limbilor tezaur
Pururea o să rămână
Limba doinelor de aur,
Limba noastră cea română
Adaugă comentariu nou