Sărbătoarea românilor de pretutindeni – momente de mare emoţie şi încărcătură spirituală, cu invitaţi de marcă, la Maieru


Comuna Maieru a fost gazda unui eveniment deosebit "Sãrbãtoarea românilor de pretutindeni - Ca toți sã fie una" care a cuprins slujbe religioase, evenimente culturale dar și un spectacol.  
Evenimentul a fost binecuvântat prin prezenţa, la Maieru, a Mitropolitului Andrei, care i-a conferit, în acest cadru, Excelenţei Sale Teodor Baconschi Ordinul Aniversar „Mihai Vodă”.
Am primit din mâna Mitropolitului Andrei prima mea distincţie bisericească, dedicată Centenarului. O dăruiesc, simbolic, cititorilor inarmaţi cu nădejdea Domnului nostru Iisus Hristos” spune Teodor Baconschi.
     Au fost prezenţi la această sărbătoare, alături de primarul Vasile Borş, părintele Dan Cismaş şi întreaga comunitate din Maieru, preşedintele Consiliului Judeţean – Radu Moldovan, ministrul pentru Românii de Pretutindeni – Natalia Intotero, diplomatul Teodor Baconschi, deputatul Doina Pană.
      La aceastã întâlnire au participat români din Basarabia, Bucovina de Nord (Ucraina), Valea Timocului (Serbia) și din comuna Micherechi (Ungaria).  În fruntea fiecãrei delegații s-au aflat preoți, primari, directori de școalã, dintre care amintim: pãrintele Sorin Huluțã, protopop de Soroca și Florești și consilier economic al Episcopiei de Bãlți, pãrintele Ovidiu Ursu, secretar al Vicariatului Ortodox Român Dacia Ripenis, pãrintele protoiereu Vasile Popescu, paroh al Ciudeiului și pãrintele Visarion Tuderici, slujitor al Catedralei Episcopale din Gyula.
       Istoricul Mircea Abrudan a vorbit despre Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. Surpriza a fost prezentarea unor informații inedite despre reprezentanții mãiereni la Marea Unire. Conferința Excelentei Sale Teodor Baconschi a fost intitulată sugestiv „Românii de pretutindeni, așa cum i-am cunoscut ca diplomat”. Momentul central l-a reprezentat Sfânta Liturghie duminicalã, slujitã de Preacuviosul Pãrinte Arhimandrit Benedict Vesa, secretar eparhial, înconjurat de preoții veniți din provinciile românești, de preoții din Maieru, Ioan Lãpuste și Dan Cismaș, și de pãrintele Nicodim Sîngeorzan, duhovnicul Mãnãstirii Cormaia. Dupã Sfânta Liturghie a fost sãvârșit un parastas pentru eroii români de pretutindeni și au fost intonate câteva cântece patriotice de Fanfara Rodna.
       Dezvelirea bustului profesorului Mircea Ștefan, fost director al școlii măierene,momentil festiv la Primăria Comunei Maieru – semnarea unor acorduri și parteneriate de înfrățire, vizitarea „Cuibului Visurilor” Maieru, a mănăstirilor Parva, Salva, Cormaia, a Centrului de Tineret „Pr. Prof. Ioan Bunea”,  a Muzeului „Liviu Rebreanu” Năsăud și a Casei Memoriale „George Coșbuc”, a Muzeului de Artă Comparată sesiunea de comunicări la Centrul Cultural Catehetic „Sfântul Arhidiacon Ștefan” în cadrul căreia fiecare delegație a radiografat  situația comunităților românești din țara în care trăiescau fost tot atâtea motive de bucurie şi înălţare sufletească.
       Programul artistic susținut de Săndel și Aurora Mihai, Ansamblul „Cununa Someșană”, de ansamblurile folclorice din Ucraina, Republica Moldova, Ungaria, Serbia și alți îndrăgiți interpreți de muzică populară au întregit această sărbătoare.
      “La Maieru am trăit momente emoționante la Sfânta Liturghie și la monumentul eroilor din Maieru! Am vorbit despre România și despre români, despre lecțiile pe care trebuie să le învățăm din trecut pentru a avea un viitor! Sincere felicitări domnului Primar Vasile Borș, părintelui Dan Cismas și frumoasei comunități din Maieru pentru acest eveniment și pentru că este o comunitate care s-a păstrat autentică”  spune preşedintele Consiliului Judeţean – Radu Moldovan.
          Cuvinte de laudă  a avut şi ministrul pentru Românii de Pretutindeni – Natalia Intotero: „M-am intâlnit cu reprezentanți ai comunităților românești din mai multe state vecine, în cadrul unui eveniment desfășurat în comuna Maieru . Au luat parte la reuniune delegații din localitățile Ciudei (Ucraina), Mereni (Republica Moldova), Negotin (Serbia-Valea Timocului), precum și din Ungaria. Am prezentat, în cadrul unei sesiuni de comunicare, proiectele pe care Ministerul pentru Românii de Pretutindeni le derulează în beneficiul românilor din comunitățile istorice și am ascultat opiniile și propunerile participanților referitoare la noi proiecte și programe destinate comunităților românești din vecinătatea granițelor. La finalul reuniunii s-au semnat acorduri de înfrățire.Mulțumesc primarului din Maieru, domnul Vasile Borș, părintelui Dan Cismas, din paroxia ortodoxă Maieru, Protopopia Năsăud, și domnului Adrian Crăciun, directorul liceului "Liviu Rebreanu" din Maieru, pentru organizarea acestui eveniment în beneficiul românilor de pretutindeni”.
         „Momente de mare emoție și încãrcãturã spiritualã” transmite părintele Dan Cismaş.
          Încă o dată s-a demonstrat că biserica şi administraţia, atunci când îşi dau mâna, pot face lucruri frumoase.
          Primarul Vasile Borş, împreună cu părintele Dan Cismaş merită felicitările pentru acest proiect unic prin care s-a promovat tradiţia românească şi cultura, cei doi stâlpi ai identităţii româneşti.
          Momente unice trăite de românii de pretutindeni la Maieru, în Anul Centenarului Marii Uniri.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5