Şase pacienţi vor beneficia de examenul gratuit pentru depistarea cancerului

Un examen la PET-CT. O investigaţie extrem de folositoare medicilor şi pacienţilor. Dar mult prea scumpă pentru români. În jur de o mie de euro. La exterior arată la fel ca un computer tomograf, dar diferenţa dintre un computer tomograf obişnuit şi un PET-CT e dată de ce poate să descopere.

Cu o injecţie, se scot în evidenţă celulele canceroase şi astfel medicul poate să asigure un tratament mult mai eficient.

Anul acesta, potrivit preşedintelui CJAS BN, Camelia Ilişuan, şase pacienţi bistriţeni vor avea acces gratuit la acest tip de investigaţie.

,,Cele şase persoane vor trebui să meargă la Oradea sau Braşov pentru a putea beneficia de investigaţii, iar biletul de trimitere va fi semnat de medicii de specialitate, din centrele din Cluj sau Bucureşti, care consideră că respectiva persoană are nevoie de PET-CT. Trimiterea se va face după ce au fost epuizate toate celelalte etape de depistare ale cancerului, iar în urma lor nu s-a putut stabili cu exactitate dacă pacientul este sau nu bolnav”, a precizat Camelia Ilişuan.

Banii limitaţi şi numărul mare de pacienţi cu cancer a adus însă la apariţia unor criterii de departajare. Recomandarea este dată de orice medic oncolog, dar trebuie aprobată de o comisie a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. În cazul în care mai mulţi pacienţi respectă criteriile, dar nu mai sunt bani, cererea ajunge la Ministerul Sănătăţii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5