Dr. Sever Rus (UPU-SMURD): Foarte mulți care vin la noi nu fac diferența între adevărata urgență și o banală durere de cap
Declarația aparține doctorului Ovidiu Sever Rus, șeful UPU-SMURD Bistrița-Năsăud și a fost făcută astăzi în cadrul unei întâlniri cu presa organizată la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență.
Dr. Rus a spus că la UPU, urgenţele majore sunt cam 10-15%, iar restul sunt alte cazuri. "Sunt cam două categorii de pacienţi care vin la noi, pacienţi care sunt într-adevăr grav fiindcă fiindcă s-au neglijat, fie pentru că nu mai au posibilitatea să se autoîntreţină, şi a doua parte cărora le place să vină la UPU fiindcă e mai comod probabil şi pentru ei, evită să meargă la medicul de familie sau la policlinică unde trebuie să-şi facă programări şi durează. La noi totul merge mult mai repede şi atunci evită acele căi normale pe care ar trebui să le urmeze”, a explicat el.
Potrivit celor spuse de șeful UPU-SMURD, neînțelegerea faptului că primii pacienți care sunt ajutați sunt cei în stare gravă, pentru că personalul UPU lucrează după anumite coduri, iar codul roșu are întâietate, determină această supraaglomerare a serviciilor de ambulanţă şi a SMURD din toată ţara, nu doar din zona Bistriţei. "Poate ar trebui făcută o educaţie a populaţiei să înţeleagă ce anume este o urgenţă cu care ar trebui să vină la UPU şi cu ce trebuie mers la medicul de familie sau policlinică. Nu este normal ca o durere de cap de trei ani de zile care nu era în exacerbare să vină în UPU la trei noaptea cu salvarea ca să fie investigată. S-a aflat că este computer tomograf, CT şi, din start, toţi vin să facă un CT. Vin direct cu dorinţe, nu cu simptomatologia. Adică nu spun că îi supără un anumit lucru, ci vin cu ideea că vor să li se facă anumite investigaţii”, mai spune dr. Rus.
În acest context , dr. Ovidiu Sever Rus a explicat cum se face triajul la UPU: „Mai întâi sunt văzuţi cei care sunt urgenţe adevărate. Noi suntem puţini, suntem obosiţi, cu gărzi multe. E greu să ţii şi UPU cu gărzi şi maşina de terapie intensivă a SMURD unde merg medici şi asistenţi tot din UPU. Atunci trebuie să vedem urgenţele majore mai întâi. Mai avem şi un număr limitat de paturi. Până reuşim să rezolvăm aceste urgenţe, durează un anumit interval de timp. Analizele vin cam în două ore, depindem şi de ambulanţe dacă trebuie şi computer tomograf. Trebuie să ţi se dea interpretarea şi durează”.
Dr. Rus a mai precizat că la UPU se adună mulţi pacienţi şi toţi vor să fie văzuţi repede, văzuţi în faţă: ”De obicei, pacienţii care sunt grav nu mai sunt revendicativi, stau într-un loc, iar cei care creează o atmosferă negativă sunt cei care, de obicei, au afecţiuni minore, de exemplu sunt răciţi de o săptămână. Deci aici trebuie educată populaţia: dacă au răbdare, îi vom vedea pe toţi, nu ne tragem de la a munci, dar să înţeleagă că pacienţii sunt trataţi în funcţie de gravitate, iar dacă au o afecţiune minoră vor aştepta chiar şi câteva ore până să fie văzuţi”, a conchis șeful UPU-SMURD BN.
La ora actuală , la UPU își desfășoară activitatea trei medici şi între patru şi şase asistenţi pe o tură. În medie, ei văd câte 120 de pacienţi zilnic.
Citiţi şi:
- Se instalează al doilea CT, la Secţia UPU-SMURD a Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa! Preşedintele Radu Moldovan: Investim în siguranţa şi sănătatea oamenilor
- Raed Arafat, mândru de UPU-SMURD Bistriţa: Bistriţa este doar un exemplu cum funcţionează sistemul integrat de urgenţă într-un judeţ!
- Linie de gardă de stomatologie la UPU-SMURD Bistriţa!
- Felicitări! Dr. Tiberiu Tudor, medic-şef al UPU-SMURD Bistriţa: Pregătim noi măsuri de eficientizare a serviciului, unul implicat în comunitate!
- Mulţumim! Dr. Ioana Gabor, de la UPU-SMURD Bistriţa, om şi salvator
Adaugă comentariu nou