Scăldatul în borcut pe vremuri și modul de utilizare a acestuia în stațiunea Sângeorz-Băi!
Orașul Sângeorz-Băi a dobândit titlul de stațiune balneoclimaterică încă din anul 1960, fiind situat în partea de sud a Munților Rodnei, înconjurată de măguri vulcanice (dealuri), acoperite de păduri de fag și brad, o zonă care creează condiții favorabile și complexe în relația cu apele minerale tămăduitoare din stațiunea Sângeorz-Băi. Aceste ape tămăduitoare sunt cunoscute din anul 1243, dar abia in 1770 orașul Sângeorz-Băi a fost atestat documentar ca localitate cu ape minerale. În anul 1876 s-a decis ca stațiunea să se prezinte sub numele de “Hebe”, care din mitologia greacă înseamnă zeița tinereții veșnice. Mai târziu, în 1880 a fost amplasată în stațiunea Sângeorz-Băi, statuia zeiței Hebe din marmură de Carrara de o frumusețe deosebită.
Pe vremuri, în mod tradițional, apele minerale de la Sângeorz-Băi au fost folosite și consumate de către localnici direct de la sursa lor, denumite “cure de apă” sau “cure vindecătoare”, care, demonstrat științific, borcutul a reprezentat încă din cele mai vechi timpuri tratament pentru trup și suflet. Bătrânii locului povestesc cum pe vremuri duceau borcutul acasă în ulcioare de lut cu țuțugoi (în urma cu aproximativ 60 ani), puse într-o traistă, iar cu trecerea timpului aceștia au început a căra borcutul în recipiente de sticlă, dar și altele specifice, mai exact coșarcă de sticlă împrejmuită cu lemn împletit, care le transportau mai apoi cu ajutorul căruțelor trase de cai/bivoli, fiind încălzit, iar mai apoi folosită pentru scăldarea picioarelor într-o covată din lemn, considerată o bună terapie în eliminarea reumatismului și durerilor puternice din oase.
Se știe că după recunoașterea prezenței și minunilor apei minerale de pe teritoriul Sângeorzului, unicitatea acestei stațiuni constă în concentrația excepțională a izvoarelor de apă minerală de compoziție diversă și folositoare pentru tratarea diferitor afecțiuni, precum și în naturalețea peisajelor, aerului curat, condițiilor climatice favorabile și complexe.
Locuitorii orașului-stațiune Sângeorz-Băi se bucură încă din cele mai vechi timpuri de o amplasare geografică propice unei vieți îndelungate, datorită aerului curat dat de elementele naturale ale zonei ferite de stresul cotidian și expusă unui cadru natural îmbătător, care îmbinat cu resursele cele mai de preț date de la Dumnezeu pe teritoriul orașului reprezintă pentru întreaga comunitate un beneficiu major față de alte zone ale României. Așa cum locuitorii Sângeorzului își făceau provizii cu apa minerală pentru a-și trata bolile reumatice acasă și turiștii care au vizitat stațiunea Sângeor-Băi își aprovizionau în recipiente această apă miraculoasă, pentru a-și prelungi tratamentul și acasă. Cei care locuiau în Sângeorz-Băi consumau apa mineral (borcutul) fără recomandarea medicului, și nu în recipiente gradate sau în cantitate impusă de către medici. Încă de când existau apele minerale pe teritoriul Sângeorzului, localnicii o foloseau la diferite preparate, care înlocuia drojdia greu de găsit în zilele din urmă. Cu Borcut se făcea pâinea, numită COC cu mălai, plăcinte cu borcut și diferite mâncăruri tradiționale.
Deci, apele minerale de la Sângeorz-Băi revitalizează, din punct de vedere al proprietăților pe care le au, iar datorită folosirii acesteia în diferite moduri de-a lungul timpului, există certitudinea vindecării anumitor boli și tămăduirii vieții.
Consilier Primar
Victorița Ioana LARIONESI
Oraș Sîngeorz-Băi
Citiţi şi:
- Sângeorz Băi, oraşul staţiune care nu câştigă nici măcar 1 leu din turism. Află cum s-a ajuns în această situație!
- Primarul Traian Ogâgău: Am început lucrările de modernizare la Izvorul 6 din Sângeorz Băi. Află cum şi de cine au fost concesionate apele minerale din staţiune?
- Cătălin Bota: Primăria Sângeorz-Băi a obţinut Licenţa de exploatare pentru Izvorul 6! Vor urma proiecte de valorificare a resurselor minerale
- Sângeorz-Băi va redeveni perla apelor minerale? Primarul Traian Ogâgău a făcut primul pas
- Perla „borcutului” – Staţiunea Sângeorz-Băi – o „oază” de sănătate şi refacere
Adaugă comentariu nou