Scrisoare către Bistriţa

Oraşul Bistriţa pune la dispoziţia tinerilor un spaţiu limitat de oportunităţi de petrecere a timpului liber şi are un nivel scăzut de atractivitate din acest punct de vedere, în comparaţie cu oricare dintre reşedinţele de judeţ care ne înconjoară ( Cluj-Napoca, Târgu-Mureş etc. ).

Lipsa activităţilor coordonate are un impact major asupra modului de socializare. Acest fapt, pe cât poate părea de puţin important, are un efect economic profund şi de durată asupra dezvoltării armonioase a urbei. Lipsa de atractivitate a oraşului pentru tineri şi lipsa de activităţi de petrecere a timpului liber, conduce la plecarea unui număr mare de tineri către alte centre urbane ( în principal pentru studii, dar care nu se mai întorc în Bistriţa ) precum şi angajarea uneori, în activităţi cu caracter delicvent.

Ultimul recensământ a scos la iveală o realitate dură şi anume faptul că Bistriţa a pierdut aproximativ 10.000 de cetăţeni - 86.000 de locuitori în anul 2002 şi 77.000 de locuitori în 2011. De asemenea, media de vârstă a cetăţenilor a cunoscut o creştere, aspect ce ne arată că populaţia a îmbătrânit şi datorită faptului că tinerii decid să se stabilească în alte oraşe. Bistriţa va păstra acest trend în următorii 10 ani şi va dobândi profunde nevoi sociale, transformându-se dintr-un spaţiu productiv, într-unul asistat social.

Bistriţa trebuie să acorde o importanţă mai mare tinerilor cu vârste cuprinse între 14 şi 35 de ani şi să faciliteze ( aici mă refer la administraţia publică locală ) dezvoltarea infrastructurii pentru învăţământul superior, pentru programele de petrecere a timpului liber şi a programelor de integrare pe piaţa muncii.

Clubul Studenţilor Liberali Bistriţa îşi manifestă îngrijorarea faţă de lipsa de preocupare privind cele trei elemente enumerate mai sus ( timp liber, studii superioare, piaţa muncii ) pentru tinerii bistriţeni ( aici nu mai vorbesc doar despre administraţia publică locală ).

Soluţiile şi deciziile ce trebuie luate pe termen scurt sunt relativ uşor de luat!

În primul rând programele de finanţare din bugetul local, care au loc în fiecare an în luna februarie, trebuie să aibă o metodologie de aplicare şi implementare mult, mult uşurată şi să nu se schimbe pe durata implementării proiectelor. Există un număr mare de asociaţii şi ONG-uri dispuse să organizeze programe de petrecere a timpului liber cu caracter educativ pentru tineri, dacă li se oferă posibilitatea.

În al doilea rând municipalitatea trebuie să faciliteze venirea extensiilor universitare la Bistriţa prin punerea la dispoziţie a cadrului şi a spaţiului adecvat. Din perspectiva de student pot să spun că există cel puţin trei facultăţi care îşi pot găsi uşor clienţi în zona Bistriţei în următorii 5 ani şi pentru care este rentabil să investească în amenajarea spaţiilor de curs – facultate în domeniul economic, limbi străine şi domeniul agricol. Bistriţa pierde în fiecare an aproximativ 1.000 de elevi care pleacă în scopul studiilor în alte centre universitare. Media de cheltuieli este de 200 euro / lună / student, iar dintr-un calcul uşor vedem că lunar, din Bistriţa pleacă 200.000 de euro şi aproximativ 2.400.000 de euro anual – asta pentru o singură generaţie, dar avem 3-4 generaţii plecate concomitent şi asistate de către părinţi.

În al treilea rând facilitarea accesului la piaţa muncii este un obiectiv de atins prin crearea unui spaţiu de învăţare responsabilă pentru elevi şi studenţi, prin înfiinţarea unui centru de tineret multifuncţional la Bistriţa.

Întrucât ne pregătim să fim vectori de dezvoltare pozitivă la Bistriţa, dar nu am ajuns încă acolo, noi, Clubul Studenţilor Liberali dezvoltăm în mod constant acţiuni punctuale din perspectiva educaţiei, a socializării, a culturii şi a timpului liber!

Sâmbătă 18 februarie 2012 ne vom întâlni în număr mare la Sărbătorile Zăpezii pregătiţi cu multe premii şi idei de concurs pentru tinerii care ni se vor alătura la acest eveniment.

Duminică, 26 februarie, începând cu orele 18:00 organizăm primul campionat de biliard din Bistriţa la ,,The Office’’ ( strada Zimbrului ) unde se pot înscrie echipe de câte 2 persoane + cel puţin 1 membru al galeriei. Premiile sunt consistente şi vor fi acordate pentru cei mai buni jucători şi pentru cea mai frumoasă galerie ( înscrierile se fac prin e-mail la adresa [email protected] şi telefon 0742.279.773 – Raul Ciprian ).

Joi, 8 martie ne pregătim să surprindem momentul aniversar printr-o cabină pentru fotografii la minut amplasată în zona pietonală.

Activităţile noastre sunt organizate de şi pentru tinerii din Bistriţa, în dorinţa de a aduce plus valoare spaţiului în care ne desfăşurăm activitatea.

Cu stimă,

Preşedinte CSL Bistriţa

Adrian Solcan

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5