Iulia Istrate

Scrisori de mai „Prințului Miorlau” și nu numai

Palatul Copiilor Bistrița, Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Cluj, Biblioteca Județeană George Coșbuc, Bistrița-Năsăud, în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud, Liceul Teoretic „Gaudeamus”, Chișinău, Republica Moldova, Fundația Culturală „Ana Blandiana – Romulus Rusan”, Consiliul Județean BN, Centrul Cultural „George Coșbuc”, Bistrița, Casa de Cultură a Sindicatelor, Bistrița, Revista Mișcarea literară, Editura Charmides, Bistrița, Suplimentul Răsunetul cultural, au derulat recent la Cluj-Napoca și Bistrița a X-a ediție a Concursului Național literar și artistic „Scrisori de mai”.

Peste 200 de elevi din ciclul primar au trimis scrisorile lor adresate Prințului Miorlau, Domniței cu nasu’n carte, Domnișoarei de smântână, lui Fănel etc., personaje marcante ale literaturii pentru copii a poetei Nina Cassian. Are autoarea omagiată o știință a portretisticii deosebită. Personajele sale nu ai cum să le uiți.

Organizatorii au premiat 25 % din scrisorelele primite, prin diplome și exemplare din cartea „Prințul Miorlau”, achiziționate prin bunăvoința Bibliotecii Județene „George Coș- buc”, Bistrița-Năsăud.

Premierea „Scrisori de mai” destinată celor mici a avut loc vineri, 30 mai 2025, la Casa Colecțiilor și a Documentelor de Patrimoniu Bistrița. Invitat special a fost poeta și pictorița Mirela Orban, membră a juriului, încă de la prima ediție, alături de alți tineri scriitori, pictori, dascăli ai urbei noastre. Au mai evaluat de această dată creațiile celor mici și profesoara pentru învățământ primar Sanda Ganea și profesoara de arte vizuale Niculina Pop. Mirela Orban a vorbit celor prezenți despre farmecul acestui proiect, despre dezinvoltura și sensibilitatea descoperite în răvașele copiilor.

Trupa „Face oricine ce vrea” de la Palatul Copiilor Bistrița, formată din Gabriela Bindea, Natalia și Emma Cîmpeanu, Sara și Maria Ciui, Anastasia Judele-Buzan, Kayla Dragoste, Sofia și Lorena Muscă, Rafila Nuțiu, Daria Cezara Râpan, Aurora Seserman, Andreea Silaghi, Andreea și Giulia Spoială și Klara Suba, a pus în scenă poezia „Prințul Miorlau” și alte poezii cu personaje cassiene memorabile.

Premianții, în număr mare, alături de coordonatori, părinți, și-au ridicat cu emoție și mândrie premiile constând în diplome și cărți „Prințul Miorlau”, de Nina Cassian. Marele

Premiu al secțiunii, Premiul „Prințul Miorlau” a fost obținut la Aryanna Candale, clasa I, de la Colegiul Național „Liviu Rebreanu” din Bistrița, iar primele premii de creativitate și originalitate au rămas în Bistrița, la Andrei Stupinean, Ștefania Stahoveanu și David Cocean (Școala Gimnazială „Avram Iancu”), Cristian Chiciudean (Colegiul Național „Andrei Mureșanu”), Alexia Sigmirean (Școala Gimnazială Nr. 1), Maria-Dimitria Pop (Școala Primară „Sfântul Stelian”), Hanna Toros, Clara și Isabella Rațiu (Palatul Copiilor).

Moderatoare au fost două dintre coordonatoarele concursului, Ionela-Silvia Nușfelean și Iulia Istrate, secondate cu tact de poeta Mirela Orban. Gazdele primitoare, bibliotecarele Laura Seserman și Gabriela Molnar, au asigurat bunul mers al lucrurilor, propunând vizitatorilor și un tur al standurilor de comori literare ale Casei Colecțiilor și a Documentelor de Patrimoniu din Bistrița

Îi felicităm pe toți cei implicați, elevi, profesori, părinți din mai multe județe ale țării, din Republica Moldova și pe preșcolarii Amza Todorovici, Andrei Gubernat, Arthur Ostafi, Darius Borz, Eva și Iris Marinescu, Olivia Voicu, Nicoleta Marian, Veronica Boldi, coordonați de profesoara Ana Nedelea, de la Grădinița Sunshine din Chicago, care au trimis la Bistrița buchețele de flori de mai româno-americane – vesele, parfumate, de curcubeu.

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5