Secretarul general adjunct al Guvernului, Mircea Abrudan: Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny” nu are culoare politică! Fiecare UAT are o sumă minimă prealocată!
Secretarul general adjunct al Guvernului, Mircea Abrudan, a fost prezent la Năsăud la o întâlnire cu primarii judeţului, tema principală fiind Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, cunoscut drept PNDL 3. În preambulul întâlnirii, oficialul guvernamental a susţinut o conferinţă de presă, alături de prefectul Stelian Dolha, primarul Dorin Vlaşin (Năsăud) şi primarul municipiului Bistriţa, Ioan Turc. În opinia lui, PNI va fi un program de succes, pentru că toţi primarii au proiecte pregătite, „sunt oameni gospodari, care şi-au făcut treaba şi au aşteptat ocazia să obţină finanţare pentru comunităţile lor”.
„Avem o întâlnire de lucru cu toţi primarii din Bistriţa-Năsăud, aşa cum am făcut în peste 30 de judeţe din România, pentru a le prezenta Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, pentru a avea un feedback direct din partea lor cu privire la anumite elemente care au fost cuprinse în Normele de aplicare pe care le regăsiţi în consultare publică în acest moment. Discutăm de patru componente importante – drum, apă, canalizare şi gaz – care vor fi finanţate de Guvernul României, cu un buget impresionant de peste 10 miliarde euro în următorii şapte ani. Este un program care nu are coloratură politică, ne adresăm direct comunităţilor locale. Toate comunităţile locale din România au şansa să obţină minimum un proiect. Prin acest program naţional de investiţii există sume prealocate pe fiecare categorie de UAT, astfel încât nimeni să nu fie lăsat pe dinafară. Criteriile de prioritizare, de selecţie a proiectelor sunt foarte clare, ţin cont de factori obiectivi, sunt publice. Avem şi standardele de cost a acestor proiecte pe categorii de lucrări. Aceste lucruri vreau să le spun primarilor, pentru că sunt eligibile comunele, oraşele, municipiile, municipiile reşedinţă de judeţ, consiliile judeţene, inclusiv ADI-urile”, a explicat Mircea Abrudan.
Potrivit secretarul general adjunct al Guvernului, infrastructura este prioritatea zero a României, de aceea Executivul a considerat necesar să aloce acest buget important pentru dezvoltarea echilibrată a comunităţilor din întreaga Românie. „Modalitatea de depunere a proiectelor este una simplă pe care primarii o cunosc, au folosit-o la PNDL 1 şi 2. Digitalizăm procesul de depunere, monitorizare şi implementare, pe o platformă unde vor încărca proiectele într-o formă simplificată. Au 45 de zile la dispoziţie să-şi depună proiectele, începând, cel mai probabil, cu data de 22 septembrie”, a mai spus Abrudan.
Oficialul guvernamental a adăugat că, în acest moment, sunt depuse, la CNI, 554 de solicitări de finanţare pe drumuri publice, proiecte cu o valoare de peste 8 miliarde lei. „Intenţia este să finanţăm cât mai multe proiecte de infrastructură depuse la CNI, vor trebui redepuse pe PNI. Tot ce înseamnă infrastructură de bază va trece în acest program „Anghel Saligny””, a menţionat secretarul general adjunct al Guvernului.
Pe agenda discuţiilor, a fost şi Ordonanţa 15 cu privire la ajustarea preţurilor la contractele publice, act normativ extrem de aşteptat, pentru că România are parte de o creştere explozivă a preţurilor la materialele de construcţii
„Noi suntem prima ţară care am reglementat asta. Există nişte termene pe care trebuie să le respecte primarii pentru a beneficia de prevederile actului normativ. Mai discutăm de modificări la legislaţia achiziţiilor publice pe care le-am făcut, avem o ordonanţă de urgenţă care încearcă să reglementeze problema contestaţiilor. Este un sport naţional în România să depui contestaţie. Am redus termenele de evaluare, am crescut taxa pentru cei care contestă şi am introdus obligativitatea semnării contractelor de achiziţie publică a ofertantului câştigător după decizia CNSC. Exista şi înainte această posibilitate, dar nu era obligativitate, era pe răspunderea autorităţii contractante. Sunt prevederi acolo cu se se întâmplă dacă decizia Curţii de Apel e diferită de CNSC, nu se reziliază contractul deja semnat. Încercăm să urgentăm procedurile de achiziţii publice pentru că sunt blocate”, a punctat Mircea Abrudan.
Nu în ultimul rând, reprezentantul Guvernului a amintit şi de componenta de avizare a proiectelor de infrastructură, cu taxele foarte mari pe care le plătesc primăriile la instituţii de stat, companii naţionale, dar şi reluarea plăţilor prin PNDL.
Citiţi şi:
- Primarul Ioan Turc, întâlnire, la Palatul Victoria, cu premierul Nicolae Ciucă. Printre discuţii, extinderea rețelei de gaze naturale
- Ioan Turc: Există o aşteptare mare a comunităţilor locale pentru acest Program Naţional de Investiţii dedicat infrastructurii de bază!
- La Ilva Mică, 20 de străzi sunt modernizate prin Programul Național de Investiții “Anghel Saligny”
- Bani din fondul de rezervă al Guvernului pentru toate UAT-urile din Bistriţa-Năsăud
- Contract de finanţare semnat pentru Prundu Bârgăului, prin PNI "Anghel Saligny"
Adaugă comentariu nou