Selecţia proiectelor de reabilitare a blocurilor, prin fonduri europene, debutează în septembrie
Din toamna acestui an, blocurile de locuinţe din municipiile-reşedinţă de judeţ vor putea beneficia de lucrări complexe de creştere a eficienţei energetice cu ajutorul fondurilor europene, anunţă Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, prin intermediul unui comunicat de presă.
Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a finalizat negocierile cu Comisia Europeană pentru finanţarea, în cadrul actualului exerciţiu bugetar, prin Programul Operaţional Regional, a activităţilor de creştere a eficienţei energetice a blocurilor de locuit, iar Memorandumul în acest sens a fost aprobat în şedinţa de Guvern de miercuri.
Schema de finanţare se va aplica blocurilor de locuinţe construite după proiecte elaborate în perioada 1950-1990, în care locuiesc categorii sociale vulnerabile şi familii cu venituri reduse din municipiile reşedinţă de judeţ (peste 50% dintre familiile – proprietari din clădire au un venit net lunar pe membru de familie de maximum 500 de euro).
Bugetul schemei de finamţare este de 304 de milioane de euro, din care 150 de milioane de euro din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), respectiv 154 de milioane de euro rezultată din contribuţia naţională (co-finanţare de la bugetul de stat, contribuţia autorităţilor publice locale şi a asociaţiilor de proprietari).
Beneficiarii vor trebui să participe financiar la aceste lucrări printr-o cofinanţare de 40%. Restul fondurilor necesare (60%) pentru fiecare lucrare va fi asigurat din bani europeni nerambursabili din FDER şi bugetul de stat. Ratele de cofinanţare ale autorităţilor publice locale şi asociaţiilor de proprietari vor fi modulate în funcţie de proporţia în clădire a familiilor cu venituri reduse.
Astfel, în condiţiile în care mai mult de 50% dintre familiile - proprietari din clădire - au un venit net lunar pe membru de familie sub 150 de euro, atunci 30% este contribuţia autorităţii publice locale şi 10% contribuţia asociaţiei de proprietari.
Dacă mai mult de 50% dintre familiile - proprietari din clădire - au un venit net lunar pe membru de familie sub 350 de euro, contribuţia autorităţii publice locale este de 20%, iar asociaţia de locatari pune 20%.
Finalmente, dacă mai mult de 50% dintre familiile - proprietari din clădire - au un venit net lunar pe membru de familie sub 500 de euro, atunci 10% reprezintă contribuţia autorităţii publice locale şi 30% contribuţia asociaţiei de proprietari.
„Având în vedere faptul că programul se va închide în anul 2013, schema propusă are un caracter pilot pentru actuala perioadă de programare, experienţa acumulată putând fundamenta investiţiile în eficienţa energetică a blocurilor de locuinţe pentru perioada de programare 2014-2020”, precizează MDRT.
Citiţi şi:
- Reabilitarea termică a blocurilor din Bistriţa ar putea fi finanţată şi din fonduri europene
- „Primul venit, primul servit”
- Primăria Bistriţa a depus proiectele pentru reabilitarea termică a 52 blocuri, cu finanţare europeană
- Noi demersuri pentru reabilitarea termică a blocurilor de locuinţe din municipiul Bistriţa
- COMUNICAT DE PRESĂ AGENŢIA JUDEŢEANĂ PENTRU PRESTAŢII SOCIALE BISTRIŢA-NĂSĂUD
Comentarii
Este foarte buna aceasta masura, dar intreb... in aceasta tara... populatia romana este formata doar din " cetatenii de la bloc " ? De ce nu sunt "sprijinite " si celelalte categorii de populatie ? De ce ajutor financiar european si "bani publici" nu inseamna si cetatenii care au case ? Cu ce-s acestia mai "bogati" sau mai "bine instariti"... decat cei de la bloc, pentru ca acuma toate aprtamentele sunt cumparate de catre persoane particulare si nu mai exista blocuri proprietate de stat ?!
Ce inseamna aceasta discriminare, de parca Romania, sau Bistrita in speta, inseamna doar ... tigani, cersetori, sarantoci si... "cetatenii de la blocuri" ... carora le este deschisa larg, calea spre locuinte si tot soiul de beneficii si facilitati ... de pomana ?! Aceasta "pomana" este destinata doar pentru unii si pentru altii ba ? Domnule primar, credeti Dvs ca "probleme sociale" numai aceasta categorie de populatie le are ? Orasenii de la blocuri, majoritatea stau si "putoresc" toata ziua fara sa faca absolut nimic pentru aceasta societate si sunt "sprijiniti" fel si chip ,in timp ce taranii nostri si toata populatia de la sate in general, se zbate "de ceasul mortii" muncind in agricultura pentru supravietuire, pe camp in bataia arsitei, prin ploi, prin vant si prin nameti... suportand cele mai vitrege "conditii sociale" si alora nu le intinde nimeni... nici " o mana" !!! Adica pentru unii "muma" si pentru altii " ciuma" ! Oare cum vine asta, ca noi nu pricepem... !
Adaugă comentariu nou