Serile de la Casa Colecțiilor – Literatură, respect și cultură autentică

Sub egida Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, prima seară literară din seria „Serile de la Casa Colecțiilor și a Documentelor de Patrimoniu” a oferit publicului bistrițean un regal de cultură, spiritualitate și rafinament intelectual. Evenimentul a fost deschis de managerul instituției, părintele și scriitorul Ioan Pintea, care i-a invitat pe cei prezenți să descopere excepționala expoziție documentară „Nicolae Steinhardt”, un omagiu adus gânditorului-monah, prezentă pentru o perioadă limitată la Bistrița.

Expoziția a fost însoțită de un dialog consistent între amfitrion și invitații veniți de la Iași, care au vorbit cu pasiune și profunzime despre valoarea operei lui Steinhardt, dar și despre actualitatea mesajului său în lumea de azi. Acest moment de reflecție a fost urmat de o întâlnire cu una dintre cele mai vii și implicate edituri din România – Editura Eikon din Cluj-Napoca.

Directorul acesteia, Valentin Ajder, și-a asumat cu har dublul rol de moderator și interpret de muzică folk, oferind o punte emoțională între filosofie, teologie și sonorități care au însuflețit atmosfera. Invitații săi speciali au contribuit, fiecare în felul său, la conturarea unei seri cu accente memorabile.

În partea a doua a evenimentului, poeți și scriitori bistrițeni au fost invitați să citească din creațiile lor, conturând un tablou viu și autentic al literaturii locale. Printre cei care au luat cuvântul și au împărtășit gânduri și fragmente din operele lor s-au numărat: Dorel Cosma, Petru Rai, Mirela Orban, Vasile Filip, Mirela Rus, Gheorghe Mizgan, Daniela Fulga, Corina Negrea, Nadia Urian și Elena M. Cîmpan.

Atmosfera a fost una caldă, de comuniune literară, în care spiritul prieteniei și al respectului pentru cuvânt a predominat. A fost o întâlnire care, cum inspirat s-a spus, s-a ridicat cu mult deasupra zgomotului și fumului de mici din centrul orașului – o evadare în spirit și cultură, în mijlocul cărților și al oamenilor care cred în rostul scrisului.

La finalul serii, părintele Ioan Pintea a oferit o intervenție memorabilă, pledând pentru valoarea acestor întâlniri necompetitive, fără ierarhii sau orgolii, în care scrisul este celebrat prin lectură, dialog și respect reciproc.

Felicitări organizatorilor, echipei Bibliotecii Județene și tuturor participanților care au demonstrat că Bistrița rămâne un spațiu viu al spiritului și al culturii adevărate.

...

Deschiderea celei de a doua zile a fost realizată în mod profesionist de către Editura „Școala Ardeleană” din Cluj, prin prezența directorului Vasile George Dîncu, care a moderat cu rafinament și echilibru debutul întâlnirii. Evenimentul a avut parte de invitați speciali, în frunte cu poetul Ioan Mureșan, care a încântat publicul cu lectura poemelor sale și cu reflecțiile subtile despre literatura contemporană și scriitorii prezenți.

În continuare, scriitorii Zorin Diaconescu, Menuț Maximinian și Virgil Rațiu au citit din volumele apărute la aceeași editură, subliniind meritul și efortul editorial depus de Vasile George Dîncu în promovarea autorilor și a valorii culturale regionale.

Această a doua zi a fost, fără îndoială, o întâlnire între generații, unde poeți tineri, promovați de managerul și scriitorul Ioan Pintea, au urcat la microfon cu emoție, talent și convingere. Au citit din creațiile lor: Ioana Bradea, Ioan Cioba, Ana Ciobanu, Alin Cordoș, Adela Cotul,Grigore Cotul, Icu Crăciun, David Dorian, Amalia Levey, Mircea Măluț, Dumitru Bar, Gavril Moldovan, Laura Munteanu, Maria Olteanu, Maria Ujică, Călin Pop, Horia Porumb ș.a., oferind publicului o paletă bogată de stiluri și teme.

Remarcabil a fost și faptul că toți invitații Editurii „Școala Ardeleană” au asistat până la finalul întâlnirii, ca un gest sincer de respect pentru colegii de breaslă și pentru publicul prezent. A fost o seară de literatură autentică, poezie și proză de calitate, derulată fără „intervenții” politice inoportune sau parade ale realizărilor închipuite.

Poate că poezia cere un efort de gândire și emoție, motiv pentru care unii oficiali au preferat alte forme de manifestare „mai digerabile”. Însă tocmai această absență a politicianismului a contribuit la o atmosferă rară în peisajul cultural local: onestă, profundă, fără artificii.

În cadrul serii, directorul Ioan Pintea a anunțat o intenție lăudabilă: deschiderea, în viitorul apropiat, a unei expoziții permanente dedicate scriitorilor bistrițeni – un demers necesar pentru păstrarea memoriei culturale locale.

Un gest cu atât mai demn de respect, cu cât – în trecutul nu foarte îndepărtat – un pretins „culturnic” local a decis desființarea librăriei de carte bistrițeană de la Casa cu Lei. Probabil dintr-o teamă patologică față de literatură sau poate în virtutea unor „competențe manageriale” demonstrate mai ales prin orientarea spre câștiguri personale, în dauna valorii și memoriei culturale.

Felicitări, așadar, Bibliotecii Județene „George Coșbuc”, echipei sale și tuturor participanților, pentru o seară de cultură autentică, fără ornamente inutile – un adevărat exemplu de urmat pentru cei care încă mai cred că respectul pentru artă începe cu respectul față de cei care o creează.

Dorel Cosma

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5