Sfinții Mucenici Năsăudeni în Biserica de la Săpânța
Grupul Dăienilor, din țară și de peste hotare și-a extins călătoria, coborând de pe Valea Frumoasei, cu orientare spre Maramureș. Am admirat orașul castanelor, am vizitat Muzeul Mineritului și apoi am străbătut minunata zonă Baia Sprie, muntele Gutinu cu cele 150 de curbe, Mara, Desești, Șugatag, Giulești, Berbești, Vadul Izei, intrând în Sighet, unde am poposit la șeful apelor din zonă, ing. Nelu Dăian, de pe strada Solovan, unde chimista Doina a pus pe masă cele mai solicitate bucate tradiționale, bucuroasă că i-au sosit cei doi fii din China și Spania, Dragoș și Dan. Amintirile, povestirile de acasă, își continuă firul. Orașul cu cuiul unde se agață harta României, l-am străbătut cu popasuri în diferite puncte: Biserica catolică, în fața căreia se află Lupa Capitolina, donația năsăudeanului Traian Dascăl, Închisoarea, Cimitirul săracilor, Podul de peste Tisa, din granița cu Ucraina, Cimitirul și Biserica din Săpânța, unde pe peretele din stânga se află în format mare picturile celor patru Sfinți Mărturisitori Năsăudeni - Atanasie Todoran din Bichigiu, Vasile din Mocod, Grigore din Zagra și Vasile din Telciu, unde am păstrat un moment de reculegere, am rostit o rugăciune și am prezentat grupului scene din viața lor, precum și chinurile la care au fost supuși pe motivul că și-au apărat dreapta credință.
Am vizitat Cimitirul Vesel și Mănăstirea din lemn, Săpânța-Peri, cu cel mai înalt turn, fiind vizibilă de la o distanță de 5 km, peste Tisa și poate fi admirată de românii din Transcarpatia, regiune a Maramureșului istoric rămasă în Ucraina. Unii spun că este cea mai înaltă mănăstire de lemn din lume, alții că este a treia din țară după catedrala ortodoxă din Timișoara și biserica romano-catolică Sf. Mihail din Cluj. În orice caz, este impunătoare, situată într-un loc pitoresc, în mijlocul naturii și este zilnic vizitată de numeroși pelerini din țară și nu numai.
Ioan Mititean
Citiţi şi:
- Pelerinaj pentru credincioşii celor două parohii din Ilva Mică
- Chețiu: EXCURSIE/PELERINAJ AL COPIILOR ȘI TINERILOR ÎN MARAMUREȘ
- Pelerinaj al credincioșilor din parohia Ilva Mare la mănăstirile din Maramureşul istoric
- Elevii din Hălmăsău, în pelerinaj, cu preotul Doru Zaharie şi învăţătoarea Maria Bolbos
- Comemorare pr. Ioan Maier, protopop greco-catolic (1782-1867) la 190 de ani dela numirea sa ca protopop greco-catolic de Bistriţa
Adaugă comentariu nou