Sistem acvaponic la Colegiul Silvic Transilvania din Năsăud

Colegiul Silvic Transilvania Năsăud este partener în proiectul Erasmus +, ANNIE – Aquaponics, New Novelty In Education 2016-1-NL01-KA202-023006, coordonat de către Wellantcollege din Olanda și care se desfășoară pe o durată de 14 luni. Acesta este un proiect de parteneriat strategic VET în care sunt implicate instituții școlare care doresc să implementeze sistemul acvaponic în școala sau zona din care provin. Partenerii de proiect sunt școli agrosilvice din Spania, Portugalia, Marea Britanie, Grecia și Romania.

Acvaponia este o tehnologie inovativă și sustenabilă de producere a hranei care reprezintă o alternativă la tehnologiile tradiționale de producție a alimentelor, în contextul creșterii gradului de urbanizare, a diminuării resurselor de apă, al încălzirii globale și al reducerii consumului de energie. Implementarea la noi în țară a tehnologiei acvaponice este la început de drum.

Sistemul  acvaponic se referă la orice sistem care combină acvacultura convențională (creșterea animalelor acvatice, cum ar fi melci, pești, raci sau creveți în bazine) și cultura hidroponică (cultivarea plantelor în apă), într-un mediu simbiotic. În acvacultura normală, excrementele animalelor fiind ridicate se pot acumula în apă și crește toxicitatea. Într-un sistem acvaponic, apa din acvacultură este folosită în sistemul hidroponic unde subprodusele sunt descompuse de bacteriile nitrificatoare inițial în nitriți și, ulterior, în nitrați, care sunt utilizate de plante ca substanțe nutritive, iar apa purificată este apoi recirculată înapoi la sistemul de acvacultură.

Proiectul are ca obiectiv principal obținerea de informații legate de implementarea unui sistem acvaponic în țările și instituțiile partenere cât și amplasarea unei unități de acvaponie cu rol demonstrativ pentru agenții economici și factorii de decizie din zona în care se derulează proiectul. Acesta prevede o sesiune de training pentru elevi și profesori, două workshopuri de scurtă durată pentru profesori și/sau agenți economici și o conferință de diseminare a rezultatelor priectului. Sesiunea de training s-a desfăsurat la Molina de Segura din Spania, unde au participat 6 elevi și 4 profesori din România. Cursurile au fost ținute de experți în acvaponie din Olanda. Unul din cele 2 workshopuri de scurtă durată s-a desfășurat la Salonic-Grecia și unul în România la Oradea în această toamnă. Proiectul se va încheia cu conferința de diseminare la sfârșitul lunii noiembrie tot la Molina de Segura, locația respectivă fiind aleasă din rațiuni financiare.

Principlalele produse finale ale proiectului vor fi pliate de promovare a acvaponiei, videotutoriale de prezentare și experimentarea unei unități demonstrative de acvaponie.

Colegiul Silvic Transilvania, prin suportul financiar al Institutului de Cercetare și Dezvoltare pentru Industrializarea și Marketingul Produselor horticole ”Horting” din București,  a asigurat logistica necesară implementarii unei unități acvaponice prin intermediul domnului dr. Cristian Bulbuc și cu sprijinul financiar al Programului de cooperare Elvețiano-Român. Unitatea acvaponică de la Năsăud are 2 bazine cu pești Thillapia și o seră în care sunt cultívate plante aromatice (Lophantus anisatus, Ocimum basilicum violaceum) cât și plante legumicole (Solanum lycopersicum, Solanum melanogena, Capsicum annuum, Lactuca sativa). Lophantus este o plantă aromatică aclimatizată recent la noi în țară la Stațiunea de cercetări horticole de la Buzău, fiind foarte apreciată ca specie meliferă, medicinală și aromatică.

La sfârșitul acestei luni va avea loc o sesiune regională de informare și de diseminare a rezultatelor la Colegiul Silvic Transilvania unde vor participa persoane interesate de acest domeniu, profesori universitari și alți factori de decizie.

Gioconda Neamț

Coordonator proiect ANNIE

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5