Dr. Valeriu Tabără, vicepreședintele Academiei de Științe Agricole și Silvice, la Stațiunea Pomicolă. Valorificarea fructelor de arbuşti, dezbatere cu fermierii şi specialiştii din ţară
Dr. Vasile Tabără, vicepreședintele Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu Sisești”, subsecretarul de stat Maricel Dima de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltătii Rurale, specialişti din domeniul pomiculturii şi fermieri participă la workshop-ul „Valorificarea fructelor de arbuşti fructiferi – pregătirea campaniei de depozitare fructe seminţoase 2017”.
Evenimentul este găzduit de Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Pomicultură Bistriţa, fiind organizat de Consiliile Ştiinţifice ale Institutului de Cercetare şi Dezvoltare pentru Industrializarea şi Marketingul Produselor Horticole – HORTING, sub egida Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, a Societăţii Române a Horticultorilor şi a Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu Siseşti”.
Director al simpozionului este dr.ing. Marian Bogoescu, iar director ştiinţific – conf.dr. Marian Vintilă. În cadrul lucrărilor, sunt prezentate referate tematice. Astfel, Petrache Paraschivoiu de la ICDIMPH – HORTING va oferi detalii despre submăsura 4.2 A „Investiţie în procesarea/marketingul produselor din sectorul pomicol” din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014- 2020, în timp de Ioan Platon, directorul SCDP Bistriţa, va prezenta sortimentul de prun şi măr recomandat de Staţiunea Pomicolă Bistriţa pentru înfiinţarea de livezi prin submăsura 4.1 A din cadrul PNDR. Marian Bogoescu va supune atenţiei aspecte tehnologice privind depozitarea şi păstrarea fructelor seminţoase, în timp ce Marian Vintilă va prezenta tehnologii de procesare a fructelor prin congelare şi deshidratare.
Ioan Tăut, de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca, va susţine tema „Fructele de pădure, componente ale biodiversităţii pădurii”, ulterior fiind alocat un spaţiu sponsorilor pentru a-şi arăta soluţiile cu aplicabilitate în domeniul valorificării produselor horticole.
După-amiaza este dedicată prezentărilor activităţilor din domeniul horticol de la Centrul de procesare din Lechinţa, aparţinând SC Sicran 2002 SRL, administrată de Tinu Şulea, dar şi unui modul demonstrativ de acvaponie al Colegiului Silvic Transilvania de către Cristian Bulbuc de la ICDIMPH – HORTING şi Gavrilă Onul de la Colegiul Silvic Transilvania.
Organizatorii au pregătit şi o miniexpoziţie, cu sprijinul fermierilor bistriţeni, unde au fost expuse cele mai frumoase fructe recoltate din livezile judeţului, dar şi sucuri de fructe şi chiar vin. Şi-au dat concursul Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru Pomicultură Bistriţa, SC Octat Drăgan SRL (Ferma Ghinda), SC Pombis, Întreprinderea Individuală Harşian Octavian, SC Sicran Lechinţa.
Citiţi şi:
- Specialişti din ţară, despre valorificarea fructelor, la Staţiunea Pomicolă Bistriţa
- Monoreanul Theodor Echim, membru de onoare al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice. A creat cinci soiuri de tomate, unul poartă numele satului natal
- In memoriam dr. docent Modoran Ioan, ctitorul Şcolii Bistriţene de Pomicultură
- Interviu cu dr. ing. Ioan Zagrai, virusolog de talie mondială, directorul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Bistrița: Decât să rupem o floare, mai bine să plantăm un pom! Vom avea: flori, pomi și poame!
- De 65 de ani, Staţiunea Pomicolă Bistriţa aduce rezultate ştiinţifice pomiculturii româneşti
Adaugă comentariu nou