De 65 de ani, Staţiunea Pomicolă Bistriţa aduce rezultate ştiinţifice pomiculturii româneşti

Staţiunea de Cercetare şi Producţie Pomicolă Bistriţa a fost înfiinţată în anul 1950, zilele acestea marcând 65 ani de activitate. Staţiunea a fost înfiinţată sub conducerea dr. doc. Ioan Modoran şi sub îndrumarea prof. Teodor Bordeianu pentru a contribui la redresarea pomiculturii din nordul Transilvania, distrusă în timpul celui de-al doilea război mondial şi pentru a valorifica condiţiile pedoclimatice favorabile pentru cultura unor specii pomicole din această parte a ţării. Din anul 2003, Staţiunea a primit o nouă denumire – Staţiunea de Cercetare, Dezvoltare pentru Pomicultură Bistriţa, nume cu care funcţionează şi în prezent sub conducerea directorului Ioan Platon. Prin activitatea pe care o desfăşoară, SCDP Bistriţa abordează tematici de cercetare care contribuie la progresul pomiculturii, fiind singura staţiune din această zonă a ţării. De-a lungul vremii, a obţinut rezultate ştiinţifice care au contribuit la creşterea vizibilităţii cercetării pomicole româneşti pe plan internaţional.
Nu întâmplător oraşul nostru este considerat un oraş pomicol, iar mărul este unul dintre simbolurile Bistriţei care poate fi regăsit de cei care ne trec pragul, amplasat în zonele centrale ale oraşului.
La evenimentul care a marcat 65 de ani de activitate ai SCDP au fost prezenţi preşedintele Consiliului Judeţean – Emil Radu Moldovan, subprefect Ovidiu Frenţ, fostul ministru al Agriculturii – prof. Valeriu Tabără, prof. dr. Mihai Nicolescu, prof. dr. Gheorghe Sin – preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti”, prof. univ. dr. H. C. Gheorghe Glăman – preşedintele Societăţii Române a Horticultorilor, directorul Direcţiei Agricole – Nuţu Tabără, directorul executiv adjunct APIA – Florin Căpraru, şeful Finanţelor Publice – Cristian Parasca, fostul prefect Ioan Szilagyi.
Cu toţii au ţinut să-i felicite pe cei care trudesc la Staţiunea Pomicolă pentru modul în care au ştiut să aducă, de-a lungul timpului, un plus de imagine oraşului nostru.
„Vreau să-l felicit pe directorul Ioan Platon pentru reuşitele instituţiei confirmate şi prin Diploma „Meritul agricol” decernată de Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice. Mă bucur să văd că judeţul nostru este reprezentat cu mândrie, atât în ţară, cât şi în afara graniţelor, cu diferite soiuri de fructe, iar pentru asta nu pot decât să felicit întreg personalul şi să îi urez, în ceas aniversar, multă putere de muncă şi La mulţi ani!”, este mesajul transmis de preşedintele CJ, Radu Moldovan.

Comentarii

18/06/15 14:44
Vizitator

Mai trebuie mentionat faptul ca anul acesta se implinesc 100 de ani de la nasterea Dr. doc. Ioan Modoran ( 06.11.1915 – 17.09.2004). Asadar, Staţiunea de Cercetare şi Producţie Pomicolă Bistriţa a fost înfiinţată la data de 1 ianuarie 1950, în baza HCM nr. 1307 din 31 decembrie 1949, sub conducerea d-lui Dr. doc. Modoran Ioan primul director, care pe parcursul a aproape trei decenii de activitate împreună cu Dr. ing. Nicolae Minoiu şi Dr. doc. Andrei Gherghi, toţi membri ai Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice ” Gheorghe Ionescu-Siseşti “ au format un colectiv de cercetători pasionaţi, cu dragoste faţă de meserie, care prin rezultatele muncii lor au întemeiat o adevărată ” Şcoală Bistriţeană de Pomicultură “, iar Staţiunea de Cercetare şi Producţie Pomicolă Bistriţa a devenit un etalon al cercetării horticole româneşti, o mândrie a judeţului şi a ţării. De aceea, la aniversarea centenarului nasterii sale, in incinta Statiunii Pomicole Bistrita ar trebui dezvelit un bust al Dr. doc. Ioan Modoran.

19/06/15 16:23
Nutu Tabara

La mulți ani Stațiunea pomicolă Biastrița!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5