Monoreanul Theodor Echim, membru de onoare al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice. A creat cinci soiuri de tomate, unul poartă numele satului natal
Adunarea Generală a Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti” (ASAS), întrunită în 10 octombrie, a hotărât prin vot secret alegerea dr. Theodor Echim ca Membru de Onoare din străinătate a ASAS.
„Vă rog să-mi îngăduiţi să vă adresez şi cu acest prilej călduroase şi sincere felicitări şi să-mi exprim convingerea că veţi contribui, în continuare, la progresul şi afirmarea ştiinţei agricole româneşti”, a transmis prof. univ. emerit dr. ing. dr. h.c. Valeriu Tabără, preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice.
Monoreanul a fost propus de către prof. dr. Ion Scurtu, vicepreşedinte al Secţiei de Horticultură din cadrul ASAS şi dr. Victor Lăcătuș, director ştiinţific al ICD Horting București, membru titular al ASAS.
Dr. Theodor Echim este primul creator de soiuri de tomate destinate industrializării sau cu destinaţie mixtă. Soiurile create, printre care Unirea, Dacia, Vidra 533 şi Romec au fost cultivate în România peste30 de ani, cu rezultate deosebite. Mai mult, a creat cel mai timpuriu soi de tomate pentru industrializare – Monor. A obţinut rezultate deosebite în activitatea de cercetare şi consultanţă în Landul Hessen din Germania.
***
Dr. Theodor Echim s-a născut în 12 octombrie 1945, în comuna Monor. A absolvit Facultatea de Horticultură a Institutului Agonomic Bucureşti, în 1968, ca diplomat agronom inginer. În perioada 1976 – 1979, devine doctor agronom la Academia de Științe Agricole și Silvice București, pentru ca între 1985 şi 1987 să urmeze Studii postuniversitare la Institutul de Pedagogie Agricolă Bonn (Germania) pentru al II-lea Mare Examen de Stat, obținând calificarea de profesor și consilier de specialitate.
Şi-a început activitatea profesională în 1968, ca inginer stagiar la Institutul pentru Legumicultură și Floricultură (ICLF) Vidra, în perioada 1969 – 1977 fiind cercetător științific, iar din 1977 până în 1983, cercetător științific principal.
Din 1983, lucrează în Germania, doi ani ca inginer horticol la Stațiunea Horticolă de Cercetare și Învățământ din Essen, apoi, doi ani, urmează referendariat (pregătire postuniversitară de calificare pentru serviciul superior agricol în administraţia de stat), pentru ca din 1987 şi până în 2002 să facă cercetare ca şef secție Legumicultură la Stațiunea Horticolă de Cercetare și Învățământ (LVG) Kassel.
Temele majore ale muncii de cercetare experimentală la LVG Kassel vizează introducerea de noi specii și soiuri și crearea de noi produse pentru fermieri (Arborele de tomate – Tamarillo = Cyphomandra betacea, Pepino =Solanum muricatum, Lavanda dințată = Lavandula dentata, Pătrunjelul japonez – Mitzuba = Cryptotaenia canadensis, Salata de cicoare dulce - Zuccherina di Trieste = Cichorium inthybus var. foliosum, Planta de Curry = Helichrisum italicum subsp. serotinum, Rucola = Diplotaxis tenuifolia, Portulaca de vară = Portulaca oleracea subsp. sativa, Portulaca de iarnă = Montia perfoliata); actualizarea tehnologiilor de cultură în sistem convențional și ecologic în sere și în câmp (fertilizare, mulci ecologic, protecția culturilor cu plase contra dăunătorilor, folosirea bondarilor pentru polenizare în sere, altoirea la tomate, ardei și vinete de seră); coordonarea cercetărilor aplicative la nivel federal între Stațiuni, Institute de Cercetare și Universități și cooperarea cu redacțiile de specialitate pentru publicarea standardizată a rezultatelor de cercetare.
Dr. Theodor Echim a fost profesor de specialitate la LVG Kassel în materiile Legumicultură, Economie de întreprindere, Pedologie și Nutriția plantelor. Între 1992 și 1997, a organizat și condus primul curs pentru examenul de Maiștri în Legumicultură ecologică din Germania. În perioada 2002 – 2004, a deţinut funcţia de consilier agricol principal în Serviciul de Consiliere și Informare profesională a Landului Hessen.
Este autorul a peste 170 articole despre specii horticole publicate in sistemul informațional electronic Hortigate sub Titlul „Aspekte kulturale și practice despre plante“. Pentru creșterea eficienței în comunicare, a conceput și realizat un Hortifax cu apariție bilunară, care functionează și azi. Este referent invitat la Academia horticolă a Landului Hessen.
Pe lângă cei 13 ani de cercetare înproducția horticolă în România şi 23 de ani de activitate de cercetare, învățământ și consiliere în Germania, a efectuat vizite documentare în stațiuni experimentale și ferme legumicole și floricole în Bulgaria, Polonia, Israel și în SUA (vizită de 6 luni pentru specializare în ameliorarea pentru rezistență la boli a tomatelor), dar şi în Austria, Danemarca, Franța, Elveția. A fost expert în două proiecte de dezvoltare de ferme mici de subzistență, dar şi pe probleme de consiliere într- un proiect de agricultură biologică pentru Coreea de Nord (2015.
În România, a publicat 200 articole de specialiate în revistele Hortinform, Horticultura, InfoAMSEM și în platforma electronică www.recolta.eu.
Citiţi şi:
- Aniversarea Şcolii bistriţene de horticultură – virusată de pandemie
- DR. ING. NICOLAE MINOIU, UN SPECIALIST CARE ŞI-A FĂCUT DATORIA FAŢĂ DE CERCETAREA ŞI PRODUCŢIA HORTICOLĂ ROMÂNEASCĂ
- Theodor Echim – despre lumea în versuri
- Interviu cu dr. ing. Ioan Zagrai, virusolog de talie mondială, directorul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Bistrița: Decât să rupem o floare, mai bine să plantăm un pom! Vom avea: flori, pomi și poame!
- A trecut la cele veșnice Dr. ing. Nicolae Minoiu (12 octombrie 1933- 5 mai 2017), un mare om și cercetător
Comentarii
Tare mă bucur pentru tine Toderică, ai reușit să duci în lume faima meleagurilor noastre, alimentată de înaintașii noștri de pretutindeni (Ilie și Larisa Vlasa sau Leon Titieni și Vasile Haja).
Adaugă comentariu nou