Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa vrea linie de gardă pe neurochirurgie, pentru a obţine finanţare de la Ministerul Sănătăţii

Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă că Spitalul Judeţean de Urgenţă îşi propune atragerea medicilor neurochirurgi la Bistriţa, în vederea deschiderii unei linii de gardă în domeniu şi obţinerii finanţării pe un program al Ministerului Sănătăţii.

Am aflat că, în general, chirurgia este total neprofitabilă, cu costuri foarte mari şi care nu se acoperă, neurochirurgia, nu are rost să vă povestesc. Sunt lucruri scumpe, dar viaţa omului are cu mult mai mare preţ decât orice alt tip de cheltuială.

Mi-am pus în cap un proiect îndrăzneţ, sper să şi reuşesc cu domnul Farcaş (n.n. – neurochirurgul Andrei Farcaş). O să mă duc să-l caut pe domnul Florian (n.n. – neurochirurgul Ştefan Florian din Cluj-Napoca). Fiind costuri foarte mari pe zona de neurochirurgie, este şi un program naţional prin care Ministerul Sănătăţii finanţează o anumită parte, pentru că ea produce pierderi de nedescris. Ministerul, Casa Naţională finanţează aceste programe în spitalele care au linie de gardă. Pe linia de gardă sunt 3-4 neurochirurgi, noi avem unul, e un început. Am înţeles că ar mai fi unul şi sper ca în termen scurt să îi mai găsim şi pe ceilalţi doi, ca să putem să autorizăm spitalul cu linie de gardă şi să putem intra în programul naţional de neurochirurgie”, a declarat Radu Moldovan.

Acesta a menţionat că investiţiile comunităţii, inclusiv cele de la Blocul operator centralizat, dau roade.

„Pentru mine a fot o foarte mare satisfacţie să văd oameni foarte bucuroşi, care au fost operaţi pe creier, pe coloană. Neurochirurgul Farcaş este un trimis al lui Dumnezeu pe pământ şi aici la Bistriţa. Atunci când dl. profesor Florian mi-a spus că ce ştie să facă el, ştie şi să facă şi neurochirurgul Farcaş, nu mi-a venit să cred, dar să ştiţi că este un tip extrem de aplicat, cu un program foarte clar. (...)

Sigur ne-am dat de lucru, pentru că ridicând spitalul la un anumit standard, am ridicat foarte mult costurile. Una e să ai un salon de trei piţule, alta e să ai condiţii de lucru cu toată aparatura aia”, a mai menţionat preşedintele CJ BN.

Administraţia judeţeană aşteaptă deschiderea liniei de finanţare prin POR pentru infrastructura de sănătate, în vederea depunerii unui proiect care vizează extinderea Unităţii de Primiri Urgenţe, amenajarea uui heliport şi instalarea unui lift pentru transportul pacienţilor.

La nivelul CJ, se lucrează şi pentru depunerea unor proiecte de reabilitare termică a secţiilor externe ale Spitalului Judeţean, şi anume clădirile de pe str. Alba Iulia şi  Spitalul TBC.  

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5