Săptămână plină la Neurochirurgie. Patru operaţii în premieră la Bistriţa
Investiţiile în Blocul operator centralizat, dar şi atragerea resursei umane specializate fac posibile premierele chirurgicale de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa.
„Săptămână plină pentru Neurochirurgie. În ultimele 7 zile au avut loc 4 operații complexe de neurochirurgie, toate realizate în premieră la Bistrița. 1. Fractură complexă posttraumatică, vertebră D11. Procedeu chirurgical: Fixare vertebrală cu sistem USS Fracture;
2. Spondilolisteză L5-S1. Procedeu chirurgical: Fixare vertebrală cu sistem Zodiac; 3. Hernie de disc cervicală C5-C6 paramediană stânga. Procedeu chirurgical: Fixare vertebrală anterioară cu proteză Zero-P;
4. Tumoră cerebrală occipitală dreapta sângerată. Procedeu chirurgical: Ablare în totalitate a formațiunii tumorale.
Bravo Dr. Andrei Farcaş - medic specialist neurochirurgie și dr. Victor Saca - medic primar ATI, care a asigurat anestezia pe parcursul desfășurării intervențiilor chirurgicale”, transmite Gabriel Lazany, directorul administrativ al SJU Bistriţa.
***
Preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă că Spitalul Judeţean de Urgenţă îşi propune atragerea medicilor neurochirurgi la Bistriţa, în vederea deschiderii unei linii de gardă în domeniu şi obţinerii finanţării pe un program al Ministerului Sănătăţii.
„Am aflat că, în general, chirurgia este total neprofitabilă, cu costuri foarte mari şi care nu se acoperă, neurochirurgia, nu are rost să vă povestesc. Sunt lucruri scumpe, dar viaţa omului are cu mult mai mare preţ decât orice alt tip de cheltuială.
Mi-am pus în cap un proiect îndrăzneţ, sper să şi reuşesc cu domnul Farcaş (n.n. – neurochirurgul Andrei Farcaş). O să mă duc să-l caut pe domnul Florian (n.n. – neurochirurgul Ştefan Florian din Cluj-Napoca). Fiind costuri foarte mari pe zona de neurochirurgie, este şi un program naţional prin care Ministerul Sănătăţii finanţează o anumită parte, pentru că ea produce pierderi de nedescris. Ministerul, Casa Naţională finanţează aceste programe în spitalele care au linie de gardă. Pe linia de gardă sunt 3-4 neurochirurgi, noi avem unul, e un început. Am înţeles că ar mai fi unul şi sper ca în termen scurt să îi mai găsim şi pe ceilalţi doi, ca să putem să autorizăm spitalul cu linie de gardă şi să putem intra în programul naţional de neurochirurgie”, a declarat Radu Moldovan.
Acesta a menţionat că investiţiile comunităţii, inclusiv cele de la Blocul operator centralizat, dau roade.
„Pentru mine a fot o foarte mare satisfacţie să văd oameni foarte bucuroşi, care au fost operaţi pe creier, pe coloană. Neurochirurgul Farcaş este un trimis al lui Dumnezeu pe pământ şi aici la Bistriţa. Atunci când dl. profesor Florian mi-a spus că ce ştie să facă el, ştie şi să facă şi neurochirurgul Farcaş, nu mi-a venit să cred, dar să ştiţi că este un tip extrem de aplicat, cu un program foarte clar. (...)
Sigur ne-am dat de lucru, pentru că ridicând spitalul la un anumit standard, am ridicat foarte mult costurile. Una e să ai un salon de trei piţule, alta e să ai condiţii de lucru cu toată aparatura aia”, a mai menţionat preşedintele CJ BN.
Citiţi şi:
- Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa vrea linie de gardă pe neurochirurgie, pentru a obţine finanţare de la Ministerul Sănătăţii
- Aparatură nouă în dotarea Blocului Operator Centralizat de la Spitalul Județean de Urgență Bistrita! Anul acesta au fost efectuate 175 de operații neurochirurgicale
- Preşedintele CJ: 1010 operații de Neurochirurgie! Mulţumim, din suflet, medicilor neurochirurgi Andrei Farcaș Rotariu, Vasile Leaț Savin, Horațiu Chițac!
- Prof. dr. univ. Mircea Gelu Buta: Neurochirurgia şi chirurgia plastică, noile specialităţi ale Spitalului Judeţean. Dr. Mihaela Albu, un general în timp de război
- Noi dotări la Spitalul Judeţean. Microscop operator pentru intervenţii chirurgicale complexe
Adaugă comentariu nou