Prof. dr. univ. Mircea Gelu Buta: Neurochirurgia şi chirurgia plastică, noile specialităţi ale Spitalului Judeţean. Dr. Mihaela Albu, un general în timp de război

"În dezvoltarea sistemului chirurgical de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa, ne propusesem cu ceva timp înainte să diversificăm activitatea cu două specialităţi noi. Este vorba de chirurgie plastică şi reparatorie şi neurochirurgie. De ce ne trebuiau lucrurile acestea? Pe lângă celelalte specialităţi chirurgicale, chirurgie generală, ortopedie, urologie – actul chirurgical a devenit complex.

Noi suntem într-o zonă cu o patologie traumatică crescută care atrage după sine, pe lângă intervenţiile chirurgicale de primă urgenţă, şi implicarea acestor specialităţi. Este neurochirurgia cu afecţiunile nervos-centrale şi ale măduvei spinării, dar cu reconstrucţia diverselor părţi ale corpului. Sunt accidente care se soldează cu traume ale membrelor, cu zdrobiri, cu secţionări. Judeţul nostru are o populaţie din care peste 55% lucrează în mediul rural şi care are munci fizice grele. Avem şi o zonă industrială bine dezvoltată, de unde provin foarte multe astfel de cazuri. Ceea ce este important este intervenţia de urgenţă în multe cazuri, de exemplu secţionări de degete, de mâini, la care trebui să intervii foarte repede. Din păcate, în zona noastră există un astfel de serviciu la Cluj, un serviciu fără o gardă permanentă şi cu acces permanent, iar accidentele se întâmplă seara, noaptea şi trec ore bune. Am fost nevoiţi să trimitem la Iaşi pentru operaţii plastice foarte multe cazuri.

În această perspectivă, am dorit această dezvoltare şi, bineînţeles, doamna doctor a venit din Germania, unde-şi făcea un stagiu. A văzut spitalul nostru dezvoltându-se, a luat contactul cu noi şi opţiunea a fost aici.

E un lucru important în medicină să-ţi dezvolţi tu un serviciu. Dr. Mihalea Albu este un general în timp de război. A venit şi îşi construieşte o secţie pe gustul ei, cu greutăţile inerente de început, dar pe care şi-o formatează exact cum se gândea că ar trebui să practice specialitatea pe care o are. Ceea ce mă bucură este că doamna doctor colaborează foarte bine cu echipa tânără de chirurgi. Astăzi a avut intervenţie cu un tânăr coleg dermatolog, toţi cu stagii foarte importante, la clinici importante din lume şi din România, ca să nu credem că numai din străinătate înveţi. Poţi să înveţi foarte bine şi în România, sunt colective şi profesori excepţionale.

Ne bucurăm, am chiar felicitat-o pentru o operaţie deosebită, să stai atâtea ore într-o operaţie", ne-a declarat prof. univ dr. Mircea Gelu Buta, managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, pe tema dezvoltării a noi specialităţi de chirurgie.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5