Spitalul Judeţean de Urgenţă, primul spital din România care va folosi lenjerii de unică folosinţă

Începând cu luna mai, Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa va folosi lenjerie de unică utilizare. Potrivit managerului Gabriel Lazany, trebuie parcursă şi procedura de achiziţii publice, până în prezent fiind făcute doar probe în secţiiile de Terapie Intensivă şi ORL. Sistemul va fi implementat treptat, pentru a nu se ajunge la disponibilizarea personalului din spălătoria spitalului, în speţă 20 de angajaţi, care va fi absorbit în alte activităţi.

         „Înlocuirea se va face treptat astfel ca spitalul să nu aibă costuri suplimentare. Noi estimăm să finalizăm implementarea totală până la sfârşitul anului 2018. Pe probele pe care le-am făcut, toţi pacienţii au fost mulţumiţi. (...) Niciunul dintre pacienţi nu a reclamat probleme. Probele au fost făcute în secţia de Terapie Intensivă, unde bolnavii stau mult şi în secţia de ORL”, a explicat managerul SJU Bistriţa.

         La nivelul spitalului a fost făcut şi un calcul de rentabilitate. Pe de o parte s-au luat în calcul cheltuielile cu salariile personalului din spălătorie, pentru plata apei, a energeiei electrice, a detergenţilor şi mentenanţa maşinilor, ţinându-se cont că zilnic se spală 1,5 tone de lenjerie. De partea cealaltă, s-a calculat, pentru fiecare pacient, o faţă de pernă, o pilotă şi patru cearşafuri, plus costurile de incinerare. „Toate aceste calcule au fost făcute. Estimez o reducere a costurilor de aproximativ 200.000 lei/an. Cred că şi dacă ar ieşi pe zero sau puţin pe plus, acest sistem ar fi benefic pentru că pacienţii vor beneficia de un confort suplimentar. Numai ideea că dorm în ceva nou. Eu cred că este o măsură care se va implementa la nivel naţional, după câte telefoane am primit. În plus, foarte multe infecţii se transmit prin lenjerie, noi folosim detergent de calitate, spălăm la 90 de grade, dar unde intervine factorul uman poate să apară o eroare. Încercăm să eliminăm tot ceea ce putem”, a mai menţionat Gabriel Lazany.

 

      

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5