Stelian Dolha despre legea irigaţiilor: Nu o să votez niciodată 145 de milioane de euro la cheremul Ministerului Agriculturii

Plenul Camerei Deputaţilor nu a reuşit, miercuri, să adopte OUG 79/2013, cu amendamente ce prevedeau investiţii de 1 miliard de euro în sistemul de irigaţii, din cauza lipsei numărului suficient de voturi pentru o lege organică, în contextul absenţelor din rândul coaliţiei şi a abţinerilor PNL. Legea a fost supusă votului plenului Camerei Deputaţilor, însă nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru o lege organică, respectiv jumătate din numărul total al deputaţilor. Din acest motiv, legea nu a putut fi adoptată şi a rămas să fie rediscutată ulterior, cel mai probabil sesiunea următoare.

Legea a trecut deja de Senat, Camera Deputaţilor fiind for decizional. Premierul Victor Ponta a declarat, după vot, că Executivul va lua în calcul emiterea unei alte ordonanţe de urgenţă care să conţină prevederile din amendamentele aduse în Parlament. PNL s-a abţinut la vot, acuzând neclarităţi în text cu privire la modalitatea în care sunt alocaţi banii, iar foarte mulţi parlamentari ai coaliţiei au lipsit la sesiunea de vot.

"Noi ne-am abţinut de la vot pentru altceva. Înainte de 1989, în România, existau 3,2 milioane de teren irigat. Azi, în România, pe actele Ministerului Agriculturii avem 300.000 de hectare. În realitate avem 140.000 de hectare. În toată această perioadă s-au cheltuit 2,4 miliarde euro, bani europeni. Rezultatele catastrofale, sistemul de irigaţii e la pământ. Şi acum pentru 2016 e vorba de 145 de milioane de euro, bani pe care Guvernul vrea să îi aloce pe aceste sisteme de irigaţii, pe această infrastructură, infrastructură secundară.

Ce au spus PNL şi eu în Comisia pentru agricultură? Suntem de acord, votăm, am lucrat şi în subcomisie, cu un singur detaliu: veniţi la bugetul pe 2016 cu o anexă în cae ne spuneţi ce faceţi cu banii respectivi, cum îi repartizaţi domnule ministru, că nu se mai poate să aruncăm banul public şi să nu se întâmple nimic, spre clientela de partid de la ALDE sau PSD. Banii aceştia trebuie să ajungă la fermieri, cei care vor să facă proiecte pe infrastructura respectivă. Veniţi aşa şi votăm. Dar nu au venit. 145 de milioane de euro la cheremul Ministerului Agriculturii.

Bineînţeles că ne-am abţinut de la vot şi nici nu o să votez niciodată aşa ceva. Până nu vine cu anexa, nu votez. Acum, ministrul Agriculturii, în Comisie, a dat-o la întors. Când l-am întrebat cum poate să acuze, să dea o listă a ruşnii, făsă să spună adevărul până la capăt, a întors-o. Dar a venit Victor Viorel Ponta şi a spus: sistemul de irigaţii fără PNL. Bun, să o treacă în forma asta, iar banii să îi dea clientelei politice a PSD-ului, dacă asta vor", a precizat deputatul PNL Stelian Dolha.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5