ŞTIRI DIN LOCALITĂŢILE BÂRGĂUANE
Primăvară curată la Prundu Bârgăului
Prioritatea principală, a comunei Prundu Bârgăului, a fost realizarea, deşi într-un termen mai îndelungat, sediului primăriei, care a devenit funcţională. În plan urmează reabilitarea şcolilor şi grădiniţelor, a clădirilor de importanţă istorică locală, a construcţiei unei case de cultură şi a modernizării Centrului Civic al comunei Prundu Bârgăului, din zona Parcului cu Castani, a pârâului Secu, rîurilor Tiha şi Bistriţa, dar şi a zonelor marginale, pe baza unor planuri de urbanism şi a unor proiecte specializate.
Parcul cu castani, din centrul comunei, face parte din perimetrul de protecţie al Pieţei Capitale, în care a funcţionat primul Târg săptămânal al Văii Borgoului, înfiinţat în septembrie 1785, prin Diploma Imperială semnată de Împăratul Iosif al II-lea, unde clădirea actualei Şcoli Generale (I-IV), fostă Hotel Restaurant Grăniceresc, a fost clasificată în grupa monumentelor istorice. Parcul trebuie eliberat şi amenajat, în baza unui studiu de specializate, în conformitate cu PUG-ul iniţial al comunei. Sperăm că autorităţile vor lua măsurile necesare.
În cursul lunii martie 2010, la Prundu Bârgăului a fost depusă o intensă activitate de igienizare a întregului spaţiu aparţinător comunei, astfel încât localitatea centrală a Bârgaielor a devenit mult mai curată şi atrăgătoare.
Proiecte în derulare la Bistriţa Bârgăului
Contractul de finanţare privind modernizarea, cu fonduri europene în valoare de 1,2 milioane de lei, a localului Şcolii Generale nr. 2 din Bistriţa Bârgăului, având la bază un proiect întocmit pe linia de finanţare din Programului Operaţional Regional 2007-2013, semnat, pe 24 decembrie 2009, a intrat în linie dreaptă prin începerea lucrărilor de reconstrucţie a şcolii generale de la Pustă. O veste bună pentru comunitatea bârgăuană
1. Şcoala generală Nr. 2 cu clasele I - VIII din Bistriţa Bârgăului - Pustă, se află într-un proces de reabilitare şi modernizare, în baza unui proiect aprobat şi derulat pe, măsura 3.4 - POR. Este primul obiectiv din mediul rural finanţat prin agenţia NV Cluj, din fonduri europene. Lucrările au început în luna februarie a.c. şi se desfăşoară în ritm alert.
2. Amenajarea unui teren de sport se încadrează în primul proiect pe ţară depus şi finanţat prin Ordonanţa 7. A fost efectuată licitaţia şi s-a semnat contractul de execuţie urmând să înceapă lucrările într-un viitor apropiat.
3. Amenajarea de spaţii verzi este un proiect aprobat de Ministerul Mediului, urmând a se efectua procedurile de licitaţie.
Primar, Vasile Laba
Prima ediţie a Zilelor "Constantin Pavel" la Bistriţa Bârgăului va fi în luna mai 2010
Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional, Bistriţa – Năsăud, a finalizat demersurile către Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional în vederea asigurării bazei logistice pentru o nouă sărbătoare, anuală, sub numele “Zilele Constantin Pavel”, spre cinstirea memoriei ctitorului Operei Române din Cluj, născut la Bistriţa Bârgăului. Prima ediţie a Zilelor "Constantin Pavel" va fi începând din acest an, în luna mai, o lună cu o triplă semnificaţie: naşterea artistului, înfiinţarea primei opere româneşti, dar şi trecerea în veşnicie a tenorului de talie europeană.
Pro Art Cluj, cu spectacole pe Bârgaie
Marţi, 23 martie la ora 12, la Căminul Cultural din Prund şi în aceeaşi zi, după amiază, la cel din Joseni s-a jucat piesa de teatru „Hansel şi Gretel”, a Fraţilor Grimm, în interpretarea trupei Pro Art Cluj, cu următoarea distribuţie: Alexandra Hordouan-Hansel, Eliza Zaharia-Gretel, Anca Aluaş-vrăjitoarea, Călin Niţulescu-povestitorul. Regia piesei poartă semnătura lui Dan Lupea iar scenografia muzicală aparţine lui Peter Kuncsar.
Alaiul Nunţilor de pe Bârgău se va desfăşura,
în 2010, la Tiha Bârgăului
Teritoriul Bârgaielor ocupă un avansat colţ al Ardealului, în ceea ce priveşte aşezarea geografică, în care încă se mai păstrează tradiţiile, portul popular şi străvechile obiceiuri, aproape unicate, care nu trebuiesc uitate.
Păstrarea şi revigorarea lor, însoţite de o creştere continuă a valorilor culturale, reprezintă cartea noastră de vizită în Uniunea Europeană.
Înainte de Postul Sfintelor Paşti, în Ţara Bârgaielor, a fost întotdeauna sezonul nunţilor tradiţionale, care deveniseră aproape sărbători, pe care bârgăuanii le-au transformat în spectacole life, în imensa scenă a satului. Începând din februarie 1969, Alaiul Nunţilor de pe Bârgău s-a desfăşurat, cu intermitenţe şi alternativ, în comunele bârgăuane, urmând ca, la aniversarea a patru decenii, festivalul folcloric din 2010 să aibă loc în comuna Tiha Bârgăului. Avem convingerea că, după Sfintele Paşti, promisiunile organizatorilor se vor realiza, la o dată care va fi anunţată din timp.
Corala "Andrei Mureşanu” la Josenii Bârgăului
Duminică, 14 martie 2010, în biserica din Josenii Bârgăului, enoriaşii din comuna păstorită de părintele paroh Ioan Nechita au asistat la o dublă sărbătoare, ascultând concertul interpretat de Corala "Andrei Mureşanu " din Bistriţa, condusă de arhidiaconului profesor Cornel Pop.
Atât bagheta fermecată a dirijorului cât şi măiestria interpretativă, deosebită, a membrilor ansamblului care este cunoscut de patru decenii, au fost pe deplin apreciate de sutele de credincioşi bârgăuani, care au avut parte de un extraordinar concert prepascal.
Corala "Andrei Mureşanu " din Bistriţa, condusă de arhidiaconului profesor Cornel Pop, a răspuns invitaţiei părintelui paroh, Ioan Nechita şi primarului Tudorel Ciotmonda, care au adus cuvinte de mulţumire pentru frumosul cadou oferit de corală credincioşilor din localitate.
( Datele au fost oferite redacţiei de prof. arhidiacon Ştefan Pop)
Adaugă comentariu nou