Sub același tricolor. Cadre didactice de la Colegiul Național "Andrei Mureșanu" Bistrița, la Chișinău
Ceea ce ne definește pe noi românii de dincoace și de dincolo de Prut este modul nostru de a simti, de a gândi și de a trai, cu principii simple de viață, ancorate în trecutul istoric, în tradiții și animați, deopotrivă, de dorinta de unitate. Dacă geografic, nu s-a putut realiza acest vis decat temporar, la nivel ideologic, cultural, și chiar literar, unirea se construiește în fiecare zi prin colaborări, proiecte, parteneriate și acțiuni comune.
Istoria, care ne-a fost potrivnică de multe ori, ne-a demonstrat că, în general, avem tendința de a privi spre vest, însa cele mai frumoase surprize pot veni, uneori, și dinspre est. O asemenea surpriză, care s-a concretizat într-o experiență memorabilă și valoroasă, a venit din partea colegilor noștri din Chișinău, de la Liceul Teoretic “Ion Creangă” odată cu invitația de a participa la evenimentele din cadrul decadei istorice, desfășurate cu ocazia sărbătoririi Unirii Basarabiei cu Patria Mamă, la 27 martie 1918. Astfel că, în perioada 25-28 martie, am luat parte la o serie de activități desfășurate în această școală de elită din capitala Republicii Moldova, alături de colegii mei de la Colegiul Național “Andrei Mureșanu”, Aurora Rad, profesor pentru învațământ primar și Cosmin Sima, inspector școlar de specialitate (limbi străine).
S-au desfășurat activități complexe și de anvergură, care au implicat întrega comunitate școlară, dar și personalități ale lumii academice din Republica Moldova. Fiind considerați invitați de onoare, alături de colegii noștri din Bacău și Onești, Andrei Tudor de la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” și Bogdan Romandaș de la Colegiul Național „Dimitrie Cantemir” am transmis în cadrul conferinței „Clipă astrală pentru Basarabia”, mesajul nostru de respect față de istoria comună a celor două țări și de solidaritate cu valorile și idealurile unui popor care tânjește spre întregirea pământului românesc.
Un moment special l-a reprezentat proiecția filmului istoric „Înfometați prin ordin”, moment prezentat de invitatul special Mircea Surdu, de la Departamentul „TeleFilm - Chişinău”. Vizionarea s-a dovedit a fi o impresionantă lecție de istorie, în care povestirile supraviețuitorilor foametei din anii 1945-1946 au avut un mare impact emoțional. Și pentru că totul a fost sub semnul emoției și al unor trăiri intense, elevii claselor a IX-a și a XII-a au organizat un Flashmob numit “Întregirea neamului” în care culorile tricolorului, entuziasmul copiilor și al profesorilor coordonatori au risipit pentru câteva momente norii și au făcut să vibreze sentimentul patriotic în sufletele tuturor participanților.
Spectacolul ce a urmat, dedicat aniversării a 107 ani de la Unirea Basarabiei cu România, a completat seria de evenimente și a fost o dovadă palpabilă a implicării tuturor celor din școală în realizarea unui moment de înaltă ținută artistică. Unite sub același tricolor, vocile cristaline ale copiilor și pașii de dans popular moldovenesc au lăsat un puternic ecou în sufletele noastre, iar hora de la finalul spectacolului în care ne-am prins cu toții a fost o promisiune a realizării unității într-un mod simbolic, prin revederi, conexiuni didactice și parteneriate durabile.
Ce am văzut noi la Chișinău la Liceul Teoretic „Ion Creangă”? O școală de nivel european cu o infrastructură și dotări materiale impresionante. Un colectiv de cadre didactice dedicat și implicat total în actul didactic, dar și în activități extrașcolare. O echipă managerială care a reușit să facă din această școală un templu al cunoașterii, în care valorile morale sunt puternic ancorate în tradiții și în trecutul istoric. Elevi de excepție care fac performanță atât la disciplinele școlare, cât și în domeniul artistic. Așa cum spunea colega mea, Aurora Rad, “Instituția Publică Liceul Teoretic Ion Creangă este un spirit care ne-a cuprins total și care ne motivează pentru proiectele viitoare.”
Ce am învățat din această minunată experiență? Că în fața nedreptății istoriei, oamenii își păstrează demnitatea și nu obosesc să lupte pentru un ideal măreț, iar arma folosită este educația, prin care generația tânără învață să cânte la unison dorința de unire cu Patria Mamă.
Noi, cei care am fost profund mișcați de tot ce am văzut, trăit și simțit la Chișinău, aducem mulțumiri și suntem recunoscători domnului director Corneliu Solomon și tuturor doamnelor director adjunct: Cornelia Rădvan, Olga Lupu, Silvia Petrovici, Carolina Negru, Mădălina Ganea și Ina Rotaru, precum și altor cadre didactice cu care am interacționat: Ala Ravenco Bîrlădeanu, Svetlana Pîslaru, Iulia Munteanu pentru ospitalitate, pentru activitățile de înaltă ținută profesională, pentru prietenia pe care am legat-o și care sperăm să fie una durabilă.
Dragii noștri colegi și prieteni, vă așteptăm acasă!
Profesor de limba și literatura romănă, Marieta Abrudean
Citiţi şi:
- Liceul din Zăicani-Republica Moldova, “adoptat” de senatorul Dorin Dobra
- Peste 30 de cadre didactice din judet, la trainingul „Responsabilitate civică și drepturile copiilor”!
- Bistriţenii sărbătoresc 1 Decembrie la Alba Iulia şi arborează “Tricolorul” pentru Unire
- Ansamblul Folcloric "Roua Țibleșului" din Căianu Mic, premiat la Festivalul Internațional "Rapsodia Copilăriei" din Chișinău
- Oaspeţi de peste Prut şi două zile de evenimente dedicate Centenarului la Colegiul Național„Andrei Mureșanu”
Adaugă comentariu nou