Angajarea elevilor şi studenţilor, blocată

Subvenţii doar pe hârtie

Din lipsă de bani, AJOFM nu poate încheia nici un contract privind subvenţionarea locurilor de muncă.

Legea privind încadrarea în muncă a studenţilor şi elevilor, pe perioada vacanţei (Legea 72/2007), se aplică şi în acest an, numai că doar la nivel declarativ. Practic, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea forţei de Muncă este legată de mâini şi de picioare din cauza inexistenţei fondurilor care să fie alocate acestei măsuri de sprijin a angajatorilor. Şi mai grav este că această situaţie nu prea are şanse de rezolvare şi poate fi considerată ca general valabilă e segmentul de subvenţionare a creării de noi locuri de muncă.

Din cauza faptului că bugetul alocat în acest an măsurilor active (încadrarea persoanelor peste 45 de ani, a absolvenţilor, a elevilor şi a studenţilor pe perioada vacanţei etc.), a fost epuizat la Bistriţa-Năsăud, semnarea contractelor de muncă între firme şi elevi/studenţi (pe de o parte) şi a convenţiilor între angajator şi AJOFM, în baza cărora se acordă firmelor un stimulent financiar lunar egal cu 50% din salariul minim brut pe ţară pentru elev /student.

„Problema este că nu mai sunt bani. Aşteptăm o rectificare de buget. Angajatorii s-au interesat când pot veni la noi pentru încheierea de convenţii. La această oră nu putem încheia contracte având ca obiect subvenţionarea locurilor de muncă”, susţinea Alexandru Manea, director coordonator adjunct AJOFM B-N.

Anul trecut, AJOFM B-N a înregistrat un număr de 51 de convenţii cu angajatorii conform Legii nr.72/2007, şi au fost încadraţi în muncă pe durată determinată, 357 de tineri (315 elevi şi 42 studenţi), iar angajatorii au beneficiat de suma de 170.881 lei.

Singurele contracte pe care AJOFM Bistriţa-Năsăud le-a putut încheia anul acesta, pentru subvenţionarea cheltuielilor, au fost pentru organizarea cursurilor de formare profesională (38 de persoane); pentru acordarea de alocaţii pentru şomerii care se încadrează înainte de expirarea şomajului (83 de persoane); pentru încadrarea în muncă prin stimularea mobilităţii forţei de muncă (26 de persoane); pentru încadrarea în serviciile publice de interes comunitar (224 de persoane).

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5