SUNTEM CONTEMPORANI CU NAŞTEREA MÂNTUITORULUI ?

Festivalul de colinzi CETE DE ÎNGERI COBOARĂ, ajuns la cea de-a treia zi, organizat de Protopopiatul Beclean şi-a continuat programul. La învitaţia părintelui protopop Doru Vicenţiu Zinveliu, a fost prezent la Beclean Pr.Prof.Dr. Stelian Tofană care în sistem Power Point a prezentat conferinţa Suntem contemporani cu Naşterea Mânntuitorului? Din care eu, omul am concluzionat faptul că: naşterea lui Iisus Hristos este un eveniment cu care suntem contemporani şi pentru care suntem răspunzători, iar naşterea lui Iisus şi Crăciunul nu e o sărbătoare a trecutului, ci este o sărbătoare vejnic prezentă.

Considerându-i pe cei prezenţi în sala Centrului Misionar Social-Cultural “Sfântul Apostol Andrei” Beclean, drept studenţii săi, demonstrând că suntem contemporani cu Crăciunul, iar naşterea lui Iisus este un eveniment al zilelor de azi.

Ca şi în celălalte seri colindele au fost prezente şi în această seară prin Grupul de colindători ai Şcolii Generale “Ion Căian Românul”însoţit de părintele paroh Alexandru Gherghel, îmbrăcaţi în frumoase costume populare specifice zonei, apoi în faţa publicului au evoluat colindătorii de la Colegiul Naţional “Petru Rareş şi de la Şcoala Generală “Grigore Silaşi”,dirijor prof.Cristian Pop, după care rapsodul popular, prof. Ioan Pop a venit cu colindul “Noi în seara lui Crăciun”, după care din nou Corala Parohiei Ortodoxe nr.2, sub bagheta lui Vasile Diugan a încântat asistenţa cu un mănunchi de colinde străbune, manifestările zilei de miercuri fiind încheiate de evoluţia impecabilă a cantorului Cristian Bal şi a frumoasei sale însoţitoare,eleva Adriana Gălan de la “Grigore Silaşi”, după care părintele protopop adduce mulţumiri celor care i-au fost apropiaţi şi de ajutor în cele ce a făcut la Beclean,nominalizând pe părintele secretar al protopopiatului pr. Abadale alucian, pe d-na Alina Diugan şi pe studentul doctorand în teologie Dorian Braşai, totodată mulţumind pentru prezenţa la acţiune a primarului Nicolae Moldovan, a inspectorului şcolar general Vasile Marc, a prezenţei preacuvioasei Veronica,stareţa Mănăstirii Dobric şi a P.C părinte Paisie Iloaie,stareţul Mănăstirii Nuşeni.

În ultima zi a Festivalului de colinzi de la Beclean, după cuvântul de deschidere a părintelui protopop Doru Zinveliu au confereţiat despre “Naştere şi avort” Prof.Univ. Dr. Mircea Gelu Buta –director al Spitalului Judeţean Bistriţa-Năsăud şi P.C părinte Paisie Iloaie ,stareţul Mănăstirii Nuşeni

În expunerea sa academică, de Power Point, cu imagini suggestive pe ecran, Prof.Univ.Dr Mircea Gelu Buta a vorbit asistenţei credincioşilor din Beclean despre “Copilul care vine pe lume”, despre “Familia creştină şi abandonul”, despre faptul că la începutul acestui an, respectiv la sfârşitul lunii martie, erau în România peste 43 de mii de copii abandonaţi, referindu-se despre percepţia abandonării în spaţiul pastoral al bisericii, reţinând faptul că, “copilul care vine pe lume e imaginea divină, cea a lui Iisus Hristos, iar părinţii trebuie să insufle imaginea lui Dumnezeu, adică imaginea de adevăr şi dragoste, punând accent pe nevoile fundamentale a educaţiei creştine: a fi primit, a a fi hrănit, a fi format şi a fi iubit, iar familia trebuie să-l primească, precum magii pe Iisus Hristos, expunerea domniei sale încheindu-se cu imagini suggestive filmate la Spitalul Judeţean şi cu imaginea fetiţei Irinuca, abandonată în spital, pe faţa ei apărând zâmbetul şi optimismul inoculate de noii părinţi adoptivi, marea familie a Spitalului Judeţean în care un loc de primă mărime îl are şi biserica sau capela unde sunt încreştinaţi noii veniţi pe lume şi abandonaţi.

După expozeul susţinut cu vervă de Mircea Gelu Buta, părintele protopop Doru Zinveliu vine cu un exemplu semnificativ privind salvarea unei tinere, aflată în pragul disperării, în care un loc primordial la avut familia preotului beclenar, care în mod emoţional s-a implicat în acţiunea de salvare a acestei tinere, care a adus până la urmă pe lume o fiinţă vie, care a fost redată comunităţii, salvând în mod fericit două vieţi: a unui nou născut şi a mamei sale.

In sfârşit a urmat expozeul părintelui stareţ de la Nuşeni, p.c. Paisie Iloaie, care în cuvintele sale face o legătură indisolubilă între Naşterea lui Iisus şi naşterea de copii, care au nevoie printre altele şi de spiritualitate, apoi îşi extinde expunerea având la bază o iconă privind Naşterea Domnului într-o peşteră din Betleem, cu imagini suggestive, pe fond cu Maica Sfântă şi pruncul Iisus, cu imagini în care deasupra muntelui şi peşterii apar îngerii şi magi, sugerând că odată cu Naşterea Mântuitorului s-a născut şi colinda, care după părerea domniei sale este cu adevărat românească, terminând expunerea sa cu o rugăciune de la marele teolog Isaac Sirul, cu care se adresează în special tineretului, după care Dr.Mircea Gelu Buta proiectează pe ecran un saugestiv şi miraculous colind din zona Munţilor Apuseni, cântat de un cor, după care părintele vprotopop invită în faţa auditoriului, care în toate celelalte trei zile a ocupat spaţiulCentrului Misionar Social-Cultural “Sfântul Andrei” Beclean, pe colindătorii din Ciceu-Giurgeşti, însoţiţi de preotul paroh, de preoteasă şi o profesoară, care într-un sugestiv scenariu dramatic care sugerează fuga în Egipt a Fecioarei Maria pentru salvarea pruncului Iisus de prigoana lui Irod, cei din Giurgeşti terminându-şi reprezentaţia şi cu un grupaj de colinzi suggestive: “O brad frumos” şi “În cetatea îngerească”, după care sunt invitaţi să evolueze din nou cantorul Cristian Bal şi Frumoasa sa parteneră Adriana Gălan, care într-o atmosferă de înălţare sufleteascăaduc mai aproape spiritual Crăciunului, după care este chemat să evolueze corul preoţilor de pe Valea Ţibleşului(n.n.Valea Ilişiua) în care au evoluat preoţii Simion Buta din Spermezeu, Maftei Hiticaş din Borleasa,Vasile Motogna-Hălmăsău, Claudiu Herinean din Dumbrăviţa, Doru Plăian din Sita şi Daniel Florin din Ciceu-Poieni , care au adus colindul străbun în faţa credincioşilor beclenari.

În fine, credincioşii prezenţi sunt învitaţi ca la lumina lumânărilor să se retragă în sala mare a Catedralei “Sf.Andrei”unde printre schele colindă miraculous, deasupra lor coborând cetele de sfinţi şi îngeri, care cu siguranţă înoţesc colindul dedicat marii sărbători a Naşterii Mântuitorului. Colindătorilor s-a alăturat şi primarul oraşului Beclean, Nicolae Moldovan, impresionat şi el de ceea ce au reuşit să facă credincioşii ortodocşi pentru întîmpinarea Crăciunului. A fost într-adevăr miraculous, precum miraculoase au fost toate cele 4 zile ale Festivalului de colinzi “CETE DE ÎNGERI COBOARĂ”. Tuturor CRĂCIUN FERICIT !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5