Tabăra „Acasă la noi”, ediția a 25-a. Tinerii basarabeni vizitează principalele obiective culturale şi turistice ale judeţului. Astăzi ajung la Biblioteca Judeţeană!
După cazarea celor două grupuri – cei din Strășeni la Mănăstirea Parva-Rebra, în grija starețului Chiril Zăgrean iar cei din raionul Florești la Cabana turistică a patronului Emil Iugan, fiecare gazdă asumându-și cazarea și masa acestor grupuri pentru perioada 17-24 iulie 2019, cele două grupuri au fost primite la sediul Despărțământului Năsăud de președinții ASTREI, prof. Ioan Seni și ec. Floarea Pleș, unde membrii grupurilor au făcut cunoștință cu imaginea ținutului năsăudean prin momentele istorice prezentate de cei doi lideri, insistându-se pe imaginea celor 21 de academicieni, personalități care și-au început studiile în școlile năsăudene, finalizându-le cu doctorat în diverse universități europene. Marea majoritate dintre academicieni s-au numărat printre membrii ASTREI, ca membri activi, fondatori și pe viață. S-a accentuat rolul ASTREI în zilele noastre, insistându-se pe cele 25 de ediții ale Taberei „Acasă la noi”, ediții prin care sute de copii de peste Prut au fost primiți în ținutul năsăudean pentru a se putea informa cu privire la istoria noastră comună, la unitatea de limbă și cultură, la soarta noastră viitoare. Alte multe informații au primit grupurile de copii și însoțitorii lor la Biblioteca orășenească „Veronica Micle”, la Centrul orășenesc de turism, la Casele Memoriale George Coșbuc și Liviu Rebreanu, la Muzeul Grăniceresc năsăudean, respectiv, la întâlnirea cu primarul orașului – prof. Mircea Romocea, care le-a oferit și masa de prânz. Dialogul sincer, schimbul de suveniruri, momentele artistice alcătuite din versuri și cântece triste despre soarta Basarabiei au constituit principalul conținut al schimbului de experiență dintre gazde și oaspeți. Tot în versuri patriotice din opera poeților Grigore Vieru și Adrian Păuneascu le-a răspuns tânărul director al Casei de Cultură – Ionuț Nistor. La mare înălțime au fost explicațiile ghizilor de la punctele turistice vizitate. La sediul ASTREI și la Primărie, grupurile de copii au primit cărți, sucuri și dulciuri. S-au consemnat impresii și în Cărțile de Onoare ale locurilor vizitate.
Aceleași clipe pline de căldură, respect și solicitudine le-au întâlni copiii oaspeți și la Beclean unde au fost primiți de directorul Colegiului Național „Petru Rareș” – prof. Cristi Nicula și de scriitorul Cornel Cotuțiu, un apropiat al ASTREI Iași și al astriștilor de peste Prut, ambii fiind susținători activi ai Taberei internaționale „Acasă la noi”, tabără la care un sprijin consistent acordă anual și primarul orașului – ing. Nicolae Moldovan. Intrarea liberă la Băile Figa și masa de prânz i-au făcut pe oaspeții basarabeni să se simtă ocrotiți și respectați „ca acasă” și încet, încet să înțeleagă ce li s-a întâmplat în timpul regimului comunist de sorginte sovietică.
Grupul ocrotit de D-l Emil Iugan, având ca lider pe prof. Olga Leșenko s-a implicat în programul înfrățirii dintre comuna Șanț și localitatea Limbenii Noi din Basarabia, cu versuri și cântece patriotice care oglindeau starea tristă a Basarabiei de azi, apoi, punându-le la dispoziție microbuze locale, copiii din raionul Florești au putut vizita punctele turistice din zona izvoarelor Someșului Mare, au putut cunoaște îndeaproape funcționarea fabricii de cherestea de la Lunca Ilvei, au văzut Pepiniera, au putut schimba păreri cu localnicii din această parte de județ. Celălalt grup, cazat la Parva-Rebra a fost ajutat de președinta Floarea Pleș să viziteze Casa pictorului verde de la Nepos – Nechita Bumbu, respectiv colecția muzeală a D-lui Gh. Nechiti de la Feldru. În ziua următoare au vizitat Cimitirul vesel de la Săpânța, Memorialul Durerii de la Sighetul Marmației și Mănăstirea de la Bârsana, urmând ca luni, 22 iulie, cele două grupuri să fie primite la Bistrița de directorul Ioan Pintea la Biblioteca Județeană și de vicepreședintele Vasile Puica, în sala festivă a CJ BN. Profesorul Ioan Neagoș (Consorțiul „Pentru o Românie europeană”) se implică în asigurarea mesei de prânz pentru cele două grupuri.
Vă vom informa și despre finalizarea taberei și impresiile copiilor.
Citiţi şi:
- Tabăra de cultură și civilizație românească „ACASĂ LA NOI”
- Tabăra „Acasă la noi”, promovată de ASTRA Năsăud, a ajuns la ediția a 25-a. Tineri din Basarabia îşi cunosc ţara mamă. Ioan Seni face apel la autorităţi să le înlesnească accesul la obiectivele turistice!
- Breviar astrist – august 2015
- Tabăra internaţională „Acasă la noi”, aproape de final. Elevii basarabeni, primiţi la Consiliul Judeţean
- Tabăra internațíonală „Acasă la noi”, ediția a XIX-a – o reușită așteptată. Gazdă- Liceul „Sf. Maria” Bistrița
Adaugă comentariu nou