„Tineri pe aceeaşi scenă”

Bistriţa se autodefineşte a fi o comunitate multiculturală care integrează elemente arhitecturale, sociale, culturale aparţinând unui număr relativ mare de grupuri distincte ce trăiesc aici. De asemnea Bistriţa se poate lăuda cu un număr mare de tineri activi, bine instruiţi şi care lucrează spre a aduce plus valoare comunităţii lor. Aceste doua aspecte sunt strans legate si se interconditioneaza intr-o buna masura. Faptul ca avem tineri cu un fundal cultural si educational diferit, este o realitate pe care Asociatia Ascendent a decis sa o abordeze ca o resursa. In acest sens prin cofinantare din partea Primariei Municipiului Bistrita a fost initiat proiectul „Tineri pe aceeasi scena”.

Prin acest proiect se urmareste crearea de legaturi intre tinerii cu dizabilitati, tinerii apartinand celor patru culturi care se regasesc la Bistrita (română, maghiară, germană si rromani), alti tineri mai „speciali” şi liderii care au în gestiune organizaţii ce se ocupa cu ei.

Pentru acest proiect au fost strânse laolalta o serie de organizaţii partenere care desfăşoară diferite activităţi împreună cu tineri aparţinând oricăror categorii menţionate mai sus: Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Bistrita Nasaud, Directia de Sanatate Publica (DSP), Asociatia Studentilor din cadrul Universitatii “Babes Bolyai”– Exensia Bistrita (U.B.B.A.S.E.U.B.), Grupul Scolar Sanitar Bistrita şi Centrul de Prevenire, Evaluare si Consiliere Antidrog. Alături de aceştia s-a lansat un apel de participare către orice persoană interesată de acest proiect şi care consideră că poate să aducă plus valoare proiectului, tinerilor participanţi şi, în definitiv, comunităţii.

Activităţile din proiect sunt gândite într-o manieră structurată care să asigure coeziunea derulării lor cât şi posibilitatea integrării elementelor noi pe măsură ce acestea apar. Astfel, primul pas a fost realizarea unui studiu iniţial care să dea organizatorilor o dimensiune asupra cunoştiinţelor, intereselor şi dorinţelor tinerilor şi liderilor ce se ocupă de aceşti tineri. Odată clarificat acest aspect s-a trecut la pasul doi, şi anume, completarea echipei de tineri care o să lucreze cu tinerii. În acest spirit, saptamana trecuta a adăpostit două ateliere de lucru avand ca scop intercunoasterea si socializarea. Luni, 12 iulie, întâlnirea tinerilor şi a liderilor de tineret s-a desfăşurat în incinta Centrului Comunitar pentru Tineret Bistriţa, unde timp de aproximativ 4 ore a avut loc un workshop. Atmosfera din interiorul grupului a fost extraordinară întrucât atelierul de lucru s-a transformat într-un exercitiu de colaborare, toleranţă şi participare activă. Metodele de lucru au fost nonformale şi s-a pus accent pe învăţare prin participare. La finalul zilei participanţii au plecat cu o imagine diferită asupra propriei persoane în raport cu ceilalţi şi cu o alta viziune asupra incluziunii sociale a tinerilor. Marţi, 13 iulie, la sediul Asociaţiei Ascendent din Bistriţa, pe baza propunerilor din ziua anterioară au continuat activităţile de socializare, comunicare şi învăţare prin participare. Cei prezenţi au petrecut un timp util împreună după care s-au împărţit pe baza preferinţelor în mai multe ateliere subsidiare – de bucătărie, pictură şi muzică. Sentimentul de bunăstare a fost puternic amplificat de empatia existentă în grup şi de locaţia ce a oferit o multitudine de posibilităţi.

Acest debut al proiectului a fost unul promiţător şi care a dovedit utilitatea şi buna primire pe care o are în comunitate. Tinerii prin definiţie sunt un grup vulnerabil faţă de presiunea societală iar a aparţine unui grup minoritar, defavorizat, indiferent de natura lui, poate să îngreuneze şi mai mult lucrurile pentru dezvoltarea armonioasă a persoanei. Fiecare dintre noi se poartă în relaţia cu ceilalţi în funcţie de feed-back-ul primit de la aceştia. Dacă suntem în mod constant daţi la o parte şi marginalizaţi vom dezvolta comportamente antisociale, dacă suntem percepuţi ca o problemă, vom deveni o problemă, dacă în schimb suntem abordaţi drept o resursă vom face tot posibilul să devenim una.

Printre activităţiile viitoare propuse în proiect se numără atelierele de pictură şi desen care doresc să dezvolte abilităţi vocaţionale precum sculptură, desen, gravură şi modelaj. Pe baza feed-back-ului primit de la partenerii din proiect, atelierul de muzică propus a fost salutat cu mult interes. Se doreşte promovarea unui comportament responsabil din punct de vedere al sănătăţii şi de aceea în proiect, ca o constantă, va avea loc atelierul de „Bucătărie fără foc”. Alături de acestea vor fi dezvoltate abilităţi în domeniul teatrului şi al limbilor etniilor conlocuitoare (până la încheirea proiectului va fi realizat şi un mic dicţionar plurilingv pentru cuvintele cu semnificatie pentru tineri). Luna noiembrie va găzdui Săptămâna Toleranţei si a Solidarităţii, timp în care tinerii implicaţi în proiect vor avea o expoziţie cu toate materialele şi abilităţile dezvoltate în proiect.

Motivaţia din spatele acestui proiect este reprezentată de nevoia identificată în comunitate şi de potenţialul uriaş existent în aceşti tineri. Prin munca susţinută a Asociaţiei Ascendent vor beneficia pe termen lung un număr mare de tineri, iar Bistriţa îşi va asuma şi mai mult statutul de oraş multicultural si „incluziv”.

Marius Adrian Solcan,

Coordonator de proiect

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5