3 decembrie – Ziua Mondială a Persoanelor cu Dizabilităţi
50 de milioane din cetăţenii Uniunii Europene sunt persoane cu dizabilităţi; aproximativ 700 000 dintre ei sunt români, iar dintre aceştia aproximativ 11 700 sunt în judeţul nostru. Deşi unu din patru europeni are în familie o persoană cu dizabilităţi, la nivel de grup acestea continuă să fie discriminate şi subreprezentate public, sunt izolate şi excluse social, de cele mai multe ori fără posibilitatea de a participa la activităţi culturale, sportive sau de a călători, au acces limitat la educaţie, sănătate şi muncă. Una din două persoane cu dizabilităţi nu a făcut niciodată sport, o treime nu a călătorit niciodată din cauza lipsei serviciilor speciale, iar piaţa muncii rămâne obstacolul major al integrării sociale în marea majoritate a cazurilor. Lipsa unui loc de muncă şi a unui venit stabil, absenţa serviciilor accesibilizate şi atitudinea discriminatorie a comunităţii fac ca, de cele mai multe ori, persoanele cu dizabilităţi să devină şi să rămână dependente de familie. Dar, familiile nu trebuie lăsate singure; impreuna cu autorităţile şi societatea civilă trebuie să înveţe cum să se ocupe de această problemă, acţionand împreună pentru o bună integrare în comunitate.
Abilitatea de a fi alături de copiii şi tinerii cu dizabilităţi
Atunci când cineva poate să facă bine şi fără efort un anumit lucru, de exemplu să danseze sau să scrie frumos, se spune că are o abilitate. Despre cei care nu pot să facă aceleaşi lucruri sau le fac mai greu, spunem că nu au aceeaşi abilitate sau că au o dizabilitate. Dar, exista dizabilităţi care pot fi învinse sau înlocuite cu o abilitate şi există abilităţi care pot fi dezvoltate.
Tinerii cu dizabilităţi, pot face aceleaşi lucruri ca şi tinerii fără dizabilităţi, însa nu la fel de repede, de uşor sau de bine. La rândul lor, tinerii fără dizabilităţi nu au orice abilitate... Cu sau fără dizabilităţi, tinerii nu sunt foarte diferiţi unii faţă de ceilalţi. Şi dacă, totuşi, toţi sunt diferiţi, „împreună sunt egali”! Acesta este motto-ul “verificat” în cadrul proiectului „Tineri pe aceeaşi scenă”, care aduce aproape tineri aparţinând unor grupuri vulnerabile şi alţi tineri din comunitatea bistriţeană. Prin activităţi realizate împreună (tineri voluntari şi tineri cu dizabilităţi) se învinge ignoranţa, se destramă prejudecăţile, se construieşte solidaritatea, se exprimă iubirea şi înţelegerea şi...se transformă dizabilitatea în abilitate.
Mai mult interes din partea societăţii civile faţă de copiii şi tinerii cu dizabilităţi intelectuale şi mai mult acces la serviciile de sănătate sunt obiectivele trasate în recenta declaraţie a conferinţei Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) “O sănătate mai bună, o viaţă mai bună: Copiii şi tinerii cu dizabilităţi intelectuale şi familiile lor”, organizată în Bucureşti, în zilele de 26 şi 27 noiembrie. Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a semnat vineri, alături de decidenţi din domeniul sănătăţii din 53 de ţări din Regiunea Europeană OMS, declaraţia şi planul de acţiune ce exprimă angajamentul de a oferi o viaţă mai bună tinerilor cu dizabilităţi intelectuale. Ministrul nostru a concluzionat că „Este nevoie de o colaborare intersectorială permanentă pentru susţinerea copiilor şi tinerilor cu dizabilităţi intelectuale”. Această colaborare se regăseşte şi în proiectul nostru „Tineri pe aceeaşi scenă”, derulat de asociaţia Ascendent în parteneriat cu Direcţia de Sănătate Publică, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Asociaţia Studenţilor din Universitatea “Babeş Bolyai”– Exensia Bistriţa, Grupul Şcolar Sanitar Bistriţa, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog şi Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Lacrima”, cu sprijinul financiar al Primăriei Municiupiului Bistriţa si al „Gramatica GmbH”.
Adaugă comentariu nou