Firmele bistriţene nu par interesate să angajeze persoane cu dizabilităţi

Angajatorii bistriţeni nu se înghesuie să încadreze în muncă persoane cu dizabilităţi, fapt confirmat şi de târgul de locuri de muncă pentru persoanele cu dizabilităţi intelectuale, desfăşurat la Grupul Şcolar „Sânta Maria din Bistriţa”. Din cele peste 40 de firme invitate de organizatori - Fundaţia Motivation România şi Fundaţia Special Olympics, în parteneriat cu AJOFM Bistriţa-Năsăud – doar şase au fost prezente, oferind posturi în domeniul construcţiilor, industriei textile, papetăriei etc. În fapt, la această bursă specială au participat firmele RAAL, Gridias, Îndemânarea Prodcom, SCM Progresul etc. De cealaltă parte, În schimb, pun număr de 32 elevi ai şcolii bistriţene au venit la întâlnirea cu angajatorii, cu C.V.-ul în mână, unii foarte serioşi, alţii, în spirit de glumă.

„Ca o excepţie, în Bistriţa, am observat că angajatorii nu vor neapărat persoane calificate, ci vor persoane care vor să înveţe, urmând ca ulterior să-i califice la locul de muncă. Este o particularitate, pentru că în restul judeţelor nu prea se întâmplă asta. Nu există neapărat o reticenţă a angajatorilor vizavi de persoanele cu dizabilităţi, dar angajatorii nu îşi imaginează ce ar putea să facă aceşti tineri. Însă, în trei ani de când desfăşurăm acest proiect, am adunat nişte poveşti, unele chiar de mare succes. Pot să vă spun că după primul târg din Bucureşti am avut printre angajaţi şi persoane cu sindrom Down, un lucru destul de rar, două persoane care ambalează pâine, patru ore pe zi”, remarca Alexandru Mănăilă, mediator în cadrul Fundaţiei Motivation.

Prejudecăţile bat subvenţiile

Potrivit Legii 448/2006, angajatorii care au peste 50 de salariaţi sunt obligaţi să aibă 4% din numărul angajaţilor persoane cu dizabilităţi. În cazul în care patronii nu pot sau nu vor să angajeze, trebuie să plătească, lunar, către bugetul de stat, o sumă reprezentând 50% din salariul de bază minim brut pe ţară, înmulţit cu numărul de locuri de muncă pentru care nu au angajat nicio persoană cu handicap, sau să achiziţioneze produse sau servicii de la unităţi protejate autorizate, pe bază de parteneriat, egale ca valoare cu suma datorată către stat. Oricum, aproape toţi angajatorii aflaţi în această situaţie preferă cele două alternative, care înseamnă costuri mai mici pentru ei. Anul trecut, în Bistriţa-Năsăud, persoanele cu handicap încadrate în muncă pot fi numărate pe degetele de la o mână.

„În principiu, conform Legii 448, dacă au peste 50 de angajaţi, sunt obligaţi să încadreze 4% persoane cu dizabilităţi, altfel plătesc o taxă, destul de mică. Preferă această taxă pentru că este de 250 lei, iar dacă ar angaja o persoană costurile ar fi mai mari. În acelaşi timp, se acordă şi o subvenţie - prin AJOFM. Noi le spunem angajatorilor şi despre această opţiune, sigur că nu toţi o aleg, unora li se pare mai laborios, altora nu li se pare atât de avantajos. Subvenţia se acordă pentru absolvenţi pe o perioadă de 18 luni, cu obligativitatea de a ţine persoana angajată trei ani”, a explicat Alexandru Mănăilă.

Târgul locurilor de muncă pentru persoane cu dizabilităţi intelectuale nu a dus la angajări, se pare, la Bistriţa. În schimb, a însemnat conştientizarea comunităţii şi a actorilor de pe piaţa muncii cu privire la abilităţile, drepturile şi beneficiile sociale ale integrării acestor persoane.

Evenimentul este inclus în cadrul proiectului „Şanse egale pentru integrarea în muncă a persoanelor cu dizabilităţi intelectuale din România”, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013.

Scopul proiectului este asigurarea şanselor egale la integrare pe piaţa muncii pentru un număr de 500 de persoane cu dizabilităţi intelectuale din Regiunile Bucureşti-Ilfov, Nord - Vest, Nord-Est şi Sud-Vest

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5