10 OCTOMBRIE, ZIUA MONDIALĂ A SĂNĂTĂȚII MINTALE
Conform studiilor sociologice, tulburările psihice și de comportament sunt subdiagnosticate în România, deoarece chiar și simpla consultare a unui medic psihiatru este privită deseori în mod negativ.
Datele CNAS arată că din totalul de 9,1 milioane de asigurați care au beneficiat anul trecut de prescripții medicale decontate de sistemul asigurărilor sociale de sănătate doar circa 440.000 — sub 5% — au avut prescripții pentru o boală psihică sau neurologică degenerativă. Printre cele 14 programe naționale de sănătate curative derulate de CNAS se numără și cele care țintesc sănătatea mintală și anumite boli neurologice, dar și alte afecțiuni care, netratate, pot avea consecințe neurologice, cum ar fi diabetul zaharat.
Fundaţia Estuar, precizează că, peste 210.000 de români au probleme de sănătate mintală, în creştere faţă de anul trecut. Fundația a lansat, de Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale, prima hartă interactivă din domeniul sănătăţii mintale din România.
Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale are anul acesta ca temă regândirea sănătății mintale și a serviciilor aferente pentru cei tineri și adolescenți. Mai mult de o treime dintre tinerii români se află în risc de sărăcie sau excluziune socială (respectiv 40,3 la sută, faţă de 24,3 la sută cât se înregistrează la nivelul UE - conform Eurostat). Ei au acces mai târziu şi în măsura mai mică la piaţa muncii, iar veniturile pe care le obţin sunt mai mici decât media europeană. Confruntaţi cu greutăţi în găsirea unui loc de muncă la începutul vieţii, tinerii sunt mai predispuşi depresiilor sau anxietăţilor.
Un raport recent al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) arată că tulburările psihice sunt o importantă sursă de dizabilităţi, cinci din primele 10 poziţii ale ierarhiei bolilor în funcţie de capacitatea de a genera dizabilităţi fiind ocupate de tulburări psihice. Prevalenţa pe viaţă a acestor boli este de aproximativ 33 la sută, ceea ce înseamnă că unul din trei oameni va avea, la un moment dat, pe parcursul vieţii, o tulburare psihică diagnosticabilă prin criterii internaţional acceptate.
Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale este sărbătorită începând cu anul 1992 la nivel mondial. în 10 octombrie și este dedicată educației, la nivel global, în privința tulburărilor psihice și de comportament, precum și combaterii stigmatizării sociale a persoanelor cu afecțiuni mintale.
Adaugă comentariu nou