10 OCTOMBRIE, ZIUA MONDIALA A SANATATII MINTALE
In fiecare an, Ziua Mondiala a Sanatatii Mintale are o tema aleasa pentru a fi promovata. Aceasta zi a Sanatatii Mintale este sarbatorita incepand cu anul 1992. Anul trecut, tema promovata a fost “Sanatatea Mintala, o prioritate globala: imbunatatirea serviciilor prin advocacy si actiune din partea cetatenilor”. Tema actualei editii este „Viata cu schizofrenie” – o incercare de a intelege povara resimtita atit a persoanelor afectate cit si de familia acestora.
Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, sanatatea mintala este strans legata de comportament. Problemele de ordin social, mintal sau comportamental pot interactiona, amplificandu-si efectul asupra atitutidinii si bunastarii persoanei si/sau comunitatii.
Evenimentul marcat in Calendarul Mondial al Sanatatii, are rolul de a pune in lumina importanta mentinerii unei sanatati mintale optime, de a educa publicul cu privire la implicatiile bolilor mintale si de a constientiza cum decurge viata celor afectati de tulburari psihice. Tulburarile mintale nu sunt coplesitoare numai pentru persoanele afectate dar se reflecta si in modul de functionare al societatii.
In toate statele UE , depresia acuta reprezinta una dintre principalele trei cauze ale incapacitatii de munca si pensionarii anticipate. „Viata cu schizofrenie” – este o incercare de a intelege povara resimtita atit a persoanelor afectate cit si de familia acestora. „Experienta de a trai cu schizofrenia este o durere intensa, de durata si adesea insuportabila, alaturi de o senzatie de izolare sociala, generata de discriminare si prejudecati „- spun organizatorii.
Ziua Mondiala a Sanatatii Mintale pledeaza pentru necesitatea reala ca bolnavii de schizofrenie sa beneficieze de tratament adecvat si pentru acceptarea acestora in societate. Schizofrenia este considerata cea mai grava si totodata cea mai putin inteleasa dintre tulburarile mintale, afectind, la nivel global, peste 24 de milioane de persoane.
Cel mai adesea schizofrenia debuteaza la o virsta tinara, chiar din adolescenta si afecteaza profund capacitatea persoanei de a percepe corect realitatea, de a dezvolta relatii individuale, de a avea o cariera.
Cauzele schizofreniei nu sunt cunoscute. Totusi, studiile arata ca exista o interactiune de factori genetici si de mediu care duc la aparitia schizofreniei. Tulburari ale anumitor neurotransmitatori cum ar fi dopamina si glutamatul, pot contribui de asemeni la aparitia schizofreniei. In timp ce cercetatorii nu sunt siguri de semnificatia acestor modificari ele reprezinta o dovada ca schizofrenia este o boala a creierului.
Schizofrenia afecteaza 1% din populatie. La persoanele care au o ruda apropiata cu schizofrenie, boala este mult mai frecventa – aproximativ 10%. La barbati, simptomele schizofreniei apar in mod tipic la adolescenta sau la tanarul adult. La femei, acestea apar dupa 20 de ani sau dupa 30 de ani.
Desi, asa cum mentionam, cauza precisa a schizofreniei nu este cunoscuta, au fost identificati anumiti factori care par sa creasca riscul de dezvoltare sau declansare a bolii:
- istoric familial de schizofrenie
- expunerea la virusuri in viata intrauterina
- malnutritia in viata intrauterina
- circumstante de viata stresante
- varsta parentala crescuta
- utilizarea de droguri psihoactive in adolescenta.
Se recomanda consultul de specialitate cat mai precoce in cazul aparitiei unor simptome ale schizofreniei. Aceasta afectiune nu se amelioreaza de la sine, dimpotriva, in timp, se agraveaza fara tratament. Totusi, exista persoane care prezinta simptomele schizofreniei, dar nu recunosc ca le au sau ca au nevoie de ajutor. Familia si prietenii sau colegii de serviciu sau scoala pot fi primii care sa sugereze ca pacientul are nevoie de ajutor.
Consultarea pentru tratament a unui specialist cu experienta in tratamentul schizofreniei il poate ajuta pe pacient sa invete noi cai de a face fata simptomelor si astfel cresc sansele de a avea o viata productiva si fericita. Daca pacientul nu doreste ajutor de specialitate, e bine ca acesta sa incerce sa gaseasca o persoana de incredere fata de care sa se deschida, indiferent daca e vorba de un prieten sau o ruda, un medic, un preot sau alta persoana in care pacientul are incredere. Acestia il pot ajuta pe pacient sa faca primii pasi spre un tratament de succes.
Cand o persoana apropiata prezinta simptome ale schizofreniei, e bine ca familia sau prietenii sa poarte o discutie deschisa si onesta despre aceste ingrijorari. Multe persoane cu schizofrenie nu cred ca au nevoie de ajutor deoarece, pentru ele, delirul si halucinatiile sunt reale. Nimeni nu poate fi obligat sa solicite ajutor profesionist, dar cei apropiati il pot incuraja, sustine si ajuta spre a gasi un medic calificat.
Daca pacientul pune in pericol pe sine sau pe cei din jur, apartinatorii trebuie sa sune la politie sau la urgente pentru a solicita ajutor. In unele cazuri poate fi necesara spitalizarea de urgenta.
Liga Romana Pentru Sanatate Mintala este o organizatie neguvernamentala care isi propune sa influenteze politica guvernamentala din domeniu si sa promoveze alternative la serviciile de sanatate mintala din Romania.
La nivel global, Ziua Mondiala a Sanatatii Mintale va fi marcata oficial anul acesta printr-un congres desfasurat intre 9-11 octombrie in Atena, Grecia.
Material realizat de Compartimentul de Promovare a Sanatatii
Adaugă comentariu nou