Ziua Mondială a Sănătății - 7 Aprilie 2017 Depresia - Să vorbim!
Depresia este o boală care afectează mai mult de 300 de milioane de persoane la nivel mondial. Depresia cronică de intensitate medie sau crescută poate avea o influență negativă majoră asupra persoanei afectate, scăzându-i funcționalitatea atât la locul de muncă sau la școală, cât și în cadrul familiei. În cazurile cele mai severe depresia poate conduce la suicid. La nivel mondial, aproape 800.000 de persoane se sinucid anual, suicidul fiind a doua cauză de deces în rândul persoanelor din grupa de vârstă 15-29 de ani.
Deși există metode de tratament eficiente împotriva depresiei, mai mult de jumătate din persoanele afectate la nivel mondial nu beneficiază de aceste tratamente. Cele mai importante obstacole împotriva tratamentului le constituie:
• lipsa de resurse
• lipsa pesonalului medical calificat
• stigmatul social asociat afecțiunilor psihice
• lipsa de acuratețe diagnostică
• supra sau subdiagnosticarea - limitează accesul pacienților cu depresie la tratament.
Prevalența depresiei și a altor boli mintale este în creștere la nivel mondial motiv pentru care, la 66 a Adunăre Generală a OMS, a fost adoptat Planul Comprehensiv de Acțiune pentru Promovarea Sănătății Mintale 2013-2020 (2) prin care statele membre ale OMS sunt încurajate să inițieze programe pentru a limita povara bolilor mintale și a asigura o stare de sănătate mintală optimă în rândul populațiilor.
În anul 2017 ziua mondială a sănătății, organizată de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS) este dedicată depresiei. Prin intermediul sloganului ”Depression: Let’s talk” (Depresia – Să vorbim!).
Conform unui studiu publicat în anul 2013 (3), depresia reprezintă a doua cauză de dizabilitate la nivel mondial, cu peste 4% in populația lumii diagnosticată cu acesată afecțiune. România se încadrează în intervalul 4-4,5%, un procent scăzut comparativ cu majoritatea statelor europene, însă acest procent poate avea o dublă semnificație: o prevalență medie-scăzută reală a depresiei sau o deficiență în identificarea și diagnosticarea acestei afecțiuni psihice în România.
La nivel mondial, conform datelor OMS, prevalența depresiei în funcție de grupa de vârstă și sex relevă o creștere constată a depresiei odată cu înaintarea în vârstă, atât pentru femei cât și pentru bărbați, cu un vârf de prevalență la categoria de vârstă 60-64 ani.
La nivelul regiunii europene a OMS, în anul 2015 au fost înregistrate 40,27 milioane de cazuri de depresie, 12% din totalul cazurilor diagnosticate la nivel mondial.
În ceea ce privește prevalența depresiei pe sexe raportată la totalul populației, la nivelul regiunii europene a OMS, aproximativ 5% dintre femei și 3,5% dintre bărbați au fost diagnosticați cu depresie, valori similare cu media la nivel mondial.
Coform datelor OMS, în România prevalența depresiei în anul 2015 a fost de 931.842 de cazuri, reprezentând 5% din populația țării. Această afecțiune a condus la 163.836 ani de viață trăiți cu dizabilitate (YLD), reprezentând 7,9% din totatul anilor de viață trăiți cu dizabilități la nivelul populației din România.
Factori de risc, tipologii și simptomatologie. Depresia este rezultatul unor interacțiuni complexe între factori de natură socială, psihologică și biologică. Indivizii care au trecut prin evenimente marcante de viață (șomaj, doliu, traume psihologice) sunt mai predispuși să dezvolte depresie. În același timp, depresia cronică favorizează apariția stresului și a unei stări de disfuncționalitate, afectând suplimentar stilul de viață a persoanei care suferă de depresie și acționând astfel printr-un mecanism de feedback pozitiv care alimentează cercul vicios și agravează boala individului.
În funcție de severitatea simptomelor, un episod depresiv poate fi clasificat drept minor, moderat sau sever. O diferență suplimentară este realizată între persoanele care suferă de depresie cu sau fără episoade maniacale (în cadrul unei tulburări bipolare). Ambele tipuri de depresie pot fi cronice cu perioade de ameliorare și recăderi, îndeosebi în cazul în care nu sunt tratate.
Tulburarea afectivă bipolară: acest tip de depresie constă în apariția de episoade maniacale și depresive separate de perioade de echilibru. Episoadele maniacale includ iritabilitate sau hiper-activitate, discurs precipitat, stimă de sine crescută și nevoie scăzută de somn.
Programele de prevenție și-au dovedit utilitatea în reducerea depresiei. Abordări comunitare pentru prevenirea depresiei includ:
• programe desfășurate în școli pentru stimularea unor modele de gândire pozitivă în rândul copiilor și a adolescenților,
• intervenții adresate părinților cu copii care au probleme comportamentale,
• programele pentru virstnici care includ exerciții fizice - pot diminua prevalența simpotmelor depresiei.
În ceea ce privește tratamentul depresiei, există opțiuni eficiente pentru formele de depresie moderată și severă.
A. tratamente psihologice precum activarea comportamentală, terapie cognitiv-comportamentală sau terapie interpersonală. Tratamentele psihologice pot include psihoterapie individuală sau de grup condusă de profesioniști și asistată de terapeuți amatori.
B. medicația anti-depresivă precum inhibitori selectivi ai recaptării a serotoninei, sau antidepresive triciclice poate sprijini efortul de contracarare a simptomelor depresiei cauzate de dezechilibrele chimice la nivel cerebral.
În cadrul Planului de Acțiune sunt stabilite patru obiective majore:
1. Stabilirea leadershipului și a guvernanței pentru sănătatea mintală;
2. Furnizarea de servicii complete, integrate de sănătate mintală și de asistență socială prin intermediul unor furnizori de servicii de sănătate integrați în comunitate;
3. Punerea în aplicare a strategiilor de promovare și de prevenire acceptate unanim ca fiind eficiente;
4. Consolidarea sistemelor de informații consolidate, cercetare și utilizarea a dovezilor în politicile de promovare a sănătății mintale.
În România promovarea sănătății mintale este reglementată la nivel național prin intermediul:
-Legii sănătății mintale și a protecției persoanelor cu tulburări psihice nr. 487/2002, republicată în anul 2012 (6)
-Ordinului nr. 488/2016 (7) prin care au fost aprobate normele de aplicare a Legii sănătății mintale și a protecției persoanelor cu tulburări psihice nr. 487/2002.
Instituția abilitată la nivel național pentru implementarea Programului naţional de sănătate mintală şi profilaxie în patologia psihiatrică este Centrul Național de Sănătate Mintală și Luptă Antidrog (CNSMLA).
Compartiment Promovarea Sanatatii Si Educatie pentru Sanatate
Citiţi şi:
- DSP Bistriţa-Năsăud derulează campania Sănătatea mintală – parte integrantă și esențială a sănătății!
- 10 octombrie, Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale
- Sănătatea mintală – Depresia la adolescenți, campania lunii februarie derulată de Direcţia de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud!
- DSP BN derulează campania "Dependența de ecrane, noua provocare a erei digitale; cum o gestionăm?"
- 10 OCTOMBRIE, ZIUA MONDIALĂ A SĂNĂTĂȚII MINTALE
Adaugă comentariu nou