Tomate, mere, ceapă şi fotbalişti români

Merge omul la piaţă şi caută produse”româneşti”. A ajuns să fie un titlu de laudă a-ţi pune înaintea produselor o aşa etichetă. Cele occidentale sau turceşti sunt ca lemnul. Nu se alterează, dar îi alterează pe cei care le mănâncă. N-au aromă, nu sunt săţioase, sunt umflate, spre a lua banii la gram şi kilogram. Adică o pacoste alimentară. Astea le-a inventat Occidentul, acel Occident care lasă Bisericile pustii, încrezându-se ca bogatul din Evanghelie în produsele sale toxice. Să lăsăm însă mâncarea, proverbiala haleală (care, ca un blestem ne-a scos din Rai) şi să ne ocupăm de joaca devenită sport şi afaceri uriaşe, numită football. Slavă Domnului că DNA Piteşti a maicurăţit Liga I, care duhnea de blaturi şi am putut vedea meciuri ca FC Timişoara-Urziceni şi Dinamo-FC Braşov! Crezusem că cinstea şi corectitudinea au răposat, dar se vede că au fost numai spitalizate.

Mai anii cei doi trecuţi, o echipă cum era CFR Cluj alunga mai mult sau mai puţin amiabil jucătorii români care au ascensionat-o în Liga I şi aducea străini: portughezi, câte un brazilian de sămnţă (fiindcă-s scumpi), argentinieni care s-au lăsat de tencuit şi

zugrăvit case(Culio). Românii, vreo doi-trei, erau mai mult simboluri spre a nu se uita pe unde se află geographic Cluj-Napoca. Pe bani destui, fiindcă dnii.Paskany şi Mureşan voiau să rupă gura târgului, să ia titlul. Cu mici peripeţii, dar au luat primul loc pe podiumul intern şi s-au dus în “Champions League”, unde s-au comportat bine la început, fiindcă adversarii i-au socotit o pradă prea uşoară. Când i-au luat în serios, gata cu performanţa.

Pe urmele ardeleanului Paskany, om inteligent şi de remarcabilă decenţă, a luat-o şi fostul bogătaş George Becalli, aducând columbieni cu deosebire: Zapata- portarul care tocmai când trebuie să ţină mingea, o scapă în propria poartă şi face gafe pierzătoare de meci, Toja- silitorul Toja- coborât din State (de la la Dalllas) şi restul…,adică un Tiago, Kapetanos(bunişor),Dayro(bun din haşti în Paşti). ..

După doi ani de rulare, atât CFR-ul , cât mai ales Steaua celebrului oier şi patriot au ajuns în groapa deziluziilor. Ardelenii nu mai pot spera la titlu, iar Steaua se zbate de moarte să ocupe un loc pentru europene. Aşadar, un recul grozav în clasamentul campionatului şi pierderea subsecventă a locurilor ce le-ar trimite-precum altădată- la masa bogaţilor. S-au schimbat antrenorii cu febrilitate, dar cauza era că membrii orchestrei nu ştiau destulă muzică, adică fotbal. S-au mai îngrăşat, au bani prea mulţi, mă rog! Nu dirijorii erau de vină.Nici ”Fiara” n-a avut ce face cu stranierii blegiţi şi cu o echipă cotonogită pe jumătate, nici Duşan Uhrin cu portughezii şi argentinienii de mâna a doua de la CFR. Concluzia finală: mai bună e ceapa românească, tomatele, merele, ardeii şi fotbaliştii români. Dacă n-avem parale să cumpărăm un Messi sau Hernandez, atunci mai buni sunt românii. Să privim la miracolul Ligii- cei de la Urzica Urzicenilor, “Unirea valachorum”, la Timişoara, Braşov şi alţii, care s-au bazat mai ales pe conaţionali. Antrenorul CFR-ului, Conceicao, declară că vrea jucători interni, români. Sigur că nu e idea lui, ci a conducerii clubului, păţită şi care scoate castanele prin glasul portughezului. Dacă nu poţi bate Pandurii Tg Jiu (1-1) cu atâţia portughezi şi argentinieni, concluzia se impune de la sine. E aidoma vecinului care şi-a căutat nevastă faină pe sate până hăt departe, fără a obseva decât la urmă că cea mai frumoasă, cuminte şi de treabă era chiar în vecini.

La lecţia dezastrului Stelei şi disconfortului CFR-ist, care s-au dus pe mâna străinilor, un exemplu strălucit ar putea fi şi Giuleştiul coposiano-taherist, ajuns la disperare rapidă şi care şi-a alungat antrenorii cu scandal, ignorând cauza ”bolii” vreme destulă, ca apoi să-şi revină pe criterii mai “naţionale”.

Aşadar, iubiţi conducători de cluburi, dacă nu aveţi cinci căruţe de bani să vă cumpăraţi prinţi ai fotbalului, căutaţi mai curând în vecini, în ogrăzile patriei noastre, fiindcă merită! Şi e mai ieftin, ba încă şi mai de calitate.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5