„Tradiţional, Gustos şi Sănătos!”
Anul acesta, perioada de desfăşurare a Festivalului Naţional al Şanselor Tale şi a Săptămânii Educaţiei globale s-a suprapus, ocazie cu care coordonatoarea Proiectului Comenius în derulare la Palatul Copiilor Bistriţa, „Combining Europe with a Cultural Rope: let us make a musical” (EU-ROPE) – „Unim Europa printr-un fir muzical”, doamna profesoară Iulia Istrate, a ales să îmbrăţişeze tema Adoptă un stil de viaţă sănătos!, care se pliază pe tematica celor trei proiecte. Palatul Copiilor Bistriţa participă, alături de şase ţări europene, între 2013-2015 în Proiectul Comenius amintit, iar una dintre activităţile parteneriatului, surprinde şi gastronomia. Echipa de proiect a ales tema „Tradiţional, gustos şi sănătos”.
Principalele obiective au fost culegerea reţetelor, realizarea unor preparate culinare specifice româneşti, fotografierea lor şi descrierea modului de preparare. Cele mai bune două reţete, culese de elevi din satele bunicilor, concretizate în formulări plastice atractive, ilustrate, traduse în limba engleză, sub ambalaj pdf, vor lua drumul Germaniei, una dintre cele şase ţări partenere în Proiectul Comenius, care e responsabilă de colectarea reţetelor şi realizarea unui produs de proiect unitar – broşuri on line şi tipărite, care vor conţine capitole distincte cu reţete tradiţionale din fiecare ţară parteneră în proiectul internaţional. Ele vor fi prezentate la următoarea mobilitate, desfăşurată în Spania, în ianuarie 2014, sub auspiciile unei Alice care descoperă România, prin dans, culoare, muzică (şi artă culinară...).
„Savoarea reţetelor culinare româneşti poate spune multe despre noi, ca naţie”, declară doamna profesoară, coordonatoarea proiectului. Imaginaţia, spiritul de cercetare sunt stimulate şi, de asemenea, colaborarea dintre participanţi este impresionantă. Secretele preparatelor tradiţionale vin deci „direct din cămara/ bucătăria bunicii” şi „cum din meniurile vaste ale culturii tradiţionale româneşti se pot alege suficiente feluri pentru a încânta, nu ne îndoim de faptul că ţara noastră se va remarca prin bunătăţile ce vor fi prezentate ulterior, va impresiona/ va cuceri şi prin cultura culinară tradiţională, care e, fără doar şi poate, savuroasă” (Cristina Brici, clasa a VII-a).
Copiii s-au lansat în proiectul provocator, încercând să contureze combinaţii care nu sunt (totuşi) la îndemâna oricui. Nerăbdarea viitorilor bucătari, fie în propriile bucătării sau în restaurante renumite, s-a reflectat în multitudinea de proiecte primite de doamna profesoară Iulia Istrate. Cele mai interesante referate vor fi transmise şi comisiilor de evaluare a proiectelor Festivalului Naţional al Şanselor Tale şi Săptămânii Educaţiei Globale în speranţa remarcării şi premierii.
Melania Năşcuţiu, clasa a VIII-a, jurnalism
Palatul Copiilor Bistriţa
Citiţi şi:
- La Palatul Copiilor Bistriţa „Unim Europa printr-un fir muzical”
- Palatul Copiilor Bistrița, gazdă pentru profesorii din Germania, Spania, Turcia, Polonia și Portugalia
- Palatul Copiilor Bistrița la show-ul prieteniei europene, Lowicz, Polonia
- Povestea Comenius continuă la Palatul Copiilor Bistriţa
- Palatul Copiilor Bistriţa în oraşul cireşelor, Giresun, Turcia
Adaugă comentariu nou