Via Transilvanica, singurul proiect al societăţii civile nominalizat în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă! Proiect de 42 milioane euro pentru un traseu cu macadam, refugii şi locuri de cazare!

Alin Uhlmann Uşeriu, preşedintele Asociaţiei Tăşuleasa Social, a fost invitatul prefectului Stelian Dolha la şedinţa Colegiului Prefectural, dorindu-se prezentarea unor modele de bune practici venite din zona societăţii civile. Unul dintre acestea este Via Transilvanica, de la Putna la Drobeta Turnu Severin, un drum care uneşte şi care pune în valoare tot ce are mai mai frumos Transilvania.

„Avem 21 de ani de activitate şi am fost foarte-foarte bucuros şi fălos atunci când am văzut că în cadrul PNRR a fost trecută „Via Transilvanica şi alte proiecte mature din societatea civilă”. Este la nivel naţional singurul proiect numit, cu numele lui. Marea noastră bucurie este că acest proiect a plecat din Bistriţa-Năsăud, că este terminat în încă şase judeţe, în al şaptelea judeţ – Caraş Severin – lucrăm chiar acum. Avem 800 de km pe unde se merge”, a declarat Alin Uşeriu.

Proiectul prin PNRR îşi propune ca Via Transilvanica să poată fi folosit timp de opt luni pe an, nu doar două luni. Practic, ar urma să fie pus pe întreg traseu macadam, o soluţie prietenoasă cu mediul, iar la fiecare 10 km să fie amplasat un loc de refugiu. De asemenea, se au în vedere şi spaţii de cazare, după modelul El Camino de Santiago din Spania. Valoarea totală a proiectului este de 42 milioane euro, dintre care 25 de milioane pentru amenajarea drumului care poate fi parcurs pe jos, cu bicicleta sau călare
Preşedintele Tăşuleasa Social a menţionat că este extrem de important faptul că această iniţiativă a pornit din Bistriţa-Năsăud şi s-a extins la nivel naţional, bazându-se pe resursele existente, patrimoniul natural şi patrimoniul rural pe care-l are România fiind uşor de scos în evidenţă. „Via Transilvanica a consumat 130.000 de euro pentru tot judeţul Bistriţa-Năsăud, vă imaginaţi ce ar însemna o pârtie de schi sau un Parc Dracula, pe care eu cred că nu avem resursele umane să le putem folosi la capacitatea pe care ne-am dori-o. Cei 1400 de km cât va avea această cărare, pe care eu sper să nu ne pierdem, au atras un număr foarte mare de oameni.S-a scris în presa naţională şi internaţională. A apărut oferta şi la marile agenţii de turism din străinătate. Noi sperăm ca pe Via Transilvanica să avem o frenezie de care să profităm cu toţii", a declarat Alin Uhlmann Uşeriu.

Acesta a făcut un apel către autorităţi în sensul de a sprijini în judeţ înfiinţarea unor puncte gastronomice locale, asta în contextul în care la Braşov sunt 21, la Sibiu -12, în Hunedoara la fel de multe, iar în Bistriţa-Năsăud doar două. „Autorităţile nu au rămas mioape şi la celălalt rol pe care-l au, şi anume cel de dezvoltare, de încurajare, de a veni în sprijinul celor care vor să investească. Dacă rămânem numai la control... degeaba ai hârtii dacă nu ai brânză. Sunt foarte multe familii care fac salam şi-l împrăştie industrial, dar nu vor putea să-l fiscalizeze, să-l vândă, nu vor putea să se dezvolte. Suntem pregătiţi să includem şi municioiul Bistriţa în Via Transilvanica. Este unul dintre cele şapte burguri foarte importante, de la Livezile să intrăm în Bistriţa şi să ieşim pe la Budacu de Jos, pentru că fluxul mare de oameni care-l parcurg va depăşi capacitatea de cazare", a punctat Alin Uşeriu.

Comentarii

21/04/21 15:31
Cornel

Vestea bună este că Via Transilvanica, a fost inclusă în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) la capitolul 4, ”România velo – Încurajarea transportului și turismului pe bicicletă, pedestru și alte forme nemotorizate”, fiind singurul obiectiv de investitii menționat la acest capitol. Includerea rutei Via Transilvanica printre proiectele mature inițiate de societatea civilă și de administrațiile publice locale pentru trasee pedestre, velo, nautice fără motor și ecvestre completează documentul cu care România merge la negocierea cu Comisia Europeană. Bugetul inițial de negociere pe capitolul, 4 este de 120 de milioane de euro, din care 42 milioane ar putea reveni pentru Via Transilvanica.
Via Transilvanica sau „Drumul care uneste” a devenit un vis implinit al Asociației Tăşuleasa Social – cel mai important ONG initiat si condus de Alin Uşeriu, având ca obiective voluntariatul, cultura organizațională şi respectul pentru natură. Proiectul Via Transilvanica, a fost lansat în anul 2018, urmărind marcarea și amenajarea unui traseu turistic și de pelerinaj de 1000 kilometri care pornește de la Putna, străbate Transilvania și se încheie la Drobeta-Turnu Severin (Vezi: https://timponline.ro/borna-0-transilvanica-proiect-monumental-marca-tas...)

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5