Via Transilvanica va traversa 11 comune din Bistriţa-Năsăud, pe o lungime de 125 km. Alin Uşeriu: Anul acesta ne propunem să îl terminăm

 Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a aprobat, în unanimitate, participarea județului Bistrița-Năsăud la realizarea proiectului Via Transilvanica (Calea Transilvaniei) realizat de Asociația Tășuleasa Social. Potrivit hotărârii adoptate, Județul Bistrița-Năsăud va sprijini realizarea proiectului, va promova și va contribui la sustenabilitatea pe termen lung a acestuia, conform prevederilor legale și pe baza detaliilor tehnice din proiectul elaborat de Asociația Tășuleasa Social.

La şedinţa Consiliului Judeţean, a participat şi Alin Uhlmann Uşeriu, preşedintele Asociaţiei Tăşuleasa Social.

„Este un proiect care, cu siguranţă, va trece de graniţele judeţului. Noi ne dorim ca toate cele 10 judeţe care sunt pe acest traseu să fie bine reprezentate şi să avem un traseu, un „camino” al nostru, al românilor, care începe de la Drobeta Turnu Severin şi se opreşte la Putna. Via Transilvanica este un proiect la care ne gândim de foarte multă vreme şi mie mi se pare că este un moment foarte bun, nu numai pentru că este Anul Centenarului, în 2019 nu va mai fi, dar este un proiect pe care noi ni-l dorim să fie sustenabil pe termen lung şi foarte lung. Este cu rădăcini foarte importante în trecut, pentru viitorul ţării noastre este important să avem un traseu marcat care să poată să arate toate datele istorice, etnice, culturale pe care le are Transilvania”, a declarat Alin Uşeriu.

         Preşedintele Asociaţiei Tăşuleasa Social a menţionat că se doreşte ca cei 125 de kilometri care sunt în Bistriţa-Năsăud să fie terminaţi în acest an, până la sfârşitul lunii septembrie. Alin Uşeriu a punctat faptul că proiectul îşi propune să dezvolte antreprenoriatul local, ideea de  produs local, dar şi promovarea voluntariatului. „Insist că nu este un proiect politic, este un proiect al tuturor. Nu vom reuşi să facem acest proiect, dacă autorităţile nu se implică în el. Nu vom reuşi să facem nimic, dacă oamenii de pe traseu nu se vor implica în el. Nu vom reuşi să facem nimic, dacă nu vom crede în el”, a mai spus Uşeriu.

Traseul tematic Via Transilvanica, pe raza județului Bistrița-Năsăud, va trece prin comunele Monor – Șieuț – Șieu – Mărișelu – Dumitrița – Cetate – Livezile – Bistrița Bârgăului – Prundu Bârgăului - Tiha Bârgăului – Lunca Ilvei, ca parte a traseului ce se va înființa la nivel național, şi are o lungime de 125.992 m.  Acest traseu va fi cuprins în Strategia de dezvoltare a judeţului Bistrița-Năsăud.

         Proiectul intitulat Via Transilvanica a fost lansat, în data de 12 iunie 2018, de Asociației Tășuleasa Social pentru a celebra cei 100 de ani de la unirea Transilvaniei cu România. Cu această ocazie, la Alba Iulia a fost încheiat Memorandumul de colaborare pentru realizarea proiectului Via Transilvanica între Asociația Tășuleasa Social, organizațiile non-guvernamentale și autoritățile publice locale și centrale care înțeleg să sprijine realizarea acestui proiect.

         Asociația Tășuleasa Social va elabora detaliile proiectului, va realiza managementul și implementarea proiectului, va asigura promovarea și sustenabilitatea pe termen lung a acestuia.

         Traseul tematic are ca punct de plecare Podul lui Apolodor din Damasc - Drobeta Turnu Severin, județul Mehedinți și va străbate Transilvania și Bucovina până la Mănăstirea Putna din județul Suceava. Traseul va fi unul extins, de aproximativ 950 de km, motiv pentru care amenajarea se va face în mai multe etape și va avea ca scop promovarea natura, istoria și multiculturalitatea prin zonele pitorești, monumentele istorice unice în lume, peisajele deosebite, tradiții și obiceiuri locale.

         

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5