Un celebru erou ne va privi de pe Dealul Şpanului. Statuie gigant la hotarele dintre Bistriţa-Năsăud şi Maramureş

La iniţiativa economistului Benedi Cocean, de loc din Târlişua, a fost reeditată, după mai bine de 50 de ani, cartea „Pintea Viteazul – oşteanul de la Baia”, scrisă de Tudor Mihail, apărută la Editura Maria Montessori din Baia Mare, cartea are ca redactor pe Nicoară Mihali. Lansarea a avut loc în cadrul Cenaclului „George Coşbuc”.
Benedi Cocean ne-a declarat că acitit această carte în anul 1965, când era în clasa a V-a şi că şi-a amintit de ea în momentul în care a fost prezent la o acţiune la Măgoaja. S-a interesat de unde o poate procura şi a găsit un singur exemplar la un anticariat, pe internet, şi de aici s-a născut ideea reeditării, deoarece legenda lui Pintea Viteazul trebuie readusă în actualitate. Mai mult, bistriţeanul doreşte să fie ridicată o casă memorială în Măgoaja cu sprijinul autorităţilor locale. Interesantă este ideea amplasării unei statui pe Dealul Şpanului, la hotarele dintre Bistriţa-Năsăud şi Maramureş. „Ne-am gândit la o statuie din bronz care să se rotească, având deja ideea mecanismului, mesajul fiind acela că nici după moarte eroul nostru nu se odihneşte”, ne-a declarat Benedi Cocean.
În acest sens, va fi realizată şi o fundaţie care se va ocupa de adunarea de fonduri, sperându-se şi în sprijinul autorităţilor din cele două judeţe.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5