DELIA, pe Valea Ţibleşului, în Dealul Șpanului. Mitropolitul Andrei, rapsodul Teodora Purja şi preotul Timoftei Găurean au primit titlul de Cetăţean de onoare al comunei Târlişua

Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Consiliul Judeţean Maramureș, Primăria Târlișua / Primăria Suciu de Sus / Primăria Negrilești au organizat Festivalul Dorului din Dealul Șpanului, la limita județului Bistrița - Năsăud cu județul Maramureș. Sâmbătă, pe scena amplasată în „Dealul Șpanului” au cântat Izabella Miron, Claudiu Copaciu & Vasile Bancea & Sorin Borzoş, Florin Săsărman & Alexandru Filip, Big City, Iarba Fiarelor, Invitat special a fost Delia . Prezent la eveniment, preşedintele Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, a declarat: „Delia a făcut o atmosferă de zile mari la “Festivalul Dorului” din Dealul Șpanului. Mii de oameni au cântat la unison hit-urile celebrei artiste și au creat o atmosferă de vis! În această seară limita dintre Bistrița-Năsăud și Maramureș a rămas doar pe hartă!
Resfințirea bisericii din Agrieș a fost un moment de suflet. Pentru vrednica muncă în Sfânta Biserică din Agrieş, pentru modul în care a gătit Casa Domnului ca o adevărată mireasă, părintele Timoftei Găurean a primit Crucea Arhiepiscopală.
Reamintim faptul că modelul Crucii Transilvane, distincţie care se acordă de către Mitropolia Clujului, a fost făcut după o sculptură a părintelui Timoftei Găurean.
În cadrul evenimentului, mitropolitul Andrei a fost făcut Cetăţean de onoare al comunei Târlişua, distincţie acordată în numele Consiliuluui local, de primarul Vlăduţ Purja. Cetăţeni de onoare sunt începând de acum rapsodul popular Teodora Purja, tezaur uman viu al Văii Ţibleşului şi preotul, scriitorul şi sculptorul Timoftei Găurean.
La Agrieş a fost o zi ce a stat sub semnul binecuvântării, mulţime de oameni îmbrăcând portul popular şi bucurându-se împreună de rugăciunea roditoare rostită alături de soborul de preoţi, de către mitropolit. De altfel, în cuvântul său protopopul Doru Zimveliu a subliniat vrednicia şi hărnicia acestor oameni care împreună cu părintele Timoftei Găurean, cu timp şi fără de timp, au avut grijă ca Sfânta Biserică să arate ca o adevărată bijuterie. Alături de comunitatea locală din Agrieş au fost preşedintele Consiliului Judeţean – Emil Radu Moldovan, ministrul Apelor şi Pădurilor – Ioan Deneş.
Sfințirea unei frumose cruci din piatră, înaltă de 3 metri, care va marca hotarul dintre județele Bistrița-Năsăud și Maramureș, a fost un alt moment deosebit. „Bunul Dumnezeu ne-a binecuvântat cu locuri și oameni minunați și mă bucur că în urma unor investiții ale Consiliului Județean în valoare de peste 14 milioane de euro, drumurile dintre Uriu-Târlișua-Dealul Șpanului și Negrilești sunt modernizate după ultimele standarde! Bunul Dumnezeu să binecuvânteze oamenii și locurile minunate de aici” a spus preşedintele Radu Moldovan!
La sfinţirea Crucii de piatră de la hotarul dintre cele două judeţe, primarul Vlăduţ Purja l-a avut alături atât pe preşedintele Radu Moldovan şi ministrul Deneş, cât şi pe subprefectul Ciprian Ceclan, arhitectul judeţului -Radu Săplăcan şi primarul comunei Negrileşti – Dumitru Costin.
După masa Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud prin Serviciul Conservarea, Cercetarea, Protejarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale şi Multimedia şi Primăria şi Consiliul Local al Comunei Târlișua au organizat Festivalul Concurs Interjudeţean de Folclor dedicat Rapsozilor Populari „La Poale de Ţibleş”, ediţia a XII-a. Juriul, prezidat de Aurelian Popa Stavri, Radio România, Antena Satelor, din care au făcut parte înv. Floarea Pop, etnomuzicolog, prof.Sergiu Negrean Purja, etnolog drd.Smaranda Mureşan, scriitorul Menuţ Maximinian a hotărât ca Marele Premiu să meargă la Maria Buciu Crişan din Mureş, care a primit şi Premiul Asociaţiei Perpetuum. Premiul întâi a fost câştigat de Iulica Moldovan din Bistriţa Bârgăului (solişti vocali) şi Vasile Crişan din Mureş (instrumentişti), premiul II – Otilia Pop – Sălaj (vocal) şi Vasile Darie – Vrancea, instrumentist, premiul III – Simion Pop (Valea Ţibleşului) instrumentist şi Vasile Armean, Maieru, instrumentist, iar menţiuni au primit Alexandru Ciurcui –Cluj, Alexandru Varga – Mureş. De asemenea, au fost acordate premii speciale pentru Petru Paştiu din Alba şi Viorel Rus din Arad. Rapsozii au fost acompaniaţi de Taraful Tradiţional „Păuniţa” din Sângeorz-Băi. A urmat spectacolul susţinut de rapsodul popular Teodora Purja - Tezaur Uman Viu, Grupurile Folclorice „Glanetaşul” din Agrieşel şi „Obcina Stânişoarei” din Mălini, formaţia de dansuri tradiționale din Frata, judeţul Cluj, Anda și Eugenia Horoba, Dorin, Dănuţ şi Adrian Rus, Alina Ceuca, Maria Butilă. Artiştii profesionişti de la ansamblurile Dor Românesc şi Transilvania şi-au dau întâlnire la Festivalul Dorului, în Dealul Şpanului. Taragotul lui Dumitru Dobrican şi cântecele artiştilor Florentina Și Petre Giurgi au încheiat o ediţie de succes prezentată de Grigore Sâmboan a unui festival ce se arată a fi unul ce va intra în rândul manifestărilor de anvergură din acest colţ de rai, din Munţii Ţibleş.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5