În perioada 25-27 iulie,

Un număr de 250 de câini cu şi fără stăpân vor fi sterilizaţi gratuit la Bistriţa

Asociaţia T.O.R.A. Bistriţa (Tratament, Ocrotire şi Responsabilitate pentru Animale), împreuna cu o echipă de chirurgi veterinari ai Asociaţiei americane Romania Animal Rescue (RAR), condusă de Nancy Janes, vor derula în perioada 25-27 iulie 2012, la Bistriţa, un program de sterilizare gratuită a 250 de câini cu şi fără stăpân. Potrivit reprezentantului T.O.R.A. Bistriţa, Alina Oros, 200 cazuri vor fi finanţate din fondurile RAR, iar alte 50 din fondurile Animaterra Bistrita.
“În mod normal, procedura, care constă în sterilizare, consult medical, deparazitare şi vaccinare valorează peste 100 $/caţel, dar în această campanie se va realiza în mod gratuit. Cu bani proveniţi din sponsorizări şi nu din bugetul local, cu ajutorul voluntarilor şi al celor care au înţeles că e mai util să castrăm un animal decât să ne plângem că a facut pui, pe parcursul celor 3 zile, cele două echipe, cu sprijinul partenerilor locali Asociaţiile Animaterra Bistrita şi G.A.L. RURALIS pentru Dezvoltare Durabilă în Microregiunea Bistriţa-Şieu-Someş, îşi vor uni forţele pentru a opri înmulţirea necontrolată a căţeilor comunitari”, precizează promotorii campaniei de sterilizare.
Reprezentanţii T.O.R.A. Bistriţa recunosc că sterilizarea câinilor “nu rezolvă problema peste noapte, dar e piatra de temelie a reducerii câinilor de pe strazi în urmatorii 5-6 ani”. “Fără alţi câini care să mai apară în stradă, numărul lor se va reduce progresiv de la an la an, prin selecţie naturală, câinii bătrani vor muri, însă nu vor mai veni alţii tineri şi apţi de montă. În plus, un câine sterilizat e şi un câine mai puţin agresiv şi mai sociabil, care nu va mai fi “turbat” în perioadele de reproducere deoarece instinctele sexuale i-au fost suprimate”, explică iniţiatorii proiectului.
Una peste alta, “T.O.R.A. vă invită călduros alături de ea, pentru a opri împreună apariţia căţeilor nedoriţi pe străzi şi a spune stop abandonului”. “Tot ceea ce trebuie să faceţi e să veniţi la sterilizare cu câinele personal, dar şi cu cei de la bloc, din curte, de la serviciu, din cartier. Dacă aveţi dificultăţi să îi prindeţi, sunaţi-ne şi ne sfătuim împreună. (...) Programări se pot face din timp la numerele de telefon: 0754.679.209, 0766676878”, transmit reprezentanţii asociaţiilor implicate în derularea campaniei.

Comentarii

07/07/12 13:28
vizitator

Mai, voi sunteti bolnavi la cap ! Cine dracu credeti voi ca va umbla dupa cainii hoinari sa-i prinda si sa vi-i aduca la " sterilizat" ? Chiar si cainii cu stapan, de curte... cati credeti c-o sa vina cu ei la "sterilizat" ? S-apoi... odata sterilizati, cainii "comunitari"... sau hoinari... n-or sa mai muste ? Si dupa sterilizare unde vor apare din nou altundeva decat tot pe domeniile publice sau particulare... haladuind aiurea... , deranjand pe toata lumea , facand mizerie peste tot, umbland prin toate tomberoanele rasturnandu-le, prin toate cotloanele si gunoaiele cautand mancare... si raspandund tot felul de boli, purici si capuse... creind "panica" si un larg disconfort pentru toata lumea ?
Toata actiunea asta a dumneavoastra este in zadar. Prin politica dusa de Dvs o sa vedem aceiasi caini, prin acelasi locuri mult si bine inca de acum incolo... !!!
N-aaveti decat aceste societati de " binefacere"... sa umblati dumneavoastra dupa acesti caini, sa-i prindeti, sa-i duceti la "sterilizat", sa le dati medicatie pentru vindecare, sa-i spalati, sa-i hraniti pe banii dvs, sa aiveti grija de ei inapoi din nou ... pe domeniile publice.
Bine ar fi daca s-ar emite o Hotarare de Consiliu Local, prin care aceste societati, sa raspunda penal, contraventional sau administrativ pentru toate agresiunile sau pagubele care vor urma cu acesti caini... fata de care se "bat de ceasul mortii"... cu totii !
Problema nu se va rezolva pana ce nu este emis un act normativ, prin care :
1. IN DOMENIU PRIVAT, PARTICULAR
-cetatenii sa nu poata detine astfel de animale decat numai luate in evidentele medico-veterinara,microcipate, cu carnete de sanatate la zi si cu acte de origine pentru cele de rasa ;
-obligata lumea sa-i "sterilizeze" daca si-i doresc in proprietate caini fara a fi de rasa ;
-(prin efectul legii civile, ei raspund pentru pagubele sau actiunile agresive ale nimalelor aflate in proprietate, neconditionat )
2.De CAINII SAU ALTE ANIMALE COMUNITARE SI/ORI FARA STAPAN
-sa raspunda primariile, prin administratiile domeniilor publice impreuna cu aceste societati de protectie a animalelor, care sa fie obligatI sa-i primeasca in gestiune, sa fie obligati sa le asigure adapost, hrana,asistenta medicala si sa raspunda de paza lor juridica ,de pagubele create si de toate actiunile lor agresive , din banii lor personali ( nu publici ) ;
-indiferent ca sunt de rasa sau nu, daca au acest regim sa fie microcipati si "sterilizati", cu precizarea exacta a proprietatii si responsabilitatii pentru "faptele lor" ;
Problema este ca toate aceste societati de asa zisa protectie a animalelor, precum si "publicul" care si-a dat cu parerea, ar dori, ca toate acestea sa fie din banii publici si nu ai lor si sa nu raspunda absolut nimeni, daca aceste animale musca pe cineva sau produc anumite pagube... in continuare!
Ramasag pun cu Dvs ca si peste 10 ani de acum incolo... problema in acest domeniu... tot nerezolvata va fi ...!
Si-au exprimat in scris, "parerea" 253 de persoane... care reprezinta cat la suta (?) raportat la populatia "cu mintea-ntreaga"... din Bistrita ?
Mergeti mai si lucrati ceva... ca "beteti apa-n piua" si "taiati frunze la caini " degeaba ... !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5