Ovidiu Creţu: Cu strângere de inimă, voi aplica legea pentru câinii fără stăpân
Primarul municipiului Bistriţa, Ovidiu Creţu, susţine că problema câinilor fără stăpân va fi rezolvată prin respectarea legislaţiei în domeniu, chiar dacă asta va însemna inclusiv eutanasierea maidanezilor. Oricum, nu vom asista în perioada următoare la un genocid al câinilor comunitari, pentru că adăpostul “rezervat” la capacitatea maximă.
“Poziţia mea foarte tranşantă a fost de respectare a legilor României şi dacă legea României permite eutanasierea, cu strângere de inimă, voi aplica eutanasierea. Am apreciat că în această etapă de dezvoltare a României, eutanasierea este necesară. Nu este singura metodă care trebuie aplicată, nu trebuie să ne limităm la ea, nu trebuie să fie făcută abuziv, dar trebuie să apelăm la această metodă pentru că altminterea nu ne putem descurca. Voi colabora cu asociaţiile de protecţie a animalelor, le vom da tot sprijinul, nu ne cramponăm în termenul de 14-15 zile, dar vom apela la eutanasiere atunci când nu putem rezolva problemele altfel”, a precizat edilul municipiului, în cadrul unei conferinţe de presă.
Acesta a anunţat că, din 2014, va debuta o acţiune de inventariere şi de cipare a câinilor cu şi fără stăpân din municipiul Bistriţa. Municipalitatea se bazează în acest demers pe sprijinul asociaţiilor de profil, al medicilor veterinari, dar mai ales al populaţiei.
“Microciparea nu se va aplica doar la câinii fără stăpân, aceştia reprezintă doar 3-5% din numărul exemplarelor canine din oraş. Toţi câinii de pe raza municipiului Bistriţa trebuie să fie microcipaţi, să mergem mai departe, să-I convingem pe oameni ca acei câini care nu sunt valoroşi din punct de vedere al rasei să fie sterilizaţi. Cu siguranţă, nu vor mai fi sursa de alimentare a oraşului cu câini vagabonzi, pentru că ştim de unde vine orice câine pierdut. Dacă sunt sterilizaţi, nu vor apărea căţei. În timp, cei din adăpost vor dispărea de acolo, fie de bătrâneţe, adoptaţi sau, în situaţii deosebite, eutanasiaţi”, a explicat Ovidiu Creţu.
Primarul a dat asigurări că nu vom asista la “o eutanasiere în masă a câinilor”, în lunile următoare.
“Suntem oameni. Dacă această lege apărea în urmă cu trei ani, probabil că luam nişte măsuri pe loc, pentru că atunci eram sufocaţi în adăpost de numărul de câini. Între timp, Asociaţia TORA ne-a ajutat extrem de mult, a externalizat aproape 200 câini, ceea ce a ridicat presiunea deasupra noastră. Acum putem discuta altfel, dar în cel adăpst de 120 câini, dacă ar fi 300 acum, aş eutanasia fără niciun fel de problemă ca să ajung la capacitatea maximă.
Atunci când aceste asociaţii se implică, nu să posteze poze de la vechiul adăpost, ci cum a făcut T.O.R.A. cu sprijinul concret, cu sterilizare şi dare spre adopţii, atunci putem rezolva problema. (…) Legea nu ne obligă să eutanasiem, ne dă voie”, a precizat Ovidiu Creţu.
Edilul municipiului a recunoscut că mai sunt încă mulţi câini pe străzi, pentru că prinderea este dificilă, dar odată duşi în adăposturi, aceştia nu vor mai fi eliberaţi. “Eu spun în continuare, câinii sterilizaţi şi eliberaţi pe stradă sunt agresivi şi periculoşi şi nu trebuie lăsaţi”, a concluzionat Ovidiu Creţu.
Citiţi şi:
- Primarul Ovidiu Creţu: Bistriţa poate sta cu fruntea sus, am rezolvat problema câinilor, fără eutanasiere
- Stelian Dolha, deputat PNL: Dacă fiecare bistriţean care are curte, care are o casă la ţară, adoptă unul sau doi câini, rezolvăm soarta câinilor fără stăpân din Bistriţa
- "Prindere şi ucidere"? Sau "Sterilizare şi Returnare"?
- 1253 de câini au fost adunați de pe străzile Bistriţei anul trecut!
- S-a tras cu arma după câinii vagabonzi în zona fostei fabrici de bere
Adaugă comentariu nou