Un număr de 250 de câini şi pisici, cu şi fără stăpân, au fost sterilizate gratuit la Bistriţa

Prima campanie de sterilizare gratuită a câinilor cu sau fără stăpân s-a încheiat cu succes la Bistriţa, lucru care asigură premisele unor proiecte similare în perioada următoare.
Asociaţia T.O.R.A. Bistriţa (Tratament, Ocrotire şi Responsabilitate pentru Animale), împreuna cu o echipă de chirurgi veterinari ai Asociaţiei americane Romania Animal Rescue (RAR), condusă de Nancy Janes, au derult în perioada 25-27 iulie 2012, la Bistriţa, un program de sterilizare gratuită a 250 de câini cu şi fără stăpân. Nu mai puţin de 350 de solicitări au fost înregistrate de promotorii campaniei, însă finanţarea asigurată de Romania Animal Rescue, T.O.R.A. Bistriţa şi Animaterra Bistriţa, de circa 33.000 lei, a fost putut susţine doar sterilizarea numărului de animale anunţat oficial.
Practic, pe platforma industrială de la „Oxigen”, au ajuns 26 câini din comunele învecinate ale municipiului Bistriţa, dar şi 92 de câini comunitari din adăpostul Primăriei Bistriţa. Acestora li se adaugă alţi 127 căţei din oraş, cu sau fără stăpân…Interesant este faptul că au fost sterilizate şi 15 pisici. În mod normal, procedura, care constă în sterilizare, consult medical, deparazitare şi vaccinare costă peste 100 $/caţel, dar în această campanie s-a realizat în mod gratuit.
Totul a fost posibil în urma implicării, alături de T.O.R.A. Bistriţa, a celor de la Animaterra Bistrita, G.A.L. RURALIS pentru Dezvoltare Durabilă în Microregiunea Bistriţa-Şieu-Someş, Asociaţia Chinologică - Fliliala Bistriţa-Năsăud, Asociaţia Carpatin Club Bistriţa, voluntari şi specialişti de la DSVSA Bistriţa-Năsăud, a precizat Cristian Ţetcu, managerul proiectului „Vinovaţii fără vină BN”, în cadrul unei conferinţe de presă.

Ţarc de socializare pentru căţei
Asociaţia T.O.R.A. Bistriţa este în tratative pentru amenajarea unui teren care să devină „un ţarc de socializare” pentru căţei, pe o suprafaţă de 25-30 ari. Terenul ar urma să fie împrejmuit, iar posesorii de căţei ar urma să vină aici pentru a se întâlni cu alţi proprietari. Potrivit reprezentantului asociaţiei, Alina Oros, la spaţiul de socializare va fi prezent şi un dresor, care să le dea sfaturi iubitorilor-proprietari de câini. De asemenea, au început demersurile şi pentru acel complex canin.
Un alt proiect ce se va derula în toamna acestui an este unul de tip educaţional, dedicat elevilor din şcolile bistriţene, prin care se va urmări comportamentul copiilor în raport cu animalele şi agresivitatea faţă de acestea. Studiu se derulează în paralel, în şcolile din Bistriţa şi la Berlin.

Asociaţiile propun obligativitatea sterilizării câinilor
Cristian Ţetcu, managerul proiectului „Vinovaţii fără vină BN”, a anunţat că asociaţiile implicate în acest proiect vor propune Consiliului Local un proiect de hotărâre la nivel local prin care să fie reglementată situaţia câinilor comunitari şi a celor cu stăpân pe plan local.
Practiv, iniţiatorii susţin necesitatea introducerii obligativităţii sterilizării câinilor fără valoare chinologică, cei care nu doresc putând opta pentru o taxă specială. Mai mult, promotorii proiectului cred că trebuie eliminată „taxa de adopţie” a câinilor din adăposturile Primăriei, dar şi instituită o amendă pentru acei proprietari care ăşi abandonează câinele pe stradă. Potrivit lui Cristian Ţetcu, pentru susţinerea proiectului au fost angajate deja discuţii cu 8-10 consilieri locali, mizându-se pe suportul majorităţii pentru adoptarea unor soluţii pentru o problemă a comunităţii.

Comentarii

02/08/12 11:03
erwertghrthrth

Deci astia nu se vor mai inmulti, dar pana vor muri, ne vor musca in continuare, vor face mizerie animaliera peste tot, vor scurma peste tot , vor rasturna sa caute mancare toate tomberoanele din zona si vor raspandi tot felul de boli si microbi peste tot... spre disperarea noastra a tuturor... !
Daca pentru particulari, raspunderea in cazul unei muscaturi de persoane este de natura penala, pentru cainii hoinari, cine raspunde ?
De ce Consiliul Local, nu emite o HCL prin care raspunderea penala in cazul in care acestia musca oameni, sa cada in sarcina domnului Tetcu, sau al acestor societati de protectie... ? Sa raspunda penal, civil, administrativ si material pentru toate actele agresive pe care le manifesta acesti caini si pagubele sau disconfortul pe care ni-l fac ... !
Apreciez ca actiunea lor, este umana intr-adevar, dar nu este concorda cu starea de fapt de aici de la noi si cu interesele noastre, fiind total ineficienta !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5