NUMĂRUL CĂŢEILOR FĂRĂ STĂPÂN POATE SCĂDEA DOAR PRIN STERILIZARE ŞI RESPONSABILIZAREA CETĂŢENILOR ÎN PRIVINŢA ABANDONULUI, NU PRI

Asociaţia TORA – Tratament, Ocrotire şi Responsabilitate pentru Animale din Bistriţa face un apel către autorităţile publice, iubitorii şi deţinătorii de animale dar şi către toţi cetăţenii care vor într-adevăr să nu mai existe câini pe străzile Bistriţei, de a alege singura solutie care şi-a demonstrat eficienţa în gestionarea problemei câinilor fără stăpân, şi în acelaşi timp, singura soluţie umană şi civilizată – Sterilizarea.

Deşi uciderea în masă a câinilor este o metodă ineficientă de a scăpa de prezenţa acestora în spaţiul public, după cum demonstrează studiile şi recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (Ghidul pentru managementul populației canine, Geneva 1990), recomandarea Intergrupului pentru Protectia si Bunăstarea Animalelor din cadrul Parlamentului European, pozitiile Colegiul Medicilor Veterinari din Romania si Autorităţii Nationale Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, propunerile si expertiza Organizatiilor de protectie a animalelor, argumente logice, etice, iată că totuşi, marţi, 22 noiembrie 2011, România a adoptat o lege care permite şi chiar încurajează alegerea acestei metode şi perpetuarea problemei.

Studiile au arătat că în urma aplicării unei campanii de ucidere, orice teritoriu rămas liber de câini va fi ocupat în scurt timp de către alți caini, deoarece resursele (hrană, apă, adăpost) sunt în continuare disponibile. Mai mult decat atât, conform OMS, reducerea populației prin mortalitate este compensată rapid prin creșterea calității vieții și a puterii de reproducție a supraviețuitorilor. Astfel, câinii rămași vor fi mai rezistenți și vor avea mai mulți urmași, pentru că rata de înmulțire crește și depășește cu mult rata de prindere și omorâre.

In realitate, studiile academice nici nu sunt necesare atata timp cat dovezile sunt la vederea oricarui locuitor sau vizitator al României – in ciuda campaniilor de exterminare duse de catre municipalitati, inclusiv Bistrita, in perioada 2001-2008 – populatia canina prospera.

Putem adopta solutii umane, civilizate si eficiente pentru reducerea numarului de catei de pe strazi urmand politica Organizatiei Mondiale a Sanatatii: sterilizarea cateilor, incepand cu femelele si terminand cu masculii. Avem exemplul concret de succes al acestei metode chiar la noi in tara, unde prin aplicarea metodei sterilizare si returnare în Oradea, s-a reuşit reducerea numărului de căţei comunitari de la 4200 în 2004 la 350 în iunie 2011. Populatia canina din Bistrita este mult mai redusa, deci putem avea rezultate maxime intr-un termen mai scurt.

Asociaţia pentru protejarea animalelor TORA propune Primăriei Bistrita să aleagă ca Bistrita să se desprindă de celelalte oraşe din România pentru care problema căţeilor fără stăpân nu a fost rezolvată niciodată, şi să aleagă să facă parte dintre puţinele oraşe din tară în care căţeii fără stăpân au devenit o raritate, precum Oradea sau Cluj. Fundatia Romania Animal Rescue este de acord sa faca sterilizari in masa gratuite in Bistrita in anul 2012, in timp ce Asociatia TORA va asigura identificarea animalelor sterilizate, respectiv crotalierea celor fara stapan si microciparea celor cu stapan.

Totodată, Asociaţia TORA doreşte să atragă atenţia populaţiei şi îndeosebi susţinătorilor eutanasiei asupra faptului că această metodă deschide uşa multor abuzuri şi nu există nici o garanţie că aceşti căţei sunt într-adevar eutanasiaţi şi nu omorâţi în acte de maximă cruzime. Mediul internet abundă de imagini surprinse în timpul aşa-ziselor “eutanasieri”, practicate în majoritatea adăposturilor publice din România. Dacă susţineţi această metodă asiguraţi-vă măcar că sunteţi informaţi la ce fel de moarte condamnaţi câinii, suflete care nu au nici o vină că au ajuns în stradă.

Românii au dovedit ani la rând ţărilor civilizate, care respectă dreptul la viaţă şi bunăstare al finţelor vii, că nu au compasiune faţă de animale. Să le arătăm că greşesc.

BISTRIŢENI, SPUNEŢI NU EUTANASIEI !

Comentarii

28/11/11 11:31
Vizitator

Pai stimata " Asociaţia TORA – Tratament, Ocrotire şi Responsabilitate pentru Animale din Bistriţa " ... si noi "facem apel" ... !!! Sa-i luati Dvs acasa pe toti, sa nu mai umble aiurea pe strazi sa ne atace copiii, bartanii si femeile care tot mereu sunt atacati de acestia. Problema nu est ca trebuie sau nu "omorati" ci ca trebuie imperios necesar sa nu mai haladuiasca liberi si nesupravegheati peste tot in spatiile publice si ca deja s-au inmultit atat de mult incat sunt un pericol si un flagel public ! Cu ce ne "incalzeste" ca sunt "sterilizati" daca n-am inlaturat acest pericol ?
Faceti din banii Dvs ( nu ai societatii ) adaposturi, tarcuri si curti, unde sa aveti grija de ei daca va "doare" atat de rau. Vindeti-va proprietarile si bunurile si cumparati cele necesare acestora ... ca noi n-avem nimic impotriva... da pe strada si prin locurile publice sa nu mai vedem nici un caine vagabond , abandonat sau ramas fara stapan si n-au decat sa va "manance" pe Dvs !... OK ?

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5