Un scurt-metraj de top, realizat de elevi de la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”, Bistriţa

ELENA M. CÎMPAN

Multe bucurii şi împliniri mi-a oferit şcoala şi lumea ei. Una dintre ele s-a produs de curând,, ca un frumos preambul al zilelor de vacanţă. Când mi-a propus prietena mea, Dorina Manta, director- adjunct la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”, să particip la Festivitatea de premiere a unui concurs înscris în agenda Ministerului Eucaţiei, n-am putut să refuz. Din respect, din spirit de echipă şi din înţelegerea unei colaborări necesare.
Am aflat despre ce este vorba şi mi-am şi pregătit bagajul, la propriu şi la figurat, cu lucruri dar şi cu gânduri bune, cu aşteptări, cu nerăbdare şi ... dor de ducă. Am aflat de îndată despre ce este vorba şi toate detaliile m-au convins de faptul că această călătorie merită făcută. Unde? La malul mării, la Constanţa. Acolo a avut loc etapa finală a Festivalului „Filmmic”, adică un frate mai mic al filmului, ajuns la cea de-a IX-a ediţie. Liceeni din multe şcoli ale patriei şi-au trimis filmuleţele, fiind aproximativ 50 de realizări. Dintre acestea, au fost selectate 14 care au fost premiate. Tema de lucru a oferit posibilitatea unor abordări multiple şi inspirate. Aceasta s-a numit „Eşti parte din diversitate”. Gala de premiere a avut loc la Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanţa, iar organizarea a aparţinut Liceului Teoretic „Traian”, director, profesorul Constantin Caracoti, sufletul tânăr, dar cu experienţa unor astfel de manifestări. Cu prezenţa lui şi a profesorilor implicaţi a asigurat o atmosferă disciplinată, elegantă, constructivă, educativă şi deschisă multor idei inteligente, de efect, cu surprize bazate pe inventivitate, artistic şi expresiv.
Juriul a decis locul IV pentru echipa de la Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu”, Bistriţa. Din echipă au făcut parte elevii Miruna Jarda, clasa a X-a, Mădălina Timiş, clasa a XII-a E, Cristian Mureşan, clasa a XII-a B, Luisa Szas, clasa a XII-a E, Diana Moţoc, clasa a XI-a. Aceştia au fost coordonaţi de profesoara Monica Halaszi. Filmul prezentat în concurs s-a numit „La suprafaţă” şi a oferit o idee îndrăzneaţă despre ce înseamnă a fi diferit în lumea de azi. Eleva Mădălina Timiş a mai obţinut şi Premiul pentru cea mai bună actriţă. Întâmplarea a făcut ca pe faleză să ne întâlnim tocmai cu Matei Vişniec, ce-şi lansa la Teatrul de Stat din Constanţa romanul „Iubirile de tip pantof. Iubirile de tip umbrelă”, odată cu vizionarea piesei „Şobolanul rege”. Lucrurile se desfăşoară, uneori, absolut spectaculos.
Le-am însoţit cu bucurie pe cele două eleve, pe Miruna, care este şi primăriţa elevilor bistriţeni, şi pe Mădălina, la Constanţa, acoperindu-mi şi eu datoria faţă de mare, de-a o vedea în fiecare an, cu jurământ. Sunt de la sine înţelese felicitările pentru şcoală, pentru profesor, pentru marii creatori de... filme mici, care au toate şansele de-a fi cândva mari.
În imagine, suntem noi „la suprafaţa” apei, în faţa mării, care nu era caldă, dar am simţit-o primitoare, şi nu ne-am putut abţine de la senzaţia tălpilor mângâiate de val.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5