Un ţinut binecuvântat
-
View the full image
foto
-
View the full image
foto
Mi-a fost dată neaşteptata şansă ca alături de alţi 24 de năsăudeni într-o delegaţie oficială, să particip la semnarea actului ce stabileşte înfrăţirea oraşului nostru cu Mandello del Lario, un oraş din nordul Italiei, care pe mine personal m-a fascinat.
Imaginaţi-vă un oraş (zece mii cinci sute de locuitori) risipit pe crestele muntelui dar totodată care coboară până pe apele unui lac. Aşa este Mandello: ,,O perlă aşezată într-un superb amfiteatru al Munţilor Grigna şi care pluteşte pe apele lacului Como, apă câteodată dură, dar niciodată ostilă’’ cum îl defineşte însuşi tânărul primar al acestui oraş, domnul Ricardo Mariani.
Îmi permit privilegiul de a vă introduce în cadrul natural al acestui ţinut binecuvântat: Mandello del Lario se află pe un plan aluvional produs de torentul Meria (cel mai mare de pe ţărmul de est al lacului Como) fiind o zonă variată ce include zone montane şi de deal .
Datorită poziţiei sale speciale, Mandello del Lario se află într-un microclimat particular şi favorabil, caracterizat de o floră variată, în care verile fierbinţi sunt răcorite de vânturi cu denumiri bine cunoscute: ,,Breva’’ bate dinspre sud, ,,Tivanello’’ dinspre nord iar ,,Montivo’’ dinspre Muntele Grigna. Iernile sunt blânde, rar temperaturile scad până la 0°C şi zăpada se vede doar pe crestele munţilor.
Există o multitudine de opţiuni prin care să descoperi locuri care-ţi taie respiraţia, ca de exemplu: o plimbare relaxantă cu barca sau una de-a lungul malului lacului Como; o plimbare în grădinile publice şi parcuri unde au loc numeroase manifestări speciale de-a lungul anului.
Lacul Como are şi o legendă învăluită în ceaţa timpului dar care comemorează cu orice ocazie povestea unui cuplu de îndrăgostiţi ,prin oferirea musafirilor importanţi (aşa cum am fost şi noi),a unui simbol al acestei legende: barca Luciei ,logodnica tânărului Renzo, dar şi în cinstea poetului Alessandro Manzoni.care s-a inspirit din această poveste de dragoste în romanul: ,,Logodnicii”.
Fiind o iubitoare a naturii şi a excursiilor montane, nu m-am putut abţine ca împreună cu soţul meu, să nu parcurgem unul din traseele bine marcate care duc până sus la biserica Sf. Maria şi la aducţiunile de apă potabilă pentru oraş, care se găsesc sus in munte pe torentul Meria.
Într-o vale fascinantă, adâncă şi plină de bolovani imenşi, am coborât lângă apa de un limpede exagerat şi ne-am minunat de curăţenia din jur, de semnele lăsate doar de trecerea apei mai învolburate. Dovada formării munţilor Grigna se vede şi acum, în loc de nisip pe malul văii este depus stratul gros de calcar, care dă impresia că apa este albă. Susurul apei şi peisajul muntos te încântă iar biserica Sf. Maria parcă te ocroteşte de tot ceea ce ar putea să te ameninţe acolo sus unde numai cei curajoşi pot ajunge.
Me-am simţit deosebit calcând pe locuri unice în care natura nu a fost alterată de prezenţa şi dezvoltarea unui oraş cu o istorie şi tradiţie bogată. Mandelezii se mândresc cu fabrica de motociclete Motto Guzzi şi cu Societatea Canotierilor Motto Guzzi, două embleme autentice pentru oraş.
Îmbinarea frumuseţii munţilor şi lacului cu locuri de un interes arhitectural şi peisagistic relevant, au făcut ca Mandello del Lario să fie locul de inspiraţie pentru Leonardo da Vinci şi mai apoi pentru poetul Alessandro Manzoni.
Cadrul natural este întregit de arbori şi arbuşti cum ar fi: chiparosul, măslinul, smochinul, dafinul, oleandrul, palmierul şi imensele păduri de castani comestibili care sunt într-o armonie de invidiat, armonie care o regăseşti şi între locuitorii ce trăiesc ca o mare familie şi asta se vede şi prin căldura cu care am fost primiţi şi găzduiţi pe perioada a 8 zile.
Pentru noi, reîntoarcerea în Mandello del Lario va fi fără doar şi poate cât de curând. Vrem să continuăm traseele montane, să asistăm la sărbătoarea lacului Como când feeria de culori a artificilor şi reflexia lor in apa lacului este demnă de văzut.
Adaugă comentariu nou