Un vrednic slujitor al culturii românești: Dr.Gheorghe Traian Dascăl
- View the full image
-
View the full image
Dr. Dascal GH. Traian, Alexandra Hordoan, Dinu Moldovan
-
View the full image
Lupa Capitolina, Cristeștii Ciceului
Fibre miraculoase pe spirala semințiilor omenești de la obârșie ,în scurgere prin tunelul timpului terestru spre celesta lumină-odihnă, irump în personalități proeminente, adevărați piloni ai istoriei care în strădanii, uneori, ieșite din comun, marchează borne importante pe drumurile ce converg, în final, spre casa veșniciei.
S-a născut la data de 21.11.1938, în localitatea Cristeștii Ciceului, jud. Bistrița-Năsăud, într-o familie de țărani agricultori.
A absolvit Facultatea de Stomatologie la Universitatea de Medicină din Timișoara, promoția 1969. A lucrat ca medic la Circa Sanitară a com. Sibucani, iar în jud. Bistrița-Năsăud la dispensarele medicale din comunele: Bistrița Bârgăului, Nușeni și Zagra.
Din data de 1 August 1992 a ocupat, prin concurs, postul vacant de medic stomatolog în Policlinica orașului Năsăud, unde a lucrat până la data de 1 octombrie 2013, când s-a retras din activitate ca medic.
Din copilărie prin toate localitățile unde a călătorit, a vizitat: bisericile, bibliotecile, muzeele și monumentele istorice. A rămas profund impresionat de arta monumentală. Cu eforturi financiare proprii a ridicat și a donat 38 de valoroase opere istorice de sculptură așezate pe socluri în 21 de localități din 7 județe. Acestea reprezintă: simboluri ale latinității, a marii uniri și a unor distinse personalități ale istoriei științei și culturii.
La loc de frunte sta așezată pe soclu, „Lupa Capitolina”, Simbolul latinității și al romanității, in 8 localități.
Alte monumente ridicate sunt:
- Bustul matematicianului Bolyai Ianos, așezat pe soclu în curtea Bisericii Reformate din comuna Nușeni, jud. Bistrița- Năsăud
- Bustul arheologului Torma Karoly în localitatea natală Cristeștii-Ciceului, între cele 11 valoroase opere istorice de sculptură din aceeași localitate.
- Bustului romancierului Liviu Rebreanu la Miercurea-Ciuc jud. Harghita.
Nu mai e cazul să facem un inventar al tutror monumentelor, deoarece ele există în realitate.
Dr. Gheorghe Traian Dascăl este un om modest, onest cu o mare dragoste faţă de frumos, faţă de toate operele artistice. Locuieşte împreună cu soţia în Năsăud, pe strada Miron Cristea, la nr. 2, într-un bloc la etajul 2, într-un apartament cu 3 camere, fără vilă, fără mobilă luxoasă. Domnul doctor are o imensă bibliotecă ce îl ajută să studieze istoria literaturii şi cultura poporului român.
Meritele sale nu au rămas nerăsplătite. 11 localități i-au acordat titlul de cetățean de onoare, alte localități diplome, medalii și alte semne de recunoștință. Societatea Culturală Astra l-a distins cu medalia jubiliară de aur.
Au făcut aprecieri asupra valoroaselor opere de sculptură ridicate de domnia sa, academicienii: Dumitru Protase și Horia Colan, precum și prof.univ. emerit dr. Alexandru Rotaru membru al Academiei de Științe Medicale, prof.univ. Dumitru Acu-Astra Sibiu, scriitorii și publiciștii: prof. Ioan Seni, Ion și Lucreția Mititean, ec.Floarea Pleș-Astra Năsăud, prof.Radu Băeș-Cerc Cultural Virgil Șotropa Năsăud, prof. Iacob și Ana Tătar, Cornel și Nadia Urian- Astra Cristeștii Ciceului. Scriitorii și publiciștii clujeni: prof.univ.dr.Ioan Bojan- U.M.F, prof. univ. dr. ing. Barbu Bălan, prof. univ. ing. Ironim Marțian, prof. univ. dr. ing. Tiberiu Rusu, înv. Cornelia Dascăl Moldovan și mezosoprana Alexandra Hordoan (Opera Română ) Cluj-Napoca, prof. Liviu Dârjan- Astra Săcele Brașov, ing. Dolores Simina Huser Paris Franța, dr. Romulus Dăncescu, dr. Cleopatra Petcu, Timișoara, prof. Ion Chirițescu, Bârzești-Argeș,etc.
Cu dăruire și talent aceste opere de artă au fost realizate de sculptorii: prof. I.Radu Nistor, I.Nichifor Someșan, Vlad Prună și prof. univ. Ilarion Voinea din Cluj-Napoca.
Toate aceste valoroase opere de sculptură reprezintă izbânda străbunei măriri și toate împreună într-un cor cântă gloria României.
Dinu Moldovan
Adaugă comentariu nou