Una dintre cele mai mari artiste din istoria judeţului, iubită de o ţară întreagă, în stare gravă, la spital. De Paşti şi-a îngropat sora
În 2010, Festivalul Naţional de Interpretare a cântecului popular românesc „Pană de păun” a debutat într-un mod cu totul inedit prin sărbătorirea, la 70 de ani de viaţă şi 50 ani de cântec, a doamnei folclorului năsăudean, Maria Butaciu. De atunci distinsa doamnă a mai fost prezentă în 2016 la manifestarea folclorică „Sunt suflet în sufletul neamului meu” , atunci când Coşbuc a fost cinstit la 150 de ani de la naşterea acestuia. Ultima dată a fost la Teaca, de Paşti, când şi-a condus pe ultimul drum sora.
Zilele trecute Maria Butaciu a încercat să fie contactată pentru a participa la TVR la o emisiune populară, unde trebuia să o susţină pe una din concurentele din judeţul nostru. Se pare însă că realizatorii nu au dat de ea, aceasta nerăspunzând nici pe mobil, nici pe fix.
Sursele noastre din lumea artistică, apropiate artistei, spun că în urmă cu câteva zile aceasta a fost găsită căzută în casă de către fiica ei, fiind apoi transportată în stare gravă, la spital în Bucureşti. Se pare că ac easta s-ar afla în comă. Bunul Dumnezeu să-i ajute să-i dea sănătate celei care a adus prin glasul ei atâta frumuseţe în lume !
.............
Maria Butaciu (n. 19 februarie 1940, Comuna Salva, Bistrița-Năsăud) este una dintre cele mai mari interprete de muzică populară românească din Ardeal. A urmat Liceul de muzică la Cluj, unde începe cariera sa muzicală cu Orchestra Populară a Filarmonicii din Cluj. La 1 aprilie 1961, prin concurs, vine la Ansamblul Ciocârlia al Ministerului de Interne din București.
De-a lungul carierei sale a colaborat cu dirijori precum Constantin Arvinte, Ion Mărgean, Paraschiv Oprea, Victor Predescu, George Vancu, Alexandru Viman.
A fost numită „Cetățean de onoare" al municipiului București şi al comunei Salva.
"Cucule pasăre dragă / Hai şi arată-mi locuşoru/ Pe unde s-ascunde doru/ Că umblai din loc în loc / De la Salva la Prislop/ Să-mi cat doru io m-am dus / Tăt pe Sălăuţa în sus/ Spune-mi cucule să aud/ De mi-i doru în Năsăud/ Ori la Rodna între munţi/ Unde tu cucule cânţi" spune una dintre cele mai frumoase voci ale Ţării Năsăudului, o emblemă a folclorului românesc !
Cui nu-i place dragostea , Bade pălărie nouă, Firule, mai fir de iarba, Aoleu, ce ploaie vine de la Cluj, Cand era bunica fata, Mandru zice cetera, Povestea puiului de cerb, Trandafir cu creanga-n apă, La cumatra laudata şi multe alte şlagăre şi mii de clipe de bucurie !
Citiţi şi:
- A murit una dintre cele mai mari artiste din istoria judeţului, iubită de o ţară întreagă. De acum va cânta îngerilor!
- Sălăuanii merg la Bucureşti. Maria Butaciu, condusă spre veşnicie, miercuri
- (Foto) Lacrimi de durere la înmormântarea Mariei Butaciu. Sălăuanii, alături de artişti, au omagiat-o pe doamna cântecului românesc
- O mică sălăuancă pe scena Televiziunii Române, alături de un mare nume
- Vedetele ţării au etalat tradiţiile bistriţene
Adaugă comentariu nou