Uniţi sub tricolor

Ieri a fost Ziua Naţională a Românilor. La 1 decembrie 1918, Adunarea Naţională de la Alba Iulia, constituită din 1228 delegaţi, şi sprijinită de peste 100.000 de persoane adunate la eveniment din toate colţurile Ardealului şi Banatului, a adoptat o Rezoluţiune care consfinţeşte unirea tuturor românilor din Transilvania, întreg Banatul (cuprins între râurile Mureş, Tisa şi Dunăre) şi Ţara Ungurească (Crişana, Sătmar şi Maramureş) cu România. Ziua de 1 decembrie 1918 marchează bilanţul luptei românilor pentru întregire statală, care vine să încununeze precedentele acţiuni ale fraţilor din Basarabia (27 martie 1918) şi Bucovina (15 / 28 noiembrie 1918). Poporul român a valorificat conjunctura internaţională creată în urma Primului Război Mondial şi a ştiut să se afirme în contextul mişcării de eliberare a popoarelor şi al victoriei principiului naţionalităţilor în Europa. Legea Unirii a fost ratificată prin Decretul-Lege No. 3631 din 11 decembrie 1918 de către regele Ferdinand I şi votată de Adunarea Deputaţilor în şedinţa din 29 decembrie 1919, în unanimitate. La Bistriţa, cu ocazia Zilei Naţionale a României, ziua românilor de pretutindeni, a avut loc ieri, începând cu orele 1000, în Piaţa Centrală Bistriţa, la statuia poetului Andrei Mureşanu, un ceremonial militar religios, prilej cu care au fost depuse şi coroane de flori în cinstea celui care a scris Imnul naţional. Muzica Militară a garnizoanei Bistriţa a intonat Imnul Naţional al României.

Festivitatea a continuat la ora 1100, , cu defilarea gărzii de onoare, pe Pietonalul Liviu Rebreanu. La Cercul Militar Bistriţa, luni, premergător evenimentului, a fost vernisată expoziţia filatelică a cercului "Bisnumfila", iar de la ora 17.00, a avut loc un amplu concert cu muzică populară a Ansamblului “Doiniţa”. La Centrul Cultural Municipal Primăria Bistriţa i-a invitat pe toţi cei care simt româneşte, de la ora 18.00, la un concert extraordinar susţinut de Filarmonica de Stat din Târgu Mureş, dirijor Mihail Agafiţă, de la Filarmonica Naţională a Republicii Moldova. În oraşul academicienilor, Primăria oraşului Năsăud, Consiliul Local, Casa de Cultură “Liviu Rebreanu” şi Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, au început manifestările, la ora 10.00, în parcul central, cu ceremonia oficială şi depuneri de coroane la Monumentul Eroilor, după care, de la ora 11.00, în Parcul catedralei Sf. Nicolae, a fost dezvelit bustul căpitanului Alexandru Bohăţiel. În sala festivă a Primăriei a urmat simpozionul “Alexandru Bohăţiel-căpitan supreme al Districtului Năsăud (1861-1876)”, lansarea volumului I a “monografiei oraşului Năsăud”, iar de la ora 13.30 spectacol festiv susţinut de Ansamblul profesionist “Dor Românesc” şi corurile “Excelsior” şi “Tudor Jarda”.

Într-un fel sau altul, fiecare dintre noi a fost cu gândul la ziua noastră, a celor mulţi, a poporului. Unii cu speranţa în mai bine, alţii cu gândul la vremurile glorioase ale bravilor noştri înaintaşi…

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5