Uniunea Europeană ca actor global: Conferinţa de la Paris, un succes istoric
Unul dintre evenimentele cele mai importante la nivel global, pentru 2015, a fost Conferința de la Paris privind schimbările climatice. Uniunea Europeană a jucat un rol esențial în promovarea principiilor și măsurilor propuse în noul acord internațional semnat de 195 de state, cu această ocazie. Fără îndoială, acest acord ambițios și echilibrat reprezintă un moment istoric, aducând împreună aproape toate statele lumii și arătând că, în esenţă, acestea împărtăşesc aceleași principii și valori privind combaterea schimbărilor climatice și protejarea mediului înconjurător.
Primul obiectiv, la care au aderat toate statele participante, a fost limitarea încălzirii globale la mai puțin de 2°C. Acest acord a dovedit, după lungi negocieri în cadrul comunității internaționale, că statele lumii sunt pregătite să își asume responsabilitatea privind încălzirea planetei, trimițând un semnal clar investitorilor, mediului de afaceri, factorilor de decizie politici și administrativi: acela că omenirea este pregătită să facă transferul către o energie curată și să renunțe la utilizarea combustibililor fosili.
Privind acest mare succes internațional, Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a afirmat: “Astăzi, lumea este unită în lupta împotriva schimbărilor climatice și primește o rază de speranță, o ultimă șansă să predea generațiilor viitoare o planetă mai sănătoasă, societăți mai echitabile și economii mai prospere. Acest acord solid va conduce lumea spre tranziția către o energie curată la nivel mondial. Această înțelegere este, de asemenea, un succes pentru Uniunea Europeană. Am fost mult timp lideri mondiali în combaterea schimbărilor climatice și acordul de la Paris reflectă acum ambiția noastră. Doresc să-i mulțumesc negociatorul-șef al UE, comisarul Miguel Arias Cañete și echipei sale, pentru munca lor susținută, pentru că au făcut acest acord realizabil și pentru păstrarea Uniunii Europene ca jucător central pe parcursul negocierilor. Sunt mândru de voi toți.”
După cum precizează și Comisia Europeană în comunicatul său “Acord istoric la Paris privind schimbările climatice: UE se află în avangarda eforturilor globale” publicat la data de 12 decembrie, valorile cheie care caracterizează acest acord sunt ambiția, angajamentul și solidaritatea.
Fără discuție, obiectivele propuse de acest acord sunt dintre cele mai ambițioase, eforturile solicitate guvernelor și mediului de afaceri, pentru a limita creșterea încălzirii globale și readucerea temperaturii globale la nivelul anterior revoluției industrial, fiind foarte mari. Acest acord face un apel pentru încheierea utilizării combustibililor fosili, de care depinde încă mare parte din economia globală, iar transformarea economiei şi a întregii societăţii de fapt, va reprezenta o provocare majoră, nu doar pentru statele dezvoltate care utilizează foarte multă energie, ci și pentru cele mai puțin dezvoltate care au dificultăți în crearea sau achiziţionarea de tehnologii de ultimă generație.
Angajamentul total reprezintă o altă valoare cheie al acestui acord, guvernele obligându-se să se adune la fiecare cinci ani pentru a stabili noi ținte ambițioase în conformitate cu ultimele descoperiri științifiice. Acestea au acceptat, de asemenea, să răspundă în fața celorlate și în fața publicului, privind evoluția implementării și apropierii de atingerea obiectivelor, pentru a asigura transparența și evaluarea corectă a rezultatelor.
Solidaritatea se regăsește ca valoare comună de bază a acordului, Uniunea Europeană și alte state dezvoltate asumându-și rolul de a sprijini, în continuare, acțiunile de combatere a schimbării climatice pentru reducerea emisiilor și construirea reistenţei la impactul schimbărilor climatic în statele aflate în curs de dezvoltare.
Acordul de la Paris cuprinde și un articol care vizează problema pagubelor și altor efecte negative asociate impactului schimbării climatice. Statele au recunoscut necesitatea cooperării pentru creșterea nivelului de înțelegere, acțiune și sprijin în arii diferite precum: sisteme de avertizare rapide, pregătirea pentru situații de urgențe și asigurare în fața riscurilor majore.
Pentru informaţii detaliate despre Uniunea Europeană, instituţiile sale, drepturile cetăţenilor europeni, contactaţi Centrul de informare Europe Direct Bistriţa
Centrul Europe Direct Bistriţa
Citiţi şi:
- Schimbările climatice şi rolul Uniunii Europene la nivel global
- Leonardo Badea (BNR): Politici regionale și globale în domeniul schimbărilor climatice. Provocări și oportunități pentru România
- Utilizând eficient, trăim responsabil!
- Programul de lucru al Comisiei Europene pentru 2016 (II)
- Educație pentru o societate sănătoasă, la Liceul Tehnologic Lechința
Comentarii
Importan este daca o invatat ceva trimisul nostru Special; primarul O.CRETU; si nu mai betoneaza piata centrala, si nu mai taie copacii si nu mai scoate iarba: Doar asa ar contribui si el sa isi aduca aportul la schimbarile climaterice la care omul inconstient le produce din plin.
Adaugă comentariu nou