Vatra Dornei, gazdă pentru Convenția europeană a munților

În perioada 25 – 27 septembrie 2018, Asociația Europeană a Zonelor Montane - Euromontana și Agenția Zonei Montane, cu sprijinul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale organizează la casa de cultură „Platon Pardău” din municipiul Vatra Dornei cea de-a XI-a Convenție Europeană a munților. Evenimentul are loc în contextul Anului Centenar 2018 și Anului European al Patrimoniului Cultural, având ca temă „Patrimoniul cultural, motor al creativității, inovării și dezvoltării socio-economice pentru viitorul zonelor montane”.

Parteneri în organizarea evenimentului, sunt: Consiliul Județean Suceava, Primăria Municipiului Vatra Dornei, Centrul de Economie Montană, Federația Agricultorilor de Munte Dorna, Forumul Montan din România, Asociația Romontana, Federația Oierilor de Munte, Fundația Open Fields și Centrul de instruire în agricultură Agrom-RO.

Evenimentul se adresează actorilor montani: cercetători, inițiatori de politici, reprezentanți ai agenţiilor de dezvoltare, fermieri, operatori de turism, practicieni, etc. și vor participa un număr de 250 persoane din țările cu munți din Europa.

Convenţia Europeană a Munţilor își propune să aducă patrimoniul cultural al zonei montane mai aproape, nu numai de oamenii muntelui, ci şi de societate, în întregul ei.  Ea va contribui la o mai bună recunoaştere şi valorificare a patrimoniului cultural şi va arăta modul în care adaptabilitatea şi rezilienţa în zonele montane au menţinut acest patrimoniu cultural peste secole. Va demonstra, de asemenea, că patrimoniul cultural şi cel natural sunt puternic interconectate, în zonele montane.

De asemenea, manifestarea are drept scop prezentarea modului în care acest patrimoniu cultural poate fi utilizat în forme inovatoare şi moderne, ca resursă, dar şi pentru a promova creşterea atractivităţii zonelor montane, precum şi pentru a arăta modalitățile prin care noile instrumente şi practici pot să ajute în dezvoltarea unor noi modele de dezvoltare socio-economică sustenabilă. Populația din zona montană va trebui să exploateze mai bine întreaga valoarea adăugată a patrimoniului cultural pentru a-l preschimba într-un motor pentru dezvoltarea viitoare a zonelor lor montane.

Pentru o mai bună a înţelegere a ceea ce înseamnă patrimoniul cultural din regiune şi modul în care acesta este utilizat, ca punct forte pentru dezvoltarea sustenabilă a acesteia în prima zi, vor fi organizate patru aplicații practice în următoarele locații: zona Vatra Dornei, ținutul Bucovinei, județul Neamț și județul Maramureș.

Celelalte două zile sunt destinate prezentărilor în plen și discuțiilor pe secțiuni. Tot cu acest prilej miercuri, 26 septembrie, începând cu ora 14,00 va avea loc pe stada Mihai Eminescu o paradă a costumelor populare.

În foaierul Casei de Cultură „Platon Pardău” vor fi organizate 8 standuri, în care vor fi prezentate „pe viu” bune practici/ meșteșuguri ale câtorva dintre țările participante.

Convenţia Europeană a Munţilor de la Vatra Dornei, se va încheia cu o declarație finală.

În marja Convenției, în ziua de 27 septembrie, va avea loc un Grup de lucru pe Protocolul privind agricultura durabilă și dezvoltarea rurală din cadrul Convenţiei-cadru privind protecţia şi dezvoltarea durabilă a Carpaţilor (Convenția Carpatică).

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5