Viceprimarul Ilie Vlad din Prundu Bârgăului, la Conferinţa europeană a munţilor

Viceprimarul comunei Prundu Bârgăului, Ilie Vlad, în calitate de vicepreşedinte al Forumului Montan din România, a participat, la finele lunii septembrie, la Inverness (Scoţia), la Conferinţa internaţională “Turismul activ – durabil. Rolul comunităţilor montane Europene în găsirea unor soluţii inovatoare”, organizată de Asociaţia europeană a zonelor de munte – “Euromontana”.

Delegaţia României a cuprins un număr de 16 membri, reprezentanţi ai unor instituţii şi organizaţii care au ca şi preocupări dezvoltarea rurală şi turistică, precum Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Forumul Montan din România, Asociaţia Naţională pentru Dezvoltare Rurală Montană – Romontana, Federaţia Agricultorilor de Munte “Dorna”, Heifer International România, Instituţia Prefectului Neamţ, dar şi organizaţii din judeţul nostru, din Maramureş şi Vrancea.

La Conferinţă au participat 150 de persoane din 17 ţări cu munţi, reprezentanţi ai Comisiei Europene, autorităţi regionale şi locale. Principalele teme dezbătute în cadrul Conferinţei, au analizat impactul politicilor de turism europene pentru zona montană, turismul tradiţional în munţi, ca sursă de inovaţie, principalele instrumente şi sisteme de susţinere ale comunităţilor montane pentru dezvoltarea şi promovarea iniţiativelor locale. De asemenea, au fost prezentate modele de reţele de dezvoltare durabilă şi valorificarea economică a turismului cultural. Vizitele de studii au îmbinat prezentarea bunelor practici scoţiene în domeniul turismului montan cu seminarii şi dezbateri pe temele propuse.

România este o prezenţă activă în cadrul organizaţiei, prin cele 7 organizaţii membre, participând la toate proiectele şi activităţile desfăşurate de aceasta, bucurându-se de o largă apreciere la Bruxelles. Şi la această conferinţă, delegaţia română a avut ceva de spus. Dănuţ Gâţan (MADR, vicepreşedinte al Euromontana) şi Lazăr Latu (Prefectura Neamţ) au susţinut tema “Patrimoniul cultural, ca instrument pentru promovarea unei regiuni în afara graniţelor ţării”. De asemenea, “în armonie cu tematica evenimentului, în holul principal al sălii de Conferinţe a fost organizată expoziţia de fotografie “Spaţiul montan românesc – destinaţie permanentă pentru practicarea turismului active” (dr. ing. Dănuţ Ungureanu – MADR), apreciată în mod deosebit de preşedintele Euromontana, Andre Marcon, cât şi de către ceilalţi participanţi.

La finele manifestării, a fost adoptată o Declaraţie finală, care cuprinde o serie de recomandări, ce vor fi transmise factorilor implicaţi la diferite nivele în dezvoltarea turismului, fie că vorbim de Uniunea Europeană, guvernele naţionale, autorităţile regionale şi locale, antreprenori din turism. Definirea turismului durabil şi stabilirea indicatorilor de cuantificare a performanţelor fiecărei destinaţii turistice, crearea unui organism european pentru turismul durabil, consolidarea iniţiativelor de cooperare transnaţională, integrarea activităţilor de turism durabil în strategiile de dezvoltare teritorială, derularea unor campanii de conştientizare privind impactul social şi de mediu în turism sunt doar câteva dintre punctele de reper ale Declaraţiei finale, se arată în comunicatul transmis de dr. ing. Dănuţ Ungureanu, din cadrul Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (AM PNDR).

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5